Nogomet

Pobjeda otvara vrata EP-a

Tomislav Pacak • srijeda, 15.11.2006.

Hrvatska nogometna reprezentacija danas ima veliku priliku preuzeti kontrolu skupine E u kvalifikacijama za EP 2008. Nakon odličnog starta, Bilićevi izabranici gostuju kod Izraela i traže pobjedu koja bi ih u vrlo ranoj fazi kvalifikacija gurnula u ulogu glavnog favorita skupine. Bod bi, naravno, bio dobar, dok o porazu, usprkos određenim kadrovskim problemima, nitko ne razmišlja...

Zadatak je sve samo ne lagan. 40-ak tisuća ljudi na Ramat Gan stadionu stvorit će paklenu atmosferu, jer u Izraelu vlada nogometna euforija. Mlada reprezentacija postigla je veliki uspjeh izbacivši Francusku, dok su seniori odlično startali u kvalifikacijama, nakon tri utakmice imaju sedam bodova, baš kao i Hrvatska. K tome, Izrael neko vrijeme nije igrao kod kuće pa će atmosfera biti dodatno užarena, a ionako su kod kuće Izraelci teško pobijedivi. Štoviše, od 1999. nisu izgubili utakmicu na svom terenu.

Engleska i Rusija trebali su Hrvatskoj biti glavni protivnici u borbi za odlazak na EP 2008., dok je Izrael smatran opasnim protivnikom koji će nekome pokvariti računicu i zapravo odlučiti tko će iz prvospomenutog terceta ispasti. Međutim, nakon početka kvalifikacija koji je donio neuvjerljive predstave Engleza i Rusa, Izraelci odjednom imaju realne osnove za sanjati Austriju i Švicarsku. Da bi nastavili na tom putu, večeras im treba uspjeh protiv Hrvatske i to - pobjeda.

Imaju dovoljno argumenata za optimizam, ne samo tradiciju i niz nepobjedivosti (ukupno 13 utakmica). Možda nemaju individualnu kvalitetu Hrvatske, no nekoliko igrača zaslužuje posebnu pozornost. Obranom dirigira Tal Ben Haim, čvrsti stoper Boltona koji usprkos 24 godine ima već dosta iskustva te će predstavljati najveću prepreku Eduardu i Petriću u današnjem ogledu. Njegov klupski suigrač Idan Tal glavni je kreator veznog reda, a igra se najviše vrti oko Yossija Benayouna, vižljaste i okretne polušpice, po potrebi i napadača. Benayoun će igrati usprkos ozljedi, prevažan je igrač Kashtanovog sastava da bi propustio ovakav sudar.

Hrvatska, pak, ima nekoliko neočekivanih problema. Za izostanak Mikija Rapaića Bilić je bio pripremljen, no želučani problemi Stipe Pletikose definitivno su neočekivani problem za izbornika. Vedran Runje tako će konačno debitirati u dresu "kockastih" u vrlo nezgodnom trenutku - osim što je ovo iznimno bitna utakmica za Hrvatsku, Runji dvoboj dolazi nakon velikog kiksa u turskom prvenstvu, pa mu je samopouzdanje poljuljano, bez obzira što će sam Runje ili izbornik Bilić reći kako "nema razloga za strah".

Međutim, usprkos svemu tomu, Hrvatska je večeras blagi favorit. Istina, u Izraelu će biti vrlo teško pobijediti, no "kockasti" bi prema klasi koju posjeduju i koju su iskazali u protekle tri utakmice morali izvući barem bod.

Kamen temeljac i Bilićeve Hrvatske je čvrsta obrana, tako je sa svakom ozbiljnom momčadi. Robert Kovač i Dario Šimić igraju konstantno dobro za Juventus i Milan, tomu se nema što posebno dodavati. Josip Šimunić zaliječio je ozljedu zgloba, dok je Vedran Ćorluka već nakon nekoliko utakmica zacementirao mjesto na desnom boku, zasluženo.

"Prljavi posao" u veznoj liniji opet će pasti na jaka leđa kapetana Nike Kovača, uz njega će raditi i kreirati Luka Modrić. Darijo Srna i Niko Kranjčar prijetit će po bokovima, svaki na svoj način - Srna prodornošću i dobrim centaršutevima, Kranjčar tehnikom, vicom, dobrim dodavanjima... A njihov rad pokušat će oploditi Petrić i Eduardo. Protiv Engleske je takav plan funkcionirao briljantno, nema razloga da tako ne bude i večeras.

Hrvatska je protiv Engleske izjednačila svoj dosadašnji rekord sa 16 kvalifikacijskih utakmica bez poraza, bod(ovi) u Izraelu zajamčili bi "kockastima" novi rekord. Niz nepobjedivosti u kvalifikacijama traje od poraza u Belgiji od 2:1, u idućoj utakmici svladana je Bugarska 1:0, eliminirani su Slovenci, a potom je sa Zlatko Kranjčarem Hrvatska 10 puta ostala neporažena. Nadovezao se Bilić s tri uspjeha, nadajmo se da niz neće stati ni u Izraelu...

Tekstualni prijenos utakmice moći ćete pratiti UŽIVO na Sportnet.hr od 18 sati, a nakon dvoboja očekuju vas izvještaj, fotografije, izjave i analiza učinka naših igrača...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolEuro 2008.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!