Tenis

Ivanov start iz snova!

Ivor Krapac • subota, 06.01.2007.

Kao i prošle godine, Ivan Ljubičić otvorio je sezonu na najbolji način, dolaskom do još jednog naslova na ATP Touru. Prije 12 mjeseci slavio je u indijskom Chennaiju, a od danas je njegov i vrijedni trofej milijun američkih dolara bogatog turnira u Dohi, na kojem je prethodno dvaput gubio finale. Ovog puta nije - mladi Škot Andy Murray je u borbi za titulu pao sa 6:4 i 6:4...

Nakon što se u prethodna dva kola dosta mučio i okretao nakon izgubljenog prvog seta protiv Mihaila Južnjog i Robina Söderlinga, protiv Šveđanina i uz dvije spašene meč-lopte u trećem setu, Ivan je ostavio najbolje za kraj. Protiv Murrayja je odigrao onako kako je i trebalo, agresivno i čvrsto u udarcima s crte, što je jedini ispravan recept za lom otpora 19-godišnjeg britanskog aduta, sposobnog istrčati i vratiti niz teških lopti u dugoj izmjeni.

Osim tih obrambenih kvaliteta, Murray je već u prvom gemu pokazao i svoju drugu najjaču stranu, odlično vraćanje servisa. Ljubo je držao za 1:0 nakon maratonskog gema i čak šest spašenih break-lopti, 0:40 i još tri Škotove prednosti. Od tih šest, Murray je najveću priliku imao na break-lopti kod 30:40, kad je odlično napao forhendom, pa neshvatljivo promašio smeš u blizini mreže, poslavši ga u svoje polje.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

"Često mi se dogodi da je prvi gem ključan", komentirao je Ljubo pred novinarima nakon pobjede: "Spašavanje šest break-lopti u prvom gemu je uvijek mentalno opterećujuće za suparnika jer mu je u glavi da je trebao doći do prednosti, a nije uspio. Čak i kad sam bio suočen s 0:40 razmišljao sam isključivo poen po poen, danas je mentalno i tjelesno bilo podjednako važno."

Drugi krizni Ivanov servis-gem dogodio se kod 3:3, kad je Murray okrenuo 30:0 i u nastavku imao dvije break-lopte, 30:40 i prednost. Na prvoj se Ljubo spasio asom (jednim od samo pet u meču), dok je drugu izvukao dobrim visokim bekhend-volejem nakon napada i izlaska na mrežu.

Odluka je stigla u posljednjem gemu seta, pri Ljubičićevom vodstvu od 5:4. Prvi hrvatski reket povezao je nekoliko dobrih poena protiv servisa, a na koncu dočekao i malu Murrayjevu pomoć na set-lopti, uz promašeni bekhend nakon duže izmjene.

U drugom setu mladi Škot je brzo došao do prvog i svojeg jedinog današnjeg breaka, za vodstvo od 3:2, no ta prednost trajala je samo jedan gem - Ljubo se ekspresno vratio i poravnao na 3:3. Kao i u prvom setu, ponovno je sve prelomljeno pri Ivanovom vodstvu od 5:4. Murray se prvo izvukao nakon 15:40, potom spasio i treću meč-loptu, no četvrtu više nije uspio - prekratki pokušaj skraćene lopte nakon još jedne duže izmjene značio je da Ivan može početi slaviti.

"Ovaj trofej, zlatni sokol, je jedan od najljepših u tenisu, želio sam ga uzeti... Andy je bio jako dobar suparnik, borio se do kraja i nije promašio puno. No, ja sam bio strpljiv, znao sam da moram biti agresivan, ali ne previše; protiv igrača kao što je Andy treba naći pravu ravnotežu jer će te, ako previše izlaziš naprijed, kazniti prolazom, a ako previše igraš otraga, bit će jednostavno previše solidan. Prava mjera je danas bila ključna", dodao je Ivan, istaknuvši i da mu ovaj naslov donosi puno samopouzdanja uoči skorog Australian Opena. No: "Tamo će uvjeti za igru biti drugačiji, kretat ću od nule."

Unatoč porazu, Murray nije bio jako nezadovoljan vlastitom izvedbom: "Odigrao sam OK, no ipak nisam udarao loptu u izmjenama s crte onako kako sam želio; popravio sam se u završnici drugog seta, ali tad je već bilo prekasno." Prisjetio se i šest propuštenih break-lopti u prvom gemu, prvenstveno promašenog smeša kod 30:40: "Bilo je to nešto što nisam smio promašiti, no loptica mi je bila baš u vidnom polju reflektora i to me zasmetalo."

"Protiv njega moraš iskoristiti svoje prilike", nastavio je Murray: "Teško ga je breaknuti, a kad imaš šansu, nužno je da dođeš do prednosti. Nisam iskoristio svoje prilike i tako je teško do pobjede, nisam odigrao dovoljno dobro."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Bio je to uspješan zaključak tjedna koji je hrvatskom broju jedan donio puno koristi. Osim ukupno sedmog ATP naslova u karijeri i prvog u Dohi, nakon izgubljenih finala 2004. protiv Nicolasa Escudea i '05. protiv Rogera Federera, Ivanu bi ova pobjeda mogla pomoći i na Australian Openu.

Današnja titula osigurava mu dovoljno bodova da preskoči Jamesa Blakea na četvrtom mjestu Entry liste i time stekne poziciju četvrtog nositelja na prvom Grand Slam turniru sezone, što omogućava izbjegavanje Rogera Federera i Rafaela Nadala sve do polufinala.

Na redu je Melbourne...

ATP Doha, 6.1.2007., finale: Ljubičić (Hrvatska, 2) - Murray (Velika Britanija, 4) 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!