Nogomet

Manchester Unitedu prevlast u gradu, Liverpool pregazio Fulham

Marin Vuković • subota, 09.12.2006.

Veliki rivali iz Manchestera su u 146. derbiju pred rekordnim brojem gledatelja na Old Traffordu igrali za prevlast u gradu, barem u jesenskoj polusezoni. Sasvim zasluženo pobjeda je pripala vodećem Unitedu koji je svladao City s 3:1. Liverpool i Tottenham četvorkom, odnosno peticom pregazili su svoje protivnike, dok je Kranjčarov Portsmouth ponovno na trećem mjestu...

United je sjajno otvorio utakmicu i poveo već u šestoj minuti pogotkom Waynea Rooneya nakon "lopte s očima" Cristiana Ronalda. City je također imao svoje prigode, no odličnim se obranama iskazao Edwin Van Der Sar, a zatim je u samoj završnici prvog dijela domaćin i udvostručio prednost. S lijeve strane udarac je uputio Gabriel Heinze, a između dvojice igrača Manchester Cityja u petercu je do lopte došao Louis Saha i poslao loptu pod gredu.

U nastavku utakmice vidjeli smo još bolje izdanje Uniteda koji je držao loptu, stvarao prilike i bio dominantna momčad. Takva situacija trajala je sve do 72. minute kada je Hatem Trabelsi posve neočekivano smanjio prednost domaćih odličnim udarcem s ruba šesnaesterca koji je odsjeo u gornjem lijevom kutu Van Der Sarova gola. Nakon pogotka City je preuzeo inicijativu i sljedećih 15-ak minuta stisnuo crvene vragove na njihovu polovicu ne bi li došao do izjednačujućeg pogotka. Takav se scenarij ipak nije odigrao jer je šest minuta prije kraja Cristiano Ronaldo iskoristio uspavanost gostujuće obrane iz neposredne blizine matirao vratara Isakssona. U posljednjoj minuti Bernardo Corradi pao je na glumačkom testu pokušavši izboriti jedanaesterac, pa je "nagrađen" drugim žutim kartonom i isključenjem.

Vezane vijesti

Barem privremeno Manchester United je pobjegao Chelseaju na devet bodova prednost, što mora predstavljati pritisak na Mourinhovu momčad, koja sutra igra veliki londonski derbi protiv Arsenala. Predstoje nam vrlo zanimljivi božićni i novogodišnji blagdani uz Premiership.

U igri toplo-hladno koju Harry Redknapp igra s Nikom Kranjčarom, naš se reprezentativac i danas našao na ledu. Današnji susret s Evertonom Niko je ponovno odgledao s klupe, ušavši tek u 81. minuti utakmice u kojoj je njegov Pompey slavio pobjedu od 2:0 i povratak na treće mjesto Premiershipa.

Prvi pogodak Portsmoutha pravo je remek-djelo Matthewa Taylora koji je volejem s 35 metara svladao Tima Howarda i u 14. minuti doveo domaće u vodstvo. Ubrzo nakon toga, u 27. minuti Howard je i drugi put morao vaditi loptu iz svoje mreže. Na ubačaj O'Neilla odlično je reagirao Nwankwo Kanu i stavio točku na "i" nove pobjede Portsmoutha.

Liverpool je u rijetko viđenoj opsadi protivničkog gola dugo lomio otpor Fulhama i kroz bezbrojne promašene prigode tražio put do vodećeg pogotka. Kad nije išlo iz igre dogodilo se to u 53. minuti nakon jedanaesterca. Udarac Stevena Gerrarda s bijele točke vratar je obranio, no lopta se vratila u noge kapetanu Redsa koji ne promašuje pruženu priliku za popravak.

Nakon vodećeg pogotka domaćinu se u potpunosti otvorilo, pa je u 61. minuti Fulhamova obrana zaboravila na Jamieja Carraghera koji povisuje na 2:0, a samo pet minuta kasnije Luis Garcia savršenim udarcem glavom neobranjivo "skida paučinu" s Fulhamova gola za 3:0. Visoku pobjedu Liverpoola potvrdio je Mark Gonzalez precizno izvedenim slobodnim udarcem u sudačkoj nadoknadi.

Boravak u zoni ispadanja čini se dalekom prošlošću za Newcastle koji je upisao treću uzastopnu pobjedu i neporažen je već pet kola. S gostovanja kod Blackburna odnijeli su sva tri boda, zahvaljujući prije svega sjajnom nastupu Obafemija Martinsa. Bivši igrač Intera prvo je u 31. minuti topovskim udarcem proparao mrežu domaćina, a zatim u 89. minuti pri rezultatu 2:1 za Newcastle potvrdio konačnu pobjedu. Uz to, zbog prekršaja na Martinsu crveni je karton u 47. minuti zaradio Stephane Henchoz. Drugi pogodak Svraka djelo je Taylora u 35. minuti, dok je jedini gol domaćina postigao Morten Gamst Pedersen.

Tottenham je u londonskom derbiju pregazio Charlton s čak pet pogodaka u mreži. Prvih pola sata mreže su mirovale, a nakon pogotka Dimitra Berbatova u 30. minuti Spursi su napunili mrežu gostiju. Tainio, Malbranque i Defoe po jednom su se upisali u listu strijelaca, koju je svojim drugim pogotkom zaključio Berbatov. Jedini pogodak Charltona također je djelo domaćih igrača, budući da je u 42. minuti Dawson svladao vlastitog vratara.

Wigan je na gostovanju kod Middlesbrougha poveo udarcem s bijele točke kojeg je u pogodak pretvorio Henri Camara, no domaćini spašavaju bod golom Aiyegbenija Yakubua. Jedinu utakmicu bez golova odigrali su bivši drugoligaši Watford i Reading, podijelivši bodove koji će više nedostajati posljednje plasiranom Watfordu.

U posljednjoj večernjoj utakmici još jedna visoka pobjeda domaćina. Bolton je s 4:0 pobijedio West Ham i priključio se samom vrhu Premiershipa. Dva gola Kevina Daviesa i po jedan El Hadji Dioufa i Nicolasa Anelke osigurali su tri boda Skitnicama

Premiership, 17. kolo, 09.12.2006:
Manchester United - Manchester City 3:1, Liverpool - Fulham 4:0, Blackburn - Newcastle 1:2, Middlesbrough - Wigan 1:1, Portsmouth - Everton 2:0, Tottenham - Charlton 5:1, Watford - Reading 0:0, Bolton - West Ham 4:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!