Nogomet

Nezaustavljivi vodeći dvojac, Arsenal pao nakon 40 godina

Marin Vuković • srijeda, 29.11.2006.

Nakon podjele bodova u međusobnom ogledu prije nekoliko dana, Manchester United i Chelsea novim su pobjedama povećali prednost u odnosu na ostatak ljestvice i sve je jasnije da nitko drugi ne može pratiti takav tempo. Posebno ne Arsenal koji je novim porazom utonuo u još dublju krizu. Portsmouth i Niko Kranjčar osigurali su bod na teškom gostovanju kod Liverpoola, dok je Aston Villa doživjela prvi domaći poraz u dosadašnjem tijeku prvenstva...

Portsmouth je nakon četiri uzastopna poraza na gostovanjima napokon prekinuo neugodan niz odigravši 0:0 protiv Liverpoola. Harry Redknapp odlučio se za nešto oprezniju i defenzivniju taktiku, te je od samog početka utakmice u igru ubacio našeg Niku Kranjčara, ostavivši na klupi prvog strijelca Premiershipa Nwankwa Kanua. Naš je reprezentativac odigrao cijeli susret i zamijenjen je tek u 90. minuti, ali nije imao previše prilike za isticanje jer se igralo uglavnom u jednom smjeru - prema golu Portsmoutha.

Pompey je odigrao solidan bunker kojega je Liverpool imao prilike razbiti u nekoliko navrata, ali su Crouch, Gerrard i Luis Garcia imali lošu večer. Konačan omjer udaraca bio je 16:3 za domaće, što najbolje govori o odnosu snaga na Anfieldu večeras. Osvojenim, bolje rečeno istrgnutim bodom s Anfielda Portsmouth je preskočio Bolton i zasjeo na treće mjesto Premiershipa.

Manchester United je u susret s Evertonom ušao u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na jedanaestoricu koja se suprotstavila Chelseaju protekle nedjelje. Alex Ferguson na klupi je ostavio Gabriela Heinzea, Paula Scholesa, pa čak i strijelca jedinog pogotka Uniteda u nedjeljnoj utakmici - Louisa Sahu. Lista izostanaka tu ne završava, pa u momčadi nije bilo ni Ryana Giggsa. Službeno, Giggs je ozlijeđen te je susret odgledao s tribine, no pojavile su se i priče o navodnoj svađi između Velšanina i Sir Alexa.

U tako izmiješanom sastavu United je imao poteškoća na samom početku utakmice i trebalo mu je gotovo cijelo poluvrijeme da pronađe put do mreže Evertona. U 40. minuti pucao je Michael Carrick, a na odbijenu loptu natrčao je Cristiano Ronaldo i doveo United u vodstvo. Na drugi pogodak čekalo se do 64. minute, a tada je Wayne Rooney namjestio priliku za Patricea Evru koji postiže svoj prvijenac u crvenom dresu. Minutu prije kraja utakmice pobjedu domaćina i ostanak na vrhu Premiershipa potvrdio je John O'Shea.

Nakon gostovanja na Old Traffordu za momčad Josea Mourinha nije bilo opuštanja. Uslijedilo je teško gostovanje na Reebok stadionu kod Boltona, koji je na istom travnjaku već slavio protiv Liverpoola i Arsenala i koji trenutno drži treće mjesto na ljestvici. Unatoč tomu, domaćin nije izgledao kao momčad koja može dobiti ovu utakmicu. Chelsea je dominirao, imao izglednije prilike, a jednu od njih je i iskoristio na isteku prvog poluvremena. Korner je izveo Frank Lampard, a najviši u skoku bio je Michael Ballack i zatresao mrežu Jaaskelainena.

Iz kola u kolo očekujemo buđenje Arsenala i povratak u borbu za vrh, no čini se da momčad Arsenea Wengera tone u sve dublju komu. Londonski derbi protiv Fulhama na Craven Cottageu topnici nisu izgubili još od 1966. godine, ali se večeras domaćin potrudio da nakon 40 godina brojač ove za njih neugodne tradicije ponovno bude vraćen na nulu.

Fulham je do vodstva došao već u šestoj minuti, i to nakon kornera kojeg je izveo Claus Jensen, a u mrežu pospremio Amerikanac Brian McBride. Treba spomenuti da je pogotku kumovala i nesigurnost Jensa Lehmanna koji zasigurno pamti i bolje reakcije nakon udaraca iz kuta. Samo 13 minuta kasnije domaćin je udvostručio prednost golom Thomasa Radzinskog i već se tada nazirao treći uzastopni gostujući poraz topnika. Iako je Robin Van Persie iz slobodnog udarca u 36. minuti vratio nadu Wengerovoj momčadi, rezultat je do kraja ostao nepromijenjen. Spomenimo još da su gosti od 66. minute ostali bez Philippea Senderosa koji je isključen zbog drugog žutog kartona.

Nakon 15 kola i to se dogodilo. Aston Villa po prvi je put ove sezone poražena na svom Villa Parku, dok je Manchester City zabilježio prvu ovosezonsku pobjedu na gostovanju. Prekid dvije tradicije započeo je već u 18. minuti pogotkom Dariusa Vassella, a nastavio se u 32. minuti zgoditkom Joeya Bartona za 2:0 Cityja. Gavin McCann smanjio je prednost gostiju u 66. minuti, ali konačna potvrda pobjede Manchester Cityja stiže 15 minuta prije kraja utakmice lijepim golom Sylvaina Distina.

Premiership, 15. kolo, 29.11.2006:
Manchester Unitded - Everton 3:0, Bolton - Chelsea 0:1, Aston Villa - Manchester City 1:3, Liverpool - Portsmouth 0:0, Fulham - Arsenal 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!