Tenis

Ljubina južnjačka utjeha

Tomislav Pacak, Branimir Korać • četvrtak, 04.01.2007.

Ivan Ljubičić odlično je otvorio novu sezonu - u četvrtfinalu ATP turnira u Dohi pokazao je pobjednički karakter preokrenuvši vrlo težak meč protiv Mihaila Južnjija koji je bio vrlo raspoložen te je drugom nositelju pružio jak otpor. No, Ivan je u ključnim trenucima bio bolji, kvalitetniji, iskusniji...

Ivan nije odigrao vrhunski meč, ali je bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije - u dva tie-breaka bio je čvršći i mirniji od ruskog protivnika te je poboljšao međusobni omjer na čistih 5-0.

Nakon dvije objektivno lakše prepreke na putu do četvrtfinala, Ljubo je u liku i djelu Mihaila Južnjija pronašao puno žešćeg protivnika, čemu se na početku meča nije najbolje prilagodio. Južnji je krenuo vatreno, poveo je s 4:1 uz dva breaka... Nije ni Južnji briljirao na servisu, no za razliku od Ljubičića on je svoje prilike iskoristio. Ivan je imao break-šanse na 4:1, potom i na 5:2, ali Rus se spasio i osvojio prvi set sa 6:2.

Vezane vijesti

Nakon četiri breaka u prvom setu, ostatak meča protekao je u potpuno suprotnom tonu - igralo se bez izgubljenog servisa do kraja meča, pa su odluke padale u trinaestoj igri. Bilo je, istina, i prilika za break, u drugom setu su obojica tenisača imali po dvije šanse no u sve četiri prilike onaj na servisu bio je uspješniji. Stiglo se do tie-breaka u kojem je Ivan podigao svoju razinu tenisa i projurio trinaestom igrom ostavivši Rusa na samo dva poena.

Puno drugačije nije bilo ni u trećem setu, iako je Ivan svakako bio opasniji tenisač, u tom periodu je igrao svoj najbolji tenis. Imao je i tri break-šanse, uključujući i onu pri rezultatu 5:5, no Južnji se spasio. Ipak, Rusu nikako nije išlo u tie-breaku, ovoga puta poveo je 3:1 no do kraja više nije dobio ni poen, Ivan je odjurio do meča i polufinala Dohe.

Na kraju su brojke rekle sljedeće - Ivan je imao 61% prvog servisa, u tom slučaju je dobio 74% poena, dok je Južnji imao tek 57% dobivenih poena nakon prvog servisa. Ivan je ispalio 18 aseva (Južnji 1), no statistika na kraju krajeva i nije važna - važno je da se Ivan plasirao u polufinale...

"Već sam igrao dosta ovakvih mečeva i nisam se brinuo. Znao sam da nakon izgubljenog seta mogu ponovno ući u meč. U trećem setu sam osjetio da se dobro osjećam u dugim izmjenama i namjerno nisam želio skraćivati poene", komentirao je "Ljubo" nakon meča.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prvi nositelj Dohe Nikolaj Davidenko za nešto manje od sat i pol eliminirao je Oliviera Rochusa. Davidenko je slavio sa 6:4, 6:3 u dosta izjednačenom susretu koji je ipak otišao na njegovu stranu. "Morao sam biti jako oprezan jer Rochus igra taj neugodan slice s osnovne linije. Na kraju je sve ispalo dobro. Jedino što me muči je hladno vrijeme, osjećam bolove u mišićima zbog tog vremena, nadam se da će proći do slijedećeg meča", rekao je nakon susreta Davidenko.

U slijedećem kolu Davidenka čeka Andy Murray koji je bio bolji od Maksa Mirnjija. Mirnji je uzeo prvi set sa 6:2, ali Murray u naredna dva uzvraća istom mjerom i prolazi u polufinale.

Robin Soderling sjajnom igrom iznenadio je Marcosa Baghdatisa. Šveđanin je dominirao mečom od samog početka i na kraju slavio u dva seta 6:3, 6:2. "Posljednja dva dana puhao je jak vjetar i to mi je dosta ometalo igru. Danas nije bilo vjetra i osjetilo se na mojoj igri, volim mirno vrijeme", objasnio je "preobrazbu" Soderling.

ATP Doha, četvrtfinale:
Ljubičić (CRO, 2) - Južnji (RUS, 5) 2:6, 7:6(2), 7:6(3), Soderling (SWE, 6) - Baghdatis (CYP, 3) 6:3, 6:2, Davidenko (RUS, 1) - O. Rochus (BEL) 6:4, 6:3, Murray (GBR, 4) - Mirnji (BLR) 2:6, 6:2, 6:2.

ATP Doha, parovi polufinale:
Damm/Paes (CZE/IND, 3) - Knowles/Nestor (BAH/CAN, 2) 7:5, 6:7(6), 10:2, Južnji/Zimonjić (RUS/SRB) - A. Murray/J. Murray (GBR/GBR) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!