Nogomet

Farsa u Plavom salonu

Tomislav Pacak • petak, 12.01.2007.

Da nije bilo smiješno, bilo bi tragično - to je kratki opis današnje konferencije za novinare u 'europskom' Dinamu. Glasnogovorničke snage Modrih dobile su zadatak novinarima objasniti kako nitko nema pravo kritički pisati o Dinamu jer to su sve 'obmane' kojima je cilj 'destabilizirati' klub. Kako se uopće tko usudio kritizirati dovođenje jednog Andersona za kojeg će "Dinamo vratiti uloženo"...

Činilo se da bi to trebala biti važna 'presica' u maksimirskom klubu - novinari, diktafoni i televizijske kamere čak su smješteni u Plavi salon, gdje se uobičajeno održavaju samo važne konferencije za novinare. Činilo se da će klub konačno, nakon tjedan dana raznoraznih nagađanja, objasniti uvjete raskida ugovora s Jensom Nowotnyjem, no umjesto toga dobili smo svi skupa (novinari dakle) 'po prstima'.

Novi glasnogovornik kluba, Neven Cvijanović, prvo je pustio dio snimke razgovora s Nowotnyjem, u kojem bivši njemački reprezentativac objašnjava uvjete odlaska, iako je taj dio intervjua prilično nejasan: "Ovdje sam našao prijatelje koje ću i zadržati. Sve je bilo profesionalno, raskinuli smo ugovor."

Prema Cvijanoviću, taj razgovor je krunski dokaz da Nowotny neće dobiti odštetu od Dinama, već će iz zagrebačke epizode izaći bogatiji za 'samo' 350.000 eura koliko mu je plaćeno za jesensku polusezonu. Cijela snimka bit će puštena na jednoj televiziji, a sad, hoće li tamo Nowotny uistinu objasniti financijske uvjete raskida - ostaje da saznamo.

Do tada, možemo vjerovati Cvijanoviću koji kaže: "Vjerujem da vam je mnogima ovo razočaravajući rasplet priče. Nowotny je zaradio oko 350.000 eura i bez repova se vratio u domovinu. Nije tražio zaštitu Ustavnog suda ili Vrhovnog suda ili Carle Del Ponte kao što su neki pisali. Dinamo nije izgubio ništa, Nowotnyju je plaćeno samo ono što je i odigrao. Mi smo njegovim dolaskom dobili više nego što je potrošeno na njegovu plaću, od marketinškog efekta nadalje."

Nije to sve, novi glasnogovornik pokušao je uvjeriti novinare da ni Anderson neće biti promašaj: "Anderson će na posudbu, pa će nakon toga klub vratiti uloženo." Nakon toga polako se krenulo u obračun sa 'sedmom silom'. U Dinamu su, naime, ogorčeni na napise proteklog tjedna glede transfera Andersona i Nowotnyja, u Maksimirskoj 128 nikome ne leži ocjena da su to bili - promašaji. K tome, modro vodstvo naljutili su i neki članci u kojima se navode izjave Nowotnyja, koje su, prema njima, potpuno izmišljene i neosnovane, pa se tako 'zamagljivala' javnost. Sveukupno, Dinamo je ljut na pogrešne informacije (za što donekle ima pravo), na izmišljene izjave (za što apsolutno ima pravo - ako je to istina) te za kritike da su Anderson i Nowotny - promašaji (na što apsolutno nema pravo).

Naime - za priču o pogrešnim informacijama jamačno je kriv i klub u kojem čak tri stručnjaka za komunikaciju nisu mogla medijima prenijeti pravu i točnu informaciju glede raskida ugovora s Nowotnyjem. A što se kritika tiče - na to svaki novinar i svaki medij ima pravo, a glede transfera Nowotnyja i Andersona svima je ipak sve jasno, bez obzira kako u klubu okrenuli tu priču.

Dinamova pogreška u ovom slučaju bila je što je sve medije gurnuo u istu kantu, iako je to zaista daleko od istine. Naime, Cvijanović je izjavio kako je u nekim medijima pročitao kako je Dinamo ovim potezom (otpisom igrača) "priznao svoju pogrešku, ali je vrijeme da i novinari priznaju svoje." S obzirom da je upravo to priznavanje pogreške jedan od 'lajt-motiva' jučerašnje kolumne nižepotpisanog novinara, jasno je da se osjećam prozvanim za 'priznati svoje pogreške'.

Sportnet.hr nije pisao o tome da će Nowotny odvesti Dinamo u Europu, kao neki drugi. Sportnet.hr nije pisao o tome da "Anderson u realizaciji podsjeća na Šukera", kao neki drugi. Sportnet.hr nije pisao da je "Anderson uskrnuo", kao neki drugi. Sportnet.hr nije izmišljao izjave Nowotnyja, nije veličao dovođenje Brazilaca, nije pisao bajke o europski moćnom Dinamu dok je gazio HNL-om, nije objavljivao slike Kužea u kladionici niti ga je smjenjivao, nije se bavio nenogometnim temama. Kao neki drugi. Pa onda nije korektno taj Sportnet.hr, kao i neke druge korektne medije stavljati u isti koš kao one koji su to radili. A ako Dinamu ne paše utemeljena i konstruktivna kritika - šteta, jer nismo ni do sada, niti ćemo u budućnosti biti bilo čiji PR, niti ćemo biti nečiji rob.

Cvijanović je objasnio koje su točno uloge trojice ljudi zaduženih za komunikaciju: "Ured za odnose s javnošću ima tri člana. Siniša Jagodić je član Uprave za komunikaciju, Ado Kožul je savjetnik izvršnog dopredsjednika, a Neven Cvijanović je glasnogovornik kluba."

Stigao je i šlag na tortu konferencije za novinare, iako smo u tom trenutku mislili da će konferencija tek početi. Naime, Siniša Jagodić ovako je otvorio i zatvorio svoj nastup: "Prekidam ovu press konferenciju zbog neobjektivnosti nekih novinara koja za cilj ima samo destabilizaciju klubova. Stvari se prikazuju onakvima kakve nisu. Ovaj klub više neće prelaziti preko takvih obmana."

Kraj, to je bilo to. Pošteno je od Dinama da neće prelaziti preko obmana, ali u klubu bi morali znati da ne obmanjuju - svi. Pa kažnjavati sve medije ovakvim smiješnim farsama nema smisla...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!