Nogomet

Milan po iznenađenje, Liverpool za prestiž

Tomislav Pacak, Zoran Zdelar • srijeda, 11.04.2007.

Milan je propustio u prvoj utakmici osigurati veću prednost, pa će sada na teškom gostovanju morati tražiti svoje mjesto u polufinalu Lige prvaka, dok će engleski Liverpool večeras igrati tek za prestiž i potvrdu dvoboja s Chelseajem...

Bayern - Milan

U uzvratnom dvoboju dva posrnula giganta, Milana i Bayerna, koji su u prvoj utakmici odigrali iznimno atraktivno, a nogometaši Milana propustili su kazniti nediscipliniranu igru protivnika, tražit će se protivnik Manchester Uniteda u polufinalu. U prvom poluvremenu Rossoneri su si već praktički mogli osigurati mjesto u polufinalu Lige prvaka, ali u drugom poluvremenu nisu nastavili igrati na razini i ubrzo ih je stigla kazna. Iz prednosti koje su imali, došli su u iznimno tešku situaciju da na gostovanju na Allianz Areni moraju loviti pobjedu.

A vjerojatno se svi slažu da takvo što u Münchenu nije nimalo lako. Trenutno puno snažniji Real Madrid tamo je umalo doživio pravi potop, a ponovi li se i približno slična situacija kao kada su gostovali kod Bayerna Madriđani i primili pogodak u prvim sekundama prvog poluvremena, utakmica biti nedvojbeno usmjerena prema prolasku Bayerna.

No, nadu Milanu može dati iznimno veliki problemi koje trener Bayerna ima pri sastavljanju momčadi za večerašnji dvoboj s obzirom na brojne ozljede nekih ključnih igrača. Tako bi s tribine susret s Milanom trebali pratiti Martin Demichelis, Bastian Schweinsteiger, Owen Hargreaves, Lucio i Hasan Salihamidžić. Izostanci su to koje bi teško podnijela i momčad koja ima širi kvalitetni igrački kadar, a kamoli ne Bayern kojem rezervni igrači uglavnom nisu na razini prvotimaca.

U Milanu nema ni približno toliko problema trener oko određivanja prve momčadi. Milan će morati na travnjak Allianza istrčati jedino bez suspendiranog Alberta Gilardina, ali to s obzirom na njegove neuvjerljive igre otkako je stigao na San Siro i neće biti odveć veliki hendikep. Bayern će tako imati veliku prednost domaćeg terena, koja nerijetko zna biti iznimno bitna u utakmicama Lige prvaka, dok će Milan pokušati iznenaditi ozljedama osakaćenu momčad Bayerna.

Liverpool - PSV

Ne dogodi li se čudesna nogometna večer, poput one u Istanbulu kada je Liverpool preokrenuo Milanovih 0:3 i stigao do naslova europskog prvaka, večerašnji sraz na Anfieldu trebao bi biti samo formalnost. Odlična igra i tri sjajna pogotka donijela su Liverpoolu uvjerljivu pobjedu u Eindhovenu, pa se ni najoptimističniji navijači PSV-a ne nadaju čudu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Rafael Benitez, dakako, neće dopustiti svojoj momčadi opuštanje, podsjećajući svoju ekipu baš na njihov uspjeh u Istanbulu: "Ovakve utakmice su teške. Ponekad momčadi kažu 'OK, obavili smo posao', ali moramo biti oprezni. Znamo da je bilo povrataka s 0:3 u Ligi prvaka - mi smo to učinili u Istanbulu. Znamo da ako rano zabiju će napasti i da možemo imati problema. Stoga, moramo prići utakmici kao što smo učinili protiv Barcelone i pokušati pobijediti."

No, koliko god Benitez upozoravao na moguće opasnosti, povijest nas uči da PSV jednostavno - nema šanse. 114 momčadi izgubilo je prvu utakmicu s 0:3 kod kuće u europskim kupovima, i niti jedna od njih nije prošla dalje.

Uostalom, već se u Eindhovenu vidjela razlika u klasi između dvije momčadi, a da stvar bude gore po Nizozemce, Redsi su u očitom rastu forme, dok se za PSV može reći suprotno. Ronaldu Koemanu ovog je trenutka važnije zadržati prednost od dva boda nad Ajaxom i AZ-om u nizozemskom prvenstvu nego tražiti čudo na Anfieldu.

Koeman je već nakon prve utakmice rekao da je pitanje ukupnog pobjednika riješeno, te ga puno više od Liverpoola muči kako pronaći pravu formu: "Moramo ponovno postati momčad koja je dominirala prije zimske stanke." Pozitivan rezultat na Anfieldu, a za PSV bi to bilo sve osim poraza, vratio bi samopouzdanje momčadi Koemanovim momcima, a ono im je prijeko potrebno uoči posljednja tri kola Eredivisie.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!