Ostali sportovi

Chambliss pobjednik utrke u San Franciscu

Sportnet • srijeda, 11.10.2006.

Amerikanac Kirby Chambliss je pobijedio u San Franciscu, u predzadnjem krugu utrka svjetske serije Red Bull Air Race 2006 te ostaje najveći favorit za osvajanje ovogodišnjeg prvenstva. Ostvarivši ukupno vrijeme od 02:39.83, pilot iz Arizone je pobijedio svoje rivale i ispunio očekivanja nakon izvrsnih kvalifikacijskih letova...

Mađar Peter Besenyei, koji je u drugoj vožnji ostvario najbolje vrijeme natjecanja od 01:18.74, osvojio je drugo mjesto s vrlo bliskim vremenom od 02:40.17. Britanac Paul Bonhomme je završio na trećem mjestu s vremenom od 02:42.86.

Po lijepom vremenu, nekih 400.000 gledatelja promatralo je s pitoresknih obala San Francisco Baya Chamblissov spektakularni trijumf u utrci koja se odvijala između dva najpoznatija gradska motiva Golden Gate Bridgea i otoka Alcatraz.

Slika 1 od 2.

Chambliss tvrdi da pobjedu ne donosi samo najveća brzina. “Da biste ovdje pobijedili trebate sve - sjajnu posadu, sjajan avion i dobrog pilota, inače ništa od toga.” On dodaje kako je možda mogao letjeti agresivnije. “Čini se da sam letio na jedan pomalo konzervativan način i to se moglo pokazati pogrešnim. Pobijedio sam za samo pola sekunde.” Izazov ove staze nije potrebna brzina, već sile G-a: velike i dugotrajne.

Dok su manevrirali između napuhanih Zračnih Vrata nisko, iznad same površine, piloti su dostizali brzine od oko 400 km/h i suočavali se sa silama od oko 10 G-a.

Slika 2 od 3.

Sunarodnjaci, Amerikanci Mike Mangold iz Kalifornije (nositelj naslova svjetskog prvaka) i Mike Goulian iz Massachusettsa, su završili na četvrtom , odnosno, petom mjestu. Zbog skretanja sa staze, diskvalificirani su Britanac Steve Jones, Španjolac Alejandro Maclean i Nizozemac Frank Versteegh, koji je letio u svom novom MX2. Nizozemski pilot nije mogao sakriti svoju frustraciju zbog ove teške staze, “Mrzim ovu stazu. Zaista je puna izazova. Pogotovo ako voziš novi avion. Ja jednostavno trebam više prakse.”

Jedanaest pilota iz cijelog svijeta utrkivalo se s vremenom u ovom “high-performance” moto sportu.

Finalna utrka Serije će se održati 19. studenog u Perthu u Australiji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!