Nogomet

Mamić prelomio - Eduardo ostaje!

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 20.11.2006.

Posljednjih se tjedana panika širila među navijačkom vojskom Modrih - koliko ih svaki pogodak Eduarda veselio, toliko ih je brinula i sve veća vjerojatnost da hrvatski Brazilac uskoro odjene dres nekog bogatijeg kluba. Ipak, Zdravko Mamić obećao je - prodaje nema, iduće sezone Dinamo ide još jači u pohod na Europu! U hrvatskoj nogometnoj praksi, to je nešto novo...

Scenarij je viđen već puno puta - u klubu se najavljuje "građenje velike momčadi", a potom se na prvi fax s ozbiljnom cifrom za nekog modrog aduta odgovara - pozitivno. Logičan je to rasplet na današnjem nogometnom tržištu gdje Dinamo, objektivno, ne može svojim najboljim igračima, posebno ne onima s velikom perspektivom, ponuditi uvjete ni približne onima koji ih čekaju u inozemstvu.

Tako su nakon briljantne Eduardove jeseni mnogi već pomirili kako sjajnog napadača idućeg proljeća neće gledati na Maksimiru. Od početka sezone redovito je tresao mreže protivnika, a tezu o čovjeku za male utakmice pobijao je kad god je dobio priliku, te konačno i najveće osporavatelje uvjerio pogotkom Engleskoj. Sve nakon toga bilo je samo potvrđivanje sjajnog talenta, a kruna je stigla proteklog tjedna kada je u četiri dana postigao dva hat-tricka, jedan Cibaliji i jedan, puno važniji, Izraelu.

Igrač s 30 golova u 29 utakmica ove sezone, što je definitivno najimpresivniji prosjek u Europi, posebno jer Eduardo nije zabijao samo u HNL-u nije mogao proći neprimijećen, veliko zanimanje za njega ne može ni najmanje čuditi. Posebno ne PSV-a koji ima sjajnu povijest razvijanja igrača upravo Eduardovog profila u ponajbolje europske napadače, što po mnogima Eduardo jest već u ovom trenutku.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Činilo se da je samo pitanje tko će u toj utrci pobijediti, u Mamićevoj ladici stajale su ponude PSV-a, WBA i Tottenhama, no izvršni dopredsjednik Modrih je nakon dugo razmišljanja prelomio - Eduardo ostaje u Dinamu ne samo idućeg proljeća, već i iduće sezone! Isto vrijedi i za drugu dvojicu Dinamovih zvijezda, Ćorluku i Modrića, koji su svojim prezentacijama zaslužili da im ime bude podvučeno debelim crvenim flomasterom u bilježnicama europskih skauta.

Mamić je pred novinarima priznao kako su u Eindhoven i London već otišle 'odbijenice', a isto se sprema bilo kojem novom ponuđaču za reprezentativni trolist Dinama. Izvršni dopredsjednik jasno je i glasno poručio - Dinamo iduće sezone kreće u novih europski pohod sa svima najboljima, kojima će pokušati pridružiti "dvije svjetske klase". Prema Mamiću, Dinamo bi tada imao 11 moćnih igrača - reprezentativni trojac, Buljata, Čalu, Etta, Nowotnyja, Vugrinca, Chaga te dvojicu spomenutih pojačanja. To bi onda trebala biti momčad za Europu, momčad sposobna ostvariti snove Mamića, Boysa i svih koji vole modru boju.

Pokaže li se istinom ono što Mamić govori (a opravdano je zadržati distancu), bio bi to potpuno nov i hvale vrijedan pristup u već legendarnom "građenju velike momčadi". Naime, osim što bi se zadržali najbolji igrači čak i u trenucima kad su dosegnuli zavidnu cijenu, u klubu bi jasno rekli - to je to, sagradili smo najbolju momčad što smo mogli i uspjeh mora biti - sad ili nikad.

Bio bi to odmak od standardne priče u kojoj se gradi momčad koja bi velika postala iduće sezone, ili one sezone iza. U ovom scenariju, ostane li Mamić dosljedan svojim riječima, Dinamo će idućeg ljeta imati - veliku momčad, odnosno 'gradnja' će biti završena. U svakom slučaju, ostanak Eduarda, Modrića i Ćorluke bio bi ogroman korak u tom smjeru i potez kakav uprava kluba već dugo nije povukla.

Eduardo, Modrić i Ćorluka tim će scenarijem više izgubiti nego dobiti - onemogućuje im se prilika da ovog trenutka osiguraju životnu egzistenciju, ostvare unosan transfer, te počnu dodatno napredovati u snažnijoj ligi uz bolje suigrače i puno jaču konkurenciju. Objektivno, Dinamo ih niti može platiti kao što može neki ozbiljniji europski klub, niti oni mogu puno napredovati na igralištima HNL-a gdje su već dokazali superiornost. Dakako, možda će za godinu dana vrijediti još više, no isto tako im se može dogoditi stagnacija, ili bi zbog ne daj Bože ozljede mogli koraknuti unazad. Njima je ostanak u Dinamu rizik, a dobivaju tek još jednu europsku priliku s Dinamom. I na tu kartu će igrati Mamić, ljubav prema Dinamu bi trebala održati Eduarda, Ćorluku i Modrića u Maksimiru.

No, klub definitivno ima pravo biti malo sebičan u ovakvoj situaciji, štoviše, krajnje je vrijeme da takav i bude. Eduardo, Ćorluka i Modrić Dinamova su 'djeca', u Dinamu su naučili ono što znaju o nogometu i bez obzira na svoj talent danas ne bi bili tu gdje jesu bez Dinama. K tome, Dinamo je puno uložio u njih i kada nije znao hoće li se ili ne to vratiti, a kada su potpisivali dugoročne ugovore bili su itekako sretni zbog dobivene prilike. Oni ne trebaju to zaboraviti, a ne treba ni Dinamo - Modrić, Eduardo i Ćorluka trebaju Dinamu dati više od prošlogodišnjeg naslova, trebaju mu dati europski uspjeh prije nego u inozemstvu naplate svoj, ali i Dinamov trud.

Nedvojbeno, Mamić je donio tešku odluku koja svakako ide u korist Dinama. Branko Ivanković i dalje može računati na sve igrače, može planirati Dinamo s trojicom najboljih igrača, a to je u kontekstu vizije stvaranja momčadi za iduću sezonu itekako važno...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!