Rukomet

Gro Hammerseng najkorisnija igračica

Ivan Ambroš • nedjelja, 17.12.2006.

Nakon odigranog finala i slavlja Norvežanki objavljena je i all star ekipa Europskog prvenstva 2006. godine. U njoj su se našle po dvije reprezentativke finalista Norveške i Rusije, te po jedna reprezentativka Mađarske i Švedske.

Dream team rukometašica europskog kontinenta čine ruska vratarka Inna Suslina , norveško lijevo krilo Kari Mette Johansen , njemački lijevi vanjski Nadine Krause , ruska pivotkinja Liudmila Bodnieva , norveški srednji vanjski Gro Hammerseng , mađarski desni vanjski Ibolya Mehlmann i švedsko desno krilo Annika Wiel Freden . Iako se ozljedila u prvim minutama finala Gro Hammerseng je proglašena najkorisnijom igračicom prvenstva, a francuska pivotkinja Isabelle Wendling je izabrana za najboljeg obrambenog igrača.

Sljedećim igračicama nisu bili potrebni glasovi žirija, o njima dovoljno govore brojevi:

Vezane vijesti

Najbolji strijelac prvenstva je Njemica Nadine Krause s 58 golova, realizacijom od 62% i prosjekom od 7.3 pogotka po utakmici. Što se asistencija tiče prvo mjesto na ljestvici dijele Njemica Grit Jurack i Norvežanka Kristine Lunde - svaka sa po 51 asistencijom u osam odigranih susreta. Igračica s uvjerljivo najviše blokova u obrani (20 blokova u šest utakmica) je reprezentativka Austrije Simona Spiridon . Vratarka s najvećim brojem obranjenih udaraca je Mađarica Katalin Palinger koja je u sedam utakmica od 239 šuteva zaustavila njih 99, s najvećim prosjekom od 14 obrana po susretu.

Što se hrvatske reprezentacije tiče najviše golova je postigla Maida Arslanagić iz Lokomotive, 22. Nikica Pušić , također iz Lokomotive, je najkorisnija igračica reprezentacije - zabila je 21 gol za 230 minuta provedenih na parketu što je po jedan gol za svakih jedanaest minuta igre. Nadalje, Nina Jukopila iz Trešnjevke je bila najbolji izvođač sedmeraca, iz pet pokušaja zabila je svih pet i predvodi listu najboljih izvođača sedmeraca na prvenstvu.

Najbolji asistent hrvatske reprezentacije s 15 asistencija je bila mlada Ivana Lovrić iz Trogira. Najviše blokova u obrani skupila je Andrea Penezić iz Lokomotive, koja je u šest utakmica devet puta zaustavljala protivnički šut. Vratarke su nam bile najraspoloženije mjesto u reprezentaciji. Ivana Jelčić iz Podravke je skupila najviše obrana, njih ukupno 32, ali je zato Ana Križanac iz Trogira zabilježila visoki postotak obrana od 67% čime je postala vratarka s najboljim postotkom obrana na prvenstvu.

Zanimljivo je da se Europsko prvenstvo u Švedskoj posredstvom 50 TV i 14 radio postaja gledalo u 70 zemalja svijeta. EHF očekuje da će u kombinaciji sa skorašnjim muškim prvenstvom srušiti rekord od prije dvije godine kada je muško i žensko europsko prvenstvo izravno pratilo više od milijardu gledatelja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!