Nogomet

Chelsea i Roma pali, Bayernu samo bod u Rusiji

Zoran Zdelar, Petar Plevnik • srijeda, 22.11.2006.

Sve više nazire se rasplet Lige prvaka. Večeras je iznenađujući poraz doživio aktualni engleski prvak Chelsea protiv Werdera u Bremenu, a ništa manje iznenađenje nije ni pobjeda Šahtara protiv Rome u Ukrajini. Ponos Bavarske vratit će se u Njemačku samo s jednim bodom, dok je Barcelona do svoje pobjeda stigla oubičajenom rutinom...

Skupina A: Bremen izborio majstoricu

Od samog početka počelo je živo u Bremenu. Prvi su u sedmoj minuti preko Essiena zaprijetili gosti, no udarac Ganca odlazi iznad Wieseova gola. Dvije minute kasnije prvu ozbiljniju prijetnju Cudiciniju upućuje Klose, da bi u 17. minuti Almeida iz izgledne situacije pucao pored gola. Do zasluženog vodstva Werder je došao u 27. minuti, nakon što je Mertesacker bio najviši u skoku, glavom u mrežu pospremivši ubačaj Fringsa iz kuta. Nakon primljenog pogotka Chelsea se budi i u 33. minuti preko Ballacka dolazi u idealnu situaciju za izjednačenje, no Nijemac u redovima engleske momčadi slabo zahvaća loptu i prigoda odlazi u nepovrat. Posljednju prigodu prvog dijela imao je Joe Cole u 42. minuti, no Werder na odmor ipak odlazi s minimalnom prednošću.

U nastavku susreta Chelsea je preuzeo konce igre, no protiv čvrste njemačke obrane Ševčenko, Drogba i društvo teško su dolazili do izražaja. Ševčenko je tek jednom zaprijetio iz slobodnog udarca u 70. minuti, a najbolju prigodu za izjednačenje gosti su propustili u 86. minuti kada udarac Essiena odlazi zamalo pored vrata. U redovima Werdera u posljednjim trenucima susreta u igru je ušao Ivan Klasnić, dok je Jurica Vranješ bio na klupi.

Uoči gostovanja u Sofiji, Barcelona nije imala pravo na krivi korak. Momčad Franka Rijkaarda rutinski je odradila neugodno gostovanje u Sofiji. Barca je u vodstvo došla već u petoj minuti, nakon što je kombinaciju Zambrotte i Gudjohnsena Giuly sa 10-ak metara pretvorio u pogodak. Primljeni pogodak nije previše šokirao bugarskog prvaka, koji je preuzeo incijativu a jedinu pravu prigodu za izjednačenje propustio je iskusni Borimirov, čiji udarac u 31. minuti zamalo prolazi pokraj Valdesovih vrata.

U nastavak susreta Katalonci kreću puno ozbiljnije, a kao posljedica toga dolaze i dvije prigode Gudjohnsena. Islanđanin najprije promašuje sa ruba 16-erca, da bi potom slabo reagira u situaciji jedan na jedan sa vratarom Petkovim. Ipak, do zasluženog drugog pogotka Barcelona dolazi u 64. minuti, kada Deco udarcem sa 20-ak metara iznenađuje Petkova. Do kraja susreta Barca je imala nekoliko prigoda da povisi rezultat, no Ronaldinho i Ezquerro nisu se najbolje snašli i ostalo je konačnih 0:2.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Levski - Barcelona 0:2 (Giuly 5., Iniesta 65.), Werder Bremen - Chelsea 1:0 (Mertesacker 27.).

Skupina B: Crespo pridružio Inter Bayernu

Uoči susreta sa Sportingom, Inter je imao jasnu računicu - pobjedu, koja bi milanskoj momčadi osigurala prolaz dalje i lagodan izlet u München u posljednem kolu. Sastav Roberta Mancinija uz dosta muka zacrtano je i ostvario. Već u trećoj minuti San Siro je bio na nogama, nakon što je Crespo, na dodavanje Ibrahimovića, zatresao mrežu, no pomoćni sudac poništava pogodak zbog zaleđa. Inter je bio momčad koja je kontrolirala igru, no vezni red domaćina nikako nije uspijevao stvoriti ozbiljniju prigodu svojim napadačima. S druge strane, Sporting se disciplinirano branio, a u 25. minuti nakon prekida gostujući branič Tonel umalo je glavom zatresao mrežu Cesara. Kazna za neiskorištenu prigodu uslijedila je u 38. minuti. Stanković je sjajno proigrao Crespa, koji prekida svoj jednogodišnji post u Ligi prvaka i dovodi Inter u vodstvo.

U nastavku susreta Inter se povukao, dok je Sporting pokušao uspostaviti svoj način igre, no bez previše uspjeha. Prvu izgledniju prigodu u nastavku imali su domaćini, kada je Grosso uputio oštar centaršut u 16-erac gostiju, a Crespo ostao zamalo kratak. Portugalci su najbolju prigodu za izjednačenje imali u 85. minuti, no udarac Alecsandra glavom odlazi zamalo pored desne vratnice. Posljednje uzbuđenje viđeno je u 16-ercu Intera u posljednjim trenucima susreta, no domaća obrana ipak otklanja opasnost i veliko slavlje Interista moglo je započeti.

Bayern je u Moskvu doputovao riješen svih briga oko plasmana u osminu finala, pa je glavna briga Felixa Magatha bila vezana za eventualne ozljede, s obzirom na moskovski teren s umjetnom travom. Susret su bolje otvorili domaćini, koje je u vodstvo u 15. minuti sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca doveo Kaliničenko. Bavarcima nije dugo trebalo da se vrate u susret pa već šest minuta kasnije Pizarro koristi ubačaj Lella i donosi izjednačenje Bayernu. Do potpunog preokreta Bayern je stigao u 39. minuti, kada Pizarro udarcem sa 20-ak metara iznenađuje domaćeg vratara. Ipak, da se Spartak od domaće publike oprosti bodom pobrinuo se češki reprezentativac Radoslav Kovač, pogotkom u 72. minuti za konačnih 2:2.

Inter - Sporting 1:0 (Crespo 36.), Spartak Moskva - Bayern 2:2 (Kaliničenko 16., Kovac 72. / Pizzaro 22., 39.).

Skupina C: Bordeaux osigurao Kup Uefa

Bordeaux je velikom pobjedom nad izravnim konkurentom za treće mjesto u skupini C teško porazio turskog predstavnika Galatasaray. Bordeaux je osigurao osvajanje trećeg mjesta koje garantira nastavak u Europi kroz Kup Uefa. Iako Galatasray bi se bodovno mogao izjednačiti s Francuzima, međusobni omjer na strani je Bordeuxa.

Franuzi su bili iznimno uvjerljivi na Ali Sami Yen stadionu i teško su ponizili inače moćne Turke. Zahvaljujući pogodcima Alejandra Alonsa, Liliana Laslandesa i Juliena Fauberta tri boda odlaze na jugozapad Francuske, dok je tek poraz ublažio Inamoto u 73. minuti kad je već sve bilo riješeno

Engleski Liverpool osigurao si je vrh ljestvice pobjedom protiv PSV-a. Iznimno nadahnuto i raspoloženo drugo vrijeme odigrao je kapetan Steven Gerrard, a sve to okrunjuje i pogotkom za vodstvo u 65. minuti. Točku na «i» u 89. minuti stavlja Crouch, pogađate, pogotkom glavom.

Bordeaux - Galatasaray 3:1 (Alonso 22., Laslandes 47., Faubert 50. / Inamoto 73.), Liverpool - PSV 2:0 (Gerrard 65., Crouch 89.).

Skupina D: Šahtar čeka novi posrtaj Rome

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Valencia nije imala većih problema s Olympiakosom na svom terenu. S dovoljno uvjerljivih 2:0 uvjerljivo su preuzeli primat u skupini D, te u posljednjem susretu imaju mogućnost i eventualnog odmaranja nekih ključnih igrača, bez straha od eliminacije zbog mogućeg poraza. Užitak ugodne pobjede umanjen je spoznajom da je Valencija izgubila vrlo važnog Davida Villu, koji je zbog ozljede morao teren napustiti već u 22 minuti susreta.

Španjolski predstavnik riješio je sve u završetku prvog poluvremena. U 45. minuti Valenciju u vodstvo dovodi Miguel Ángel Angulo, a odmah minutu poslije, u sudačkoj nadoknadi, zabija i Fernando Morientes, koji je u igru ušao zamijenivši, već spomenutog, ozlijeđenog Villu.

Šahtar je u Ukrajini ostvario ključnu pobjedu koja bi mu mogla omogućiti nastavak sudjelovanja u Ligi prvaka. Iako je pobjeda minimalna, eventualno novo posrnuće Rome kod Valencije u sljedećem kolu, širom bi otvorio vrata Dariju Srni i Stipi Pletikosi. Naš desni bočni reprezentativac odigrao je cijeli susret, dva puta je i zapucao na vrata Rome, ali oba udarca mu je skinuo .

Veliku pobjedu Šahtaru nakon malo više od sat vremena igre donio je 21-godišnji rumunjski državljanin Ciprian Marica.

Valencia - Olympiakos 2:0 (Angulo 45., Morientes 46.), Šahtar - Roma 1:0 (Marica 61.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!