Ostali sportovi

Vladimir Kličko i Laila Ali obranili naslove

Ivan Milatić • nedjelja, 12.11.2006.

Bila je ovo posebna boksačka večer u legendarnom Madison Square Gardenu u New Yorku. Gotovo 36 godina nakon jedne od najvećih borbi u povijesti boksa (Ali-Frazier 7. ožujka 1971. godine) legendarna newyorška dvorana u noći sa subote na nedjelju ugostila je još jednog člana slavne obitelji, kćerku velikog Muhammeda Lailu. Iako je bila riječ o uvodnoj borbi za meč večeri između Vladimira Klička i Calvina Brocka ovo je bio dvoboj emocija….

Nakon što je prije ulaska u ring ocu poslala bezbroj poljubaca Laila Ali je pred njegovim očima potpuno deklasirala izazivačicu Shelley Burton, pobijedivši je prekidom minutu i 58 sekundi prije kraja četvrte runde i obranivši naslov svjetske prvakinje u super srednjoj kategoriji po verziji WBC. Presudila je kombinacija lijevih i desnih udaraca kojima je prvakinja razbila nos svojoj protivnici. Nakon što je obranila naslov svjetske prvakinje nepobjediva kćer velikog oca kratko je prokomentirala borbu: "Htjela sam je hladno nokautirati, ali ona je okrenula leđa što je značilo da se ne želi više boriti, " rekla je Laila i dodala: "Prekrasna je stvar što je moj otac bio uz ring i gledao ovu borbu" priznala je 28-godišnja kćer "najvećeg od najvećih" koja je ostvarila 23 uzastopnu pobjedu u karijeri uz 20 nokauta.

Bila je ovo prva Lailina borba nakon 11 mjeseci. I tada je njezin otac bio uz ring, a ona je bez obzira na dugu pauzu pokazala da nije izgubila ništa od onoga što ju čini velikom prvakinjom. Svojim je desnim direktima lakoćom probijala obranu Burtonove, a s druge je strane uspijevala neutralizirati gotovo sve njezine pokušaje napada.

"Još sam uvijek na vrhu, nisam se s njega spustila i osjećaj je fantastičan. Publika u Gardenu razumije boks i zna cijeniti napore, zato mi je ova pobjeda još draža, " zaključila je Ali.

Iako su se Amerikanci nadali da će njihov Calvin Brock nastaviti ono što je prije osam dana započeo Shannon Briggs nokautiravši svjetskog prvaka Bjelorusa Sergeja Ljakoviča nije se dogodilo. Ukrajinac Vitalij Kličko nokautirao je njega krajem sedme runde i sačuvao pojas prvaka u super teškoj kategoriji po verziji IBF.

Bila je ovo neočekivano napeta i izjednačena borba sve do lijevog aperkata kojim je uzdrmao i desnog direkta kojim je Kličko mlađi na pod poslao Brocka. Ustao se Amerikanac na osam, ali 'nije bio sav svoj' i sudac u ringu Wayne Kelly prekinuo je borbu nakon dvije minute i 10 sekundi u sedmoj rundi.

"Znao sam da je to kraj. Trebao sam pokušati tu kombinaciju udaraca ranije, ali zahvaljujući činjenici što se Brock odlično branio trebalo mi je dugo vremena da uđem u ritam meča, " rekao je Kličko kojemu je ovo bila prva obrana naslova kojega je osvojio protiv Chrisa Byrda u travnju ove godine.

Ukrajinski boksač zaradio je prilično veliku posjekotinu iznad lijevog oka kada ga je Brock pogodio glavom. To ga je dodatno razbjesnilo pa je od tada ubacio u višu brzinu i krajem šeste i u sedmoj rundi zaredao sa serijom izuzetno teških udaraca koji su ga odveli do pobjede.

"Žurilo mi se nakon što me raskrvario, ali nisam imao problema pogoditi ga desnim direktom za kraj. Sada se želim boriti protiv bilo kojeg svjetskog prvaka, bilo koga tko ima pojas, " poručio je Kličko rođeni Kazahstanac koji je svoj score povećao na 47-3 uz 42 nokauta a Brocku je ovo bio prvi poraz u 30. nastupu.

"Vidio sam udarac kako mi dolazi u glavu, ali nisam uspio reagirati dovoljno brzo da ga izbjegnem. Ima bolji kroše od onoga što sam očekivao, osim toga ukupno gledajući snažniji je od onoga što sam mislio o njemu. Svi udarci su mu užasno jaki, " rekao je Brock koji je nastupio za SAD na Olimpijskim Igrama u Sydneyu 2000. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!