Nogomet

Doni plete mrižu svoju

Marin Vuković • utorak, 10.04.2007.

Manchester United održao je Romi nogometnu lekciju, razbio je i ponizio na Old Traffordu te se posve zasluženo plasirao u polufinale Lige prvaka, podsjetivši igrom na slavnu 1999. godinu i osvajanje trostruke krune. Dvostruko englesko slavlje osigurao je Chelsea pobjedom nad Valencijom u posljednjoj minuti utakmice na Mestalli...

Kada netko talijanskoj momčadi samo u prvom poluvremenu zabije čak četiri pogotka, a na kraju je dopuni s još tri, može se reći da je odigrao briljantnu utakmicu. Iako oslabljen neigranjem brojnih prvotimaca, Manchester United je u potpunosti nadigrao goste iz Rima i posve se zasluženo plasirao među četiri najbolje momčadi Europe.

Zaista je nestvarno izgledao odnos snaga dviju momčadi koje su prije samo tjedan dana vodile žestoku bitku u Rimu, bitku koju je Manchester United na kraju i izgubio. Večeras je to bila jedna sasvim druga predstava, crveni orkestar svirao je po notama sjajnih Cristiana Ronalda i Michaela Carricka.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Počelo je već u 11. minuti majstorstvom Michaela Carricka, koji je odmjerenim udarcem s preko 20 metara ostavio vratara Rome Donija ukopanog na mjestu i doveo United u vodstvo. Iako su Crveni vragovi već tada imali u rukama rezultat koji ih vodi u polufinale, nastavili su s pritiskom i šest minuta kasnije udvostručili prednost.

Ovaj put strijelac je bio Alan Smith, čovjek koji 15 mjeseci nije započeo utakmicu u Ligi prvaka, a danas se pokazao džokerom Alexa Fergusona. Nakon nekoliko brzih dodavanja Smith je sam izbio pred Donija i poslao loptu u prazni dio mreže. Samo dvije minute kasnije Roma je potpuno potopljena. Još nekoliko brzih dodavanja oslobodilo je prostor za Ryana Giggsa koji s desne strane šalje loptu za Waynea Rooneya, a ovaj je na mjestu i uz pomoć vratnice pogađa za 3:0.

Začetnik gotovo svih Unitedovih akcija u prvom poluvremenu bio je Cristiano Ronaldo, a iz svakog dodira s loptom bilo je vidljivo da silno želi postići svoj prvi pogodak u Ligi prvaka. U 44. minuti to mu je napokon i uspjelo, povukao je loptu do visine šesnaesterca i zatim pogodio bliži kut Romina gola za nestvarnih 4:0 nakon prvih 45 minuta.

Da se Romi sprema prava katastrofa najavio je peti pogodak Uniteda i drugi Ronaldov nakon samo četiri minute igre u nastavku. Portugalac se nakon ubačaja Giggsa našao na drugoj vratnici i uklizao na loptu poslavši je u praznu mrežu.

Jednu od najboljih utakmica u crvenom dresu večeras je odigrao Michael Carrick, a to je i potvrdio svojim drugim pogotkom na utakmici, jednako lijepim poput prvoga. Primio je loptu na 20-ak metara iskosa i neometan je poslao u gornji lijevi kut još jednom nemoćnog Donija.

Nakon šest pogodaka u mreži Roma je konačno došla do daha i u 69. minuti vrlo lijepim pogotom De Rossija barem donekle ublažila katastrofu, no posljednju riječ ipak su imali domaćini postavivši konačnih 7:1 golom Patricea Evre devet minuta prije kraja.

Chelsea je pobjedom u posljednjim otkucajima regularnog tijeka utakmice na Mestalli izborio put u polufinale, stavivši tako "trešnju na vrh" fantastične večeri za engleske klubove. Valencia će žaliti za prednošću iz prvog poluvremena, a poneki prijekorni pogled bit će upućen i vrataru Canizaresu za početnički primljen pogodak u posljednjim trenucima utakmice.

Valenciji je pripalo prvih 45 minuta, iako su prepustili blagu inicijativu gostima i strpljivo čekali svoju priliku. Umalo su poveli u 30. minuti kada je Fernando Morientes pogodio vratnicu, ali to očito nije bilo dovoljno upozorenje Chelseajevoj obrani. Samo dvije minute kasnije Morientesa su ostavili bez čuvara, a on iskoristio precizan ubačaj Joaquina te s druge vratnice zakucao loptu u mrežu Petra Čecha.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ljutiti Jose Mourinho u svlačionicu je otišao i prije nego je sudac označio kraj poluvremena, ali je u tih desetak minuta pauze bijes i frustraciju pretočio u sjajan odgovor svoje momčadi i konačni preokret. Chelsea je od početka drugog dijela krenuo po pogodak i već nakon sedam minuta ubrao plodove ofenzivne igre.

Nakon slobodnog udarca Michaela Essiena nastala je gužva u domaćem kaznenom prostoru, lopta je našla svoj put do Andrija Ševčenka koji iz neposredne blizine trese mrežu za 1:1. Uslijedio je novi pritisak londonske momčadi koja je osjetila priliku za prolaz u regularnom tijeku. Zaredale su prigode Ševčenka i Didiera Drogbe, a kada je Canizares u završnici utakmice čudesno obranio udarac Michaela Ballacka činilo se da utakmica "bježi" u produžetke.

"From hero to zero", rekli bi Englezi, a mi bismo to preveli "od heroja do tragičara". U posljednjim sekundama susreta loptu je u punom trku na rubu šesnaesterca uzeo Essien i udarcem u bliži kut, kojega bi Canizares inače obranio i zatvorenih očiju, odveo Chelsea među četiri najbolje europske momčadi.

Zadrži li Liverpool sutra ogromnu prednost iz Nizozemske, a vjerojatno hoće, od četiri kluba u polufinalu Lige prvaka tri će biti iz Engleske. Manchester United čeka pobjednika iz susreta Milana i Bayerna, dok se Chelsea već sada može pripremati za dvostruki dvoboj s Liverpoolom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!