Nogomet

Hajduk - Zagreb: Zagrebaši ispustili nokaut

Bernard Jurišić • utorak, 04.04.2000.

HAJDUK - ZAGREB - 2:1 (0:1)
Split, Gradski stadion u Poljudu, 4000 gledatelja
Sudac: Miroslav Vitković (Vinkovci)
Pomoćnici: Slivar (Valpovo) i Kolak (Osijek)

HAJDUK: Pletikosa Stipe (6.5), Miladin Darko (6), Lalić Vik (7), Grdić Anton (5.5), Bilić Slaven (6.5), Vuković Hrvoje (5.5) (od 46. Jažić Ante (6)), Vučević Goran (6.5) (od 55. Bilić Mate (6.5)), Musa Igor (7), Radeljić Ivan (5.5), Leko Ivan (6), Ratković Zoran (-)

ZAGREB: Mihačić Vatroslav (7), Šimić Predrag (6), Rendulić Krunoslav (6) (od 69. Surać Jakov (-)), Stavrevski Goran (6.5), Biškup Dražen (6.5), Osibov Marijo (-), Verhas Domagoj (6), Čižmek Mario (6.5), Bule Nino (7) (od 79. Lovrek Kruno (-)), Popović Joško (6.5) (od 90. Ilečić Igor (-)), Banović Ivica (7)

Strijelci: 0:1 - Bule (40.), 1:1 - Musa (62.), 2:1 - M.Bilić (87.)

Žuti kartoni: Ratković (2. i 2.), Lalić (85.), Miladin (90.) /Hajduk/, Osibov (7. i 8.), Banović (67.) /Zagreb/
Crveni kartoni: Ratković (2.) /Hajduk/, Osibov (8.) /Zagreb/

Zagreb je propustio veliku prigodu, nikad nije bio bliže pobjedi na Poljudu i sjajnom rezultatu pred uzvrat u Kranjčevićevoj. Umjesto pobjede, čak i od nekoliko pogodaka razlike, na kraju se u Zagreb vraćaju poraženi, da su imali malo više koncentracije mogli su već u Splitu osigurati plasman u finale Kupa.

Video: Mihačić brani jedanaesterac Leke

Počelo je urnebesno, poljudski semafor otkucavao je minutu i 50 sekundi, a Hajduk je već ostao s igračem manje. Zoran Ratković već je u tom trenutku skupio dva žuta kartona, prvi put zbog igranja rukom, drugi put zbog "navodnog" igranja. Sudac Vitković je vjerojatno vrlo brzo shvatio da je situaciju s Ratkovićem mogao riješiti puno "pametnije", pa je Hajduku poklonio igračku ravnotežu već nakon osam odigranih minuta. Marijo Osibov je, slično kao i Ratković, dva žuta uspio skupiti u istoj minuti, a crveni karton zbog nehotičnog igranja rukom u šesnaestercu (Beusan?), za posljedicu je imao i najstrožu kaznu za domaćine. No, izgleda da su nebesa stvar odlučila do kraja izjednačiti, udarac Leke u donji desni kut Mihačić je efektno obranio.

Deset na deset, krenulo se u preostalih osamdesetak minuta i imalo se što vidjeti. Borbeni i dobri Lalić često je znao prolaziti desnom stranom Zagrebaša, ostavljajući lote na udarac Leki (14. minuta) i Musi (26.), no tandem bijelih vezista nije imao dovoljno koncentracije za završni udarac. Torcida je proslavila vodeći gol u 18. minuti, prošlo je nekoliko sekundi dok su shvatili da je Vučevićeva lopta iz slobodnog udarca zatresla vanjski dio mreže.

Joško Popović nije uspio pogoditi mrežu (Snimio: Dražen Patarčić)

Zagreb je svoje napadačke ambicije najavio u 21. minuti. Vrlo dobri Banović uposlio je Popovića na lijevoj strani kaznenog prostora, no udarac prošlogodišnjeg najboljeg strijelca lige završio je pored gola. Tri minute kasnije, uloge su se obrnule, Banović je izbio potpuno sam pred Pletikosom, ali je naš reprezentativni vratar potvrdio visoku kvalitetu, refleksno nogom sačuvavši svoju mrežu. Loptu i igru kontrolirao je Hajduk, ali velike šanse bile su Zagrebove. Nino Bule je u 35. minuti ušao duboko u šesnaesterac, sve do gol-aut linije, Pletikosa je uspio skratiti kut i odbiti loptu koja je padala nekoliko metara ispred gol-linije, no natrčali Šimić nije uspio pogoditi potpuno prazna vrata.

Najbolju šansu za pogodak u prvom dijelu, nakon jedananesterca, propustio je ponovno Leko, u 40. minuti. Miladin je s desne strane prebacio loptu na suprotni dio šesnaesterca, imao je Leko vremena i namjestiti se i pogledati - no udarac nije bio precizan. Kazna je stigla već u istoj minuti. Iz kontra udara, Popović je centrirao iz lijevog kuta, gotovo sa kornera, Bule je loptu dočekao na glavu i poslao ju u mrežu, ne dozvolivši Pletikosi ni da trepne.

Mihačić pogledom prati lob Muse (Snimio: Dražen Patarčić)

Nastavak nije Hajdukovom treneru nudio previše opcija. Većina napadača utakmicu je gledala s tribina (Deranja, Vučko, Baturina, Ratković isključen), na klupi je čekao tek indisponirani Mate Bilić, koji nije zabio "od pamtivijeka". Već u 48. minuti Pletikosa je promašio jednu loptu izvan šesnaesterca, no ispred Bule u zadnji tren spasio je Slaven Bilić. Nakon toga, splitski je kapetan srušio Banovića u šesnaestercu, Vitković je ostao nijem. Izjednačenje je stiglo u 62. minuti, gotovo "slučajno". Najbolji Hajdukovac već nekoliko zadnjih utakmica, Igor Musa, iznenadio je istrčalog Mihačića lobom iskosa sa desne strane, sa gotovo 25 metara udaljenosti. Već dvije minute kasnije, domaćini su mogli rezultat potpuno okrenuti. Musa je pogodio M.Bilića "u glavu" u petercu, no njegov je udarac završio iznad vratnice.

Musa i Jažić u dvoboju s Šimićem i Biškupom (Snimio: Dražen Patarčić)

Zagrebaši su potom u nekoliko akcija radili nered u zadnjoj linija Hajduka, samo je sreća i nesposobnost gostujućih napadača ponudila Hajduku prigodu za pozitivan rezultat. Bule je u 66. minuti asistirao potpuno usamljenom Popoviću na desetak metara od gola, domaći su igrači uspjeli nekako spasiti. Reprizu sjajne Šimićeve šanse iz 35. minute vidjeli smo točno 35 minuta kasnije, ovog puta u ulozi "hvatača za glavu" bio je Čižmek, asistent Popović. u 77. minuti Bule je krenuo sam prema Pletikosi, no u zadnjem trenutku mu je Leko uspio uzeti loptu. Minutu kasnije, ponovno je Popović u ulozi asistenta, no loptu serviranu na udarac sa vrha šesnaesterca Surać nije dobro zahvatio.

S obzirom na propuštene šanse gostiju, u Hajduku su mogli biti zadovoljni i remijem. No, što nisu uspjeli na suprotnoj strani, Zagrebaši su ponudili pred svojim vratarom. Oduzeli su Splićani jednu "nevažnu" loptu na dvadesetak metara od gola, Leko ju je sa gol-aut linije vratio u peterac, gdje ju je dočekao Mate Bilić i efektno glavom smjestio u mrežu. Prekid posta za jedinog zdravog Hajdukovog napadača, i s obzirom na sve viđeno - odličan rezultat Hajduka pred uzvrat u Zagrebu za 14 dana.

Izjave:

Ivica Matković, trener Hajduka: "Crveni karton već u prvoj minuti nas je poremetio. Vidjelo se to naročito na našoj desnoj strani, čekao sam poluvrijeme da napravim nekakve poteze. Dobro je, imamo aktivan rezultat, biti će nam puno lakše u uzvratu kad Zagreb bude morao napadati."

Mate Bilić, Hajduk: "Hvala publici što je bila uz nas, drago mi je da sam napokon zabio gol, puno mi znači. Biti će teško u Zagrebu, no biti ćemo i kompletniji, vratiti će nam se neki ozlijeđeni igrači."

Stipe Pletikosa, Hajduk: "Zagreb ima odličnog trenera i dobru igru. Uvijek je teško stizati rezultat, posebno u ovakvim utakmicama. Borbenost nam se isplatila, ipak smo mi u prednosti."

Ivo Šušak, trener Zagreba: "Šteta, mogli smo već u prvoj utakmici puno toga riješiti. Naše pojedinačne greške razlog su što smo izgubili ovu utakmicu, momčadski smo odigrali odlično. Nisam nezadovoljan, rezultat 1:2 bih prije utakmice sigurno prihvatio."

Nino Bule, Zagreb: "Možemo žaliti, iako rezultat nije loš, ipak je ovo tek prvo poluvrijeme. Nismo iskoristili svoje šanse, imali smo nekoliko meč-lopti, nismo imali ni sreće. Mislim da možemo u uzvratu odigrati isto ovako dobru utakmicu kao i večeras, vjerujem da bi to bilo dovoljno za finale Kupa."

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!