Nogomet

Ponovno pokradeni

Ivana Strahija • srijeda, 22.11.2006.

Krađa, prijevara, sramota - upravo takve, pa i mnogo teže riječi, mogli smo čuti na tiskovnoj konferenciji NK Međimurja. Uz to, Međimurci se nadaju da bi u Hrvatskoj mogli suditi mađarski suci, kako bismo konačno na nogometnim terenima vidjeli i nešto pravde.

Priznajemo da smo se naslušali priča o ljubavi, majci i psu vezanima uz ponekog HNL suca tijekom godina pisanja o sportu, jer svi koji gube se ljute. No žalbe vezane uz nedostatak poštene prosudbe primijećene kod hrvatskih sudaca u proteklih par kola vrlo su očite i glasne, čuju se i iz drugih manjih sredina, a samo je Međimurje primjerice u najmanje tri ovosezonska susreta imalo sa sucima velikih neugodnosti.

Ili, kako oni to kažu, izgleda da je netko izračunao točno koliko koji manji klub bodova smije osvojiti, pa se prema tome i sudi. Najsvježiji je primjer evidentne sudačke krađe susret u Šibeniku ove subote, kad su Međimurci, po vlastitom pričanju, igrali koliko su smjeli.

Nitko normalan to ne bi sudio

"Petir i Borovec (glavni sudac i prvi pomoćnik, op.a.) su nas onemogućili da dođemo do bodova, igrati nismo mogli od njihovih odluka i podbadanja", žali se glasnogovornik kluba Miljenko Ovčar. Najsporniji je dakako penal dosuđen domaćinima. Kako je kasnije jasno pokazano u HRT-ovoj nogometnoj emisiji, i vrsni se stručnjak za suđenje složio, unatoč usrdnim prosvjedima voditelja, da nitko na svijetu ne bi sudio taj penal. Naime, Balašković je u spornom trenutku bio sam, nitko od Šibenčana nije bio u izglednoj poziciji za postizanje pogotka, a lopta se prvo odbila od zemlje i tek onda o njegovu ruku, a namjere nije bilo.

Slika 2 od 2.
Foto: Sandro Donda

"Neka onda svaka ruka bude penal, pa ćemo svi znati o čemu se radi. No i dalje mi nije jasno zbog čega potom Balašković nije dobio karton, ako je to već bio prekršaj dostojan najstrože kazne", pita se trener Stanko Mršić.

Još je jedna situacija prelomila utakmicu, i to neposredno prije drugog pogotka, kad Petir nije dosudio prekršaj nad Kresingerom, kojeg je Schildenfeld pogodio nogom u glavu, za što se kasnije i ispričao. Glavni je sudac samo pustio igru, pa se Kwedi lako dočepao pogotka pošto su Međimurci stali.

Uz ove dvije očite krađe, igrači spominju i podsmjehivanje, provokacije, cerekanje i općenito bahato ponašanje Petira i Borovca, koji su na sve načine navlačili susret kako je njima odgovaralo. U dugačkoj su stanci, primjerice, Međimurci uvježbavali plitku formaciju, nadajući se tako parirati odličnim Šibenčanima, no dakako da je odigrati nisu mogli, pošto je Borovec dopuštao zaleđa Šibenika.

Igrači plakali

Već nakon prvih 45 minuta kapetan međimurskog tima, Valerio Balašković, u svlačionici je doživio živčani slom. Nije više mogao izaći na teren, što mnogo kazuje o tome u kakvom je stanju bio jedan od najdobroćudnijih igrača prve HNL, koji iza sebe ima 23 godine nogometnog iskustva. Premda su Međimurci u prvih dvadesetak minuta drugog dijela još pokušavali izjednačiti, nakon drugog pogotka Šibenika bilo je jasno da bolje da nisu trošili novac na put.

Slika 1 od 1.
Foto: Zlatko Premuš

Utakmicu su sa tribina pratili mnogi skauti većih klubova, privučeni Rukavinom, no jedino što su mogli vidjeti bilo je košarkaško sviranje faulova protiv Međimurja i šaradu suca Petira. Kako je rekao jedan od igrača, koji je igrao i u Bosni te Makedoniji i Srbiji, Hrvati dokazano imaju 'najbalkanskije' suce. Mnogi su gostujući igrači po isteku 90. minute plakali od jada, uvjereni da je protiv Međimurja podignuta sudačka hajka.

Možemo samo moliti

Uprava kluba uputila je Hrvatskom nogometnom savezu žalbu, navodeći i evidentne namjerne 'pogreške' sudaca iz Osijeka te sa susreta Međimurja i Šibenika u Čakovcu. "Jedino što možemo jest moliti da nas Hrvatski nogometni savez i Udruga prvoligaša zaštite. Ne preostaje nam ništa drugo nego doslovce moliti za pošteno suđenje. Možda bi rješenje ovog problema bilo to da se sudačka organizacija profesionalizira. Ili bi gospodin Marković, koji često putuje u Budimpeštu, mogao dogovoriti da nam sude Mađari", rekao je direktor Međimurja Stjepan Hamonajec.

Činjenica stoji, jedino što se sucima može dogoditi, ukoliko se njihove prosudbe uistinu dokažu spornima, jest to da dobiju zabranu suđenja prve lige na kolo ili dva, što se naravno ne odnosi na suđenje u nižim ligama. S druge strane, igrač koji javno komentira suđenje, može biti kažnjen novčanom kaznom i zabranom igranja, pa je sve što smo od igrača čuli bilo striktno 'off the record'.

Mi smo pokušali kontaktirati Udrugu I HNL, no tamo smo dobili odgovor da oni s time nemaju ništa, dok u HNS-u odgovornog povjerenika za suđenje nije bilo, što nam nije ulilo nimalo povjerenja da će slučaj iz Šibenika biti rasvijetljen. Nadajmo se da će obje instance posvetiti ovom problemu dužnu pozornost, dok iz Međimurja poručuju: Dat ćemo sve od sebe da svojim igrama održimo klub u I HNL.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!