Nogomet

Barca i Inter s imperativom pobjede

Tomislav Pacak • srijeda, 22.11.2006.

Europski prvak se dva kola prije kraja grupnog dijela natjecanja nalazi u situaciji da mora pobijediti, ugodno nije ni Interu, a prolaz tek mora osigurati Roma. Nije svim velikanima lako u Ligi prvaka, to je i jedan od razloga zašto je najjače nogometno natjecanje u Europi...

Skupina A: Zabrinuta Barca i opušteni Chelsea

Nakon što je u prvom kolu slomila Levski s 5:0, Barcelona je zaredala s neuspjesima u Ligi prvaka i tako kompromitirala prolazak u drugi krug. Europski prvak je uoči gostovanja u hladnoj Sofiji pod imperativom pobjede, jer bi s remijem ili porazom, uz pobjedu Werdera nad Chelseajem, Barca već sada bila eliminirana.

Trener Frank Rijkaard o tome, međutim, ne razmišlja: "Koncentriram se samo na utakmicu i siguran sam da ćemo pobijediti. Neću brinuti o utakmici u Bremenu. Uvijek govorim da znate kako će utakmice započeti, ali ne znate kako će završiti, stoga se neću o tome brinuti."

Barcelona u Sofiji mora pobijediti bez dva od tri najjača ofenzivna oružja, Samuela Eto'oa i kojih na terenu neće biti još neko vrijeme zbog teških ozljeda. Pozitivno je za Rijkaarda što se probudio Gudjohnsen, dobro igra i Ronaldinho, pa je i bez Messija i Eto'oa Barcelona veliki favorit u Sofiji kod debitanata u Ligi prvaka.

Istovremeno, Chelsea putuje u Bremen rasterećen nekog pritiska, štoviše, sa spoznajom da bi im poraz možda donio ispadanje najvećeg rivala za europsku krunu. U Werderu znaju da im je to velika prilika, pobjedom bi se doveli u situaciju da im je u posljednjem kolu dovoljan bod na Nou Campu ako Barca večeras pobijedi.

Trener Thomas Schaaf ne želi već sad razmišljati o toj utakmici:

Jose Mourinho ne može računati na Franka Lamparda koji je suspendiran, a umjesto Arjena Robbena priliku bi u udarnom sastavu mogao dobiti Joe Cole koji je imao dosta problema s ozljedama ove sezone.

Iako Chelseaju objektivno bodovi u Bremenu nisu nasušno potrebni, portugalski trener odbija bilo kakve priče o puštanju: "Jedina situacija kad igram nogomet da bi izgubio jest protiv moje djece. Nisam ovdje da bi izgubili utakmicu. Na teren ću poslati najbolju moguću momčad. Ovo je Liga prvaka, protivnici i natjecanje zaslužuju respekt."

Skupina B: Interov biti ili ne biti

Inter se nakon početna dva poraza oporavio pobjedama protiv Spartaka te je uspio prestići Sporting na ljestvici, no u Milanu znaju da bi ih sve osim pobjede u večerašnjem srazu s Portugalcima moglo ugroziti na putu u drugi krug jer bi onda moralo loviti pobjedu u gostima kod Bayerna, što svakako ne bi bilo lako.

Mancinijeva momčad je u dobroj formi, nanizala je sedam pobjeda zaredom u svim natjecanjima, a problem bi mogla biti ozljeda Julia Cruza koji je u sedam utakmica postigao šest golova, uključujući tri u Ligi prvaka. Tugu zbog izostanka Cruza sigurno će nadoknaditi povratak Ibrahimovića nakon suspenzije.

Problema ima i trener Sportinga Paulo Bento koji ne može računati na najboljeg napadača Liedsona, a nema ni njegovog suigrača iz napada Yannicka Djala. Bayern u Moskvi nema previše motiva, baš kao ni Spartak koji se, istina, još bori za treće mjesto koje bi mu donijelo Kup Uefa... No, teško je očekivati veliku utakmicu u Moskvi...

Skupina C: Tko će biti prvi, tko će biti treći

Ovdje se već znaju putnici u drugi krug - Liverpool i PSV - pa je ostalo još samo riješiti pitanje prvoplasirane momčadi te trećeplasirane koja će kao utješnu nagradu dobiti igranje u Kupu Uefe. Bordeaux se nada da bi kod kuće mogao slomiti otpor Galatasaraya i tako nastaviti europski put, a poboljšana domaća forma daje Francuzima dovoljno razloga za optimizam.

Benitez i Koeman obećali su gledateljima atraktivan dvoboj, i Liverpool i PSV idu na sva tri boda koja bi im donijela prvo mjesto u skupini. PSV je neporažen 17 utakmica u nizu, što uključuje 10 pobjeda zaredom, a obojica trenera mogu računati na gotovo sve najvažnije igrače.

Skupina D: Valencia sigurna, Roma još ne

Trener Valencije Quique Flores želi da njegova momčad da sve od sebe kako bi svladala Olympiacos, bez obzira što su "šišmiši" osigurali drugi krug. Valencia je ušla u period lošije forme, a Flores zna da su samo pobjede pravi izlaz iz krize. Olympiacos ima još šanse za drugi krug ako Roma izgubi u Donjecku, a ako Grci pobijede u Valenciji, a Trend Sollied zna da utakmica dolazi u idealnom trenutku: "Mislim da ako odigramo vrlo dobru utakmicu možemo izvući bod, a ako odigramo apsolutno sjajno možemo i pobijediti. Stvari u Valenciji ne idu kako bi oni željeli, to je prilika."

U Donjecku će, pak, Roma pokušati osvojiti barem bod koji bi joj garantirao prolaz dalje. U Šahtaru se, pak, nadaju da će konačno na naplatu doći silni promašaji iz proteklih utakmica, zbog kojih Ukrajinci imaju jako male šanse za prolaz dalje. Lucescu ima i dosta problema s ozljedama, ali Rumunj se svejedno nada pobjedi: "Dat ćemo sve od sebe da odigramo dovoljno dobro za pobjedu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!