Vodeni sportovi

Crocker srušio Phelpsu san

Maja Giljanović • nedjelja, 01.04.2007.

Diskvalifikacija 4x100 mješovito štafete SAD-a koštala je Michael Phelpsa mjesta u povijesti kao plivača s nevjerojatnih osam zlata iz osam prijavljenih disciplina...

Nestrpljivost Iana Crockera je u jutrošnjim kvalikikacijama rezultirala preranom izmjenom (delfin nakon Usherove prsne dionice). Razočaran jučerašnjim porazom u finalu 100 delfina kada je praktički darovao Phelpsu titulu, Crocker je nervozan, umjesto dozvoljenih pet stotinki, imao vrijeme reakcije 0.04. Amerikanci su na cilj stigli, dakako, prvi te su s nestrpljenjem iščekivali sudačku odluku nakon koje mjesta žalbi nije bilo. Utučeni, nisu bili od prevelikih riječi; pomoćni trener reprezentacije Reese je izjavio tek: Nepojmljivo, ali nema druge nego da vjerujemo tehnici. Od mojih prvih Igara u Seoulu 1988. nisam vidio da je stroj ikada pogriješio.

Večeras (melbournško vrijeme), inače, fatalni Crocker ne bi ni nastupio jer su zlato i vjerojatni novi svjetski rekord (stari također američki, postavljen u Ateni 2004.) bili u finalu rezervirani za Peirsola, Hansena, Phelpsa te Lezaka. Diskvalifikacija u kvalifikacijama je prva u povijesti SP američke štafete, a četvrta uopće (posljednji put su diskvalificirani na 4x400 slobodno i 4x400 mješovito u Fukouoki 2001. godine).

Phelps (jučerašnjim šestim zlatom poravnao Thorpeov podvig iz Japana) još uvijek, međutim, može postati najuspješniji plivač u povijesti svjetskih prvenstava. Preostalo mu je još pobijediti na 400 metara mješovito (prvo vrijeme kvalifikacija 4:12.01), a nakon razočarenja štafetnim neuspjehom ni najmanje ne sumnjamo u konačan ishod (prijete, doduše, Talijan Marin, Tunižanin Meloulli te branitelj naslova iz Montrala Laszlo Cseh).

Saša Imprić je, pak, na cilj doplivao s 30. vremenom kvalifikacija odnosno 4:29.75 što je za preko dvije sekunde bolje od njegova osobna rekorda postavljenog 2004. (4:32.02) te više od pet sekundi brže od najboljeg ovosezonskog rezultata (4:34.95) kojeg je 21-godišnji Zagrepčanin postavio na prvenstvu Hrvatske.

Štafeta 4x100 mješovito je, međutim, zakazala i na koncu ostvarila tek 19. vrijeme 3:46.36 (Japan najbrži nakon diskvalifikacije SAD-a s 3:37.04). Četvorka u sastavu Tolić, Delić, Todorović, Straga je za gotovo pet sekundi bila slabija od hrvatskog rekorda iz 2002. godine 3:41.47.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!