Tenis

Hrvatska dobila nasljednike

Ivor Krapac • nedjelja, 03.12.2006.

Ruski reprezentativci naslijedili su Hrvatsku na tronu pobjednika Svjetske skupine Davis Cupa. Rusi su u finalu u Moskvi s 3-2 svladali Argentince, a treći bod donio im je Marat Safin, koji je u posljednjem meču sa 6:3, 3:6, 6:3 i 7:6(5) bio bolji od Josea Acasusa. U prvom nedjeljnom susretu David Nalbandian pobrinuo se za argentinsko poravnanje na 2-2 sa 6:2, 6:2, 4:6 i 6:4 protiv Nikolaja Davidenka...

Nalbandian je privremeno zadržao argentinske izglede za dolazak do trofeja pobjedom u četiri seta dvoboja vodećih igrača reprezentacija. Prva dva donijela su uvjerljiv prolaz gostujućeg broja jedan, koji je riješio ta dva seta s po dva breaka, oba puta u četvrtom i osmom gemu. Nastavak je bio puno izjednačeniji.

Davidenku je za dobivanje trećeg seta i produženje meča bio dovoljan break kod 4:4, pa dovršetak s dvije spašene nevezane break-lopte na servisu za set. U četvrtom setu nastavio je podjednako dobro kao u završnici trećeg, s ranim breakom i vodstvom od 2:0, ali nije izdržao u istom stilu. Argentinac je prvo vratio break zaostatka i poravnao na 2:2, a u nastavku oduzeo Rusov servis i u osmom gemu, izborivši servis za pobjedu kod 5:3.

Vezane vijesti

No, kako se još jednom pokazalo, kod Nalbandiana stvari vrlo rijetko završavaju bez komplikacija. Glavni gostujući adut prvo je propustio servis za pobjedu kod 5:3, da bi gem potom ipak zaključio meč novim breakom za poravnanje na 2-2 u ovom finalu.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nakon što je Nalbandian donio drugi argentinski bod, odluka je na zatvaranju finala ostala na Maratu Safinu i Joseu Acasusu, kojeg je gostujući izbornik Alberto Mancini poslao na teren umjesto prvotno najavljenog Juana Ignacija Chele. Mancinijeva odluka vjerojatno je bila vođena činjenicom da je Acasuso do danas imao 2-1 u međusobnim susretima sa Safinom, no pokazalo se da te dvije prethodne pobjede, obje na zemlji, nisu imale velikog utjecaja u današnjem dvoboju.

Argentinac je pružio vrlo solidan otpor, no na koncu je ipak izostala nagrada za taj trud. Safin je prošao uz jedan break u prvom i još dva u trećem setu, uz odlučujući Acasusov gubitak servisa pri zaostatku od 4:3. U četvrtom setu nije bilo izgubljenih servisa, čak ni break-lopti, a u tie-breaku je Rus prvo propustio mini-break prednosti i meč-loptu na servisu kod 6:4, da bi u sljedećem poenu stigao do novog i konačnog mini-breaka za veliko slavlje svoje reprezentacije.

Rusi su, tako, drugi put u povijesti uzeli trofej u Davis Cupu i osigurali da "Salatara" ostane u njihovoj zemlji. Prvi put dogodilo se 2002., no tada su do pobjede stigli u gostima, također u petom meču finala. U pariškom ogledu s Francuzima junak je bio Mihail Južnji, koji je okrenuo zaostatak od 2-0 u setovima protiv Paul-Henrija Mathieua, dok su danas Tarpišev, ruski reprezentativci i navijači slavili Marata Safina...

Davis Cup, finale: Nalbandian (Argentina) - Davidenko (Rusija) 6:2, 6:2, 4:6, 6:4 (2-2), Safin (Rusija) - Acasuso (Argentina) 6:3, 3:6, 6:3, 7:6(5) (3-2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!