Nogomet

Fifa suspendirala Iran iz svojih natjecanja

Hrvoje Rafaelić • četvrtak, 23.11.2006.

Svjetska nogometna organizacija Fifa suspendirala je Iran iz svih natjecanja pod okriljem organizacije. Odluka je donesena danas na sjednici u Zürichu...

Odredbom Fife, od četvrtka 23. studenog Iran je suspendiran iz svih natjecanja pod vodstvom Fife. Razlog ovakve odluke je uplitanje vlade Irana u nogometne utakmice svoje države. Iran je kažnjen po članku 27. Fifinog statuta.

Odbor na čelu s predsjednikom Fife Seppom Blatterom i šest međunarodnih članova odlučio je suspendirati Iranski nogometni savez (IRIFF) zbog neovisnosti Iranskog nogometnog saveza od Iranske vlade.

Prema navedenom članku broj 27, Fifa je izdala priopćenje: "Fifa je donijela ovu odluku nakon utvrđivanja činjenica koje su dovele do zaključka da IRIFF ne poštuje pravila našega statuta. Članovi Iranskog nogometnog saveza nisu neovisni u donošenju odluka, nisu neovisni u biranju novih članova, nisu neovisni u vladanju svojom organizacijom. Također želimo da IRIFF provede nove zakone i nove izbore koje će nadgledati Azijski nogometni savez (AFC)."

U kolovozu 2006. godine Fifa i AFC dali su Iranskom nogometnom savezu rok do 15. studenog da novoizabranog predsjednika Mohhameda Dadgana ne podrže te su tražili da se Iranski nogometni savez drži statuta Fife. Pošto IRIFF nije poštivao rok, Iran je od danas suspendiran. Iran je druga nacija koju je Fifa kaznila zbog nepoštivanja rada. Kenija je ovog mjeseca također suspendirana zbog nepoštivanja dogovora unutar dvije nogometne organizacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • I to je nogomet

    Piše: Branimir Korać

    I to je nogomet

    Bijes i razočaranje izmjenjivali su se nakon pogotka Zaccagnija koji je Hrvatsku vjerojatno ostavio bez osmine finala Europskog prvenstva...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!