Tenis

Ivan i Mario u istoj četvrtini

Ivor Krapac • petak, 12.01.2007.

Petoro hrvatskih predstavnika u glavnom ždrijebu Australian Opena doznalo je startne suparnike na prvom Grand Slam turniru sezone. Glavni hrvatski aduti, Ivan Ljubičić i Mario Ančić, našli su se u istoj četvrtini ždrijeba, što znači da je moguć međusobni susret u četvrtfinalu...

Ivan Ljubičić otvorit će svoj ovogodišnji nastup u Melbourneu prvim kolom protiv Amerikanca Mardyja Fisha, 45. na svijetu. Fish nije bezazlen suparnik. O trenutnoj raspoloženosti i dobroj formi dovoljno govori da je ovog tjedna došao do polufinala Aucklanda i da je još aktivan na tom turniru, a na putu do posljednje četvorice je, između ostalog, svladao i Ančića u sinoćnjoj osmini finala. Bit će to prilika za hrvatsku osvetu...

Ljubo i Fish dosad su se sastali jedanput, uz Ivanovu pobjedu sa 7:5, 6:3 i 6:4 u susretu Hrvatske i SAD-a u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa 2003. u Zagrebu.

Ukoliko svlada Fisha, Ljubičić će u drugom kolu dočekati boljeg iz ogleda Francuza Nicolasa Mahuta i Argentinca Juana Monaca. Prvi nositelj koji bi mu se mogao naći na putu jest Argentinac Agustin Calleri (30.), potencijalni suparnik u trećem kolu.

U toj osmini ždrijeba postavljeni su i Radek Štepanek (20.) i David Ferrer (16.), a vrijedi dodati i da je tu i nekadašnji pobjednik australskog Grand Slam turnira, Šveđanin Thomas Johansson, koji je u Melbourneu slavio prije pet godina.

Marija Ančića na startu očekuje sudar s vodećim japanskim tenisačem Goom Soedom, 188. na Entry listi. Bit će to njihov prvi međusobni susret.

Drugo kolo Mariju bi donijelo dvoboj s boljim iz ogleda Joachima Johanssona i Guillerma Garcije-Lopeza, dok bi, ukoliko sve prođe u skladu s renkingom, kolo iza išao na 22. nositelja, Slovaka Dominika Hrbatyja.

Osim Ančića, koji je deveti nositelj, u toj osmini ždrijeba ističe se i šestopostavljeni Andy Roddick, a ne treba smetnuti s uma ni Marata Safina, pobjednika iz 2005. Mario bi se s Roddickom ili Safinom mogao susresti u osmini finala.

Prvi suparnik Ive Karlovića bit će ljevoruki Austrijanac Jürgen Melzer, 40. na svijetu, ovotjedni polufinalist ATP turnira u Sydneyju.

Melzer i Karlo dosad su se susreli dvaput, uz Austrijančeve pobjede 2004. na tvrdoj podlozi Miamija (6:4, 6:4) i prošle godine na zemlji Münchena (7:6(4), 6:1). Bolji iz ovog meča će u drugom kolu ići na pobjednika španjolskog ogleda sedmog nositelja Tommyja Robreda i Rubena Ramireza Hidalga.

Ljubičić, Ančić i Karlović nalaze se u gornjoj polovici ždrijeba, koju predvodi prvi nositelj i branitelj naslova Roger Federer. Prvi na svijetu tražit će prolaz u drugo kolo protiv Nijemca Björna Phaua.

Jelena Kostanić Tošić na startu ženskog turnira očekuje australski test. Vodeća hrvatska tenisačica susrest će se sa Sophie Ferguson, 171. na WTA ljestvici, protiv koje još nije igrala. Pobjednicu u drugom kolu očekuje bolja iz susreta još jedne Australke, 24. nositeljice Samanthe Stosur i kvalifikantice.

Karolina Šprem dobila je težu početnu suparnicu. Čeka je 26. nositeljica, Ruskinja Marija Kiriljenko, s kojom se dosad nije sastajala. Ukoliko iznenadi Ruskinju, Karolina će u drugom kolu ići na pobjednicu ogleda Jelene Lihovceve i zasad nepoznate tenisačice iz kvalifikacija.

Parovi prvog kola hrvatskih predstavnika: Karlović (Hrvatska) - Melzer (Austrija), Ljubičić (Hrvatska, 4) - Fish (SAD), Ančić (Hrvatska, 9) - Soeda (Japan).

Tenisačice: Kostanić Tošić (Hrvatska) - Ferguson (Australija), Šprem (Hrvatska) - Kiriljenko (Rusija, 26).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!