Nogomet

80 godina organiziranog nogometa u Sloveniji

Nikola Movrić • četvrtak, 14.12.2000.

Nogometni savez Slovenije (NZS) ove godine slavi 80-godišnjicu svog postojanja, koju su u srijedu svečano obilježili i proslavili u ljubljanskoj operi. Na slavlju je bilo puno poznatih lica među kojima su bili i predsjednik Slovenije, Milan Kučan, te predsjednik međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), Sepp Blatter.


Blatter i Katanec "pregledavaju" tortu (foto by Sport Net Slovenija)

Nogomet već dugo kao najzvažnija sporedna stvar na svijetu. Većina ljudi bi se tim izrekom složila, neki malo manje, a i oni, kojima taj sport nije kod srca, priznaju njegov značaj. U to su se Slovenci uvjerili ove godine, kada slave 80 godišnjicu organiziranog nogometa. Takve euforije i zanimanja za nogomet u slovenskoj povijesti još nije bilo, a za to je najviše zaslužna slovenska reprezentacija, koja se prvi put plasirala na europsko prvenstvo i tamo nije razočarala. Nije bilo Slovenca, koji nije sa zanimanjem iščekivao vijesti iz Nizozemske i Belgije, ispred televizijskih ekrana je slovensku ekipu gledalo i staro i mlado, a "najvatreniji" su otišli u Nizozemsku i Belgiju, te cijelom svijetu pokazali kako se mirno i sportski može navijati. Događaj na amsterdamskom trgu Dam, će vjerovatno ostati u sjećanju ljubitelja nogometa. Slovenija je plasiranjem na EURO 2000 iznenadila cijeli svijet, a hotel u Nizozemskoj gdje je bila slovenska reprezentacija je bila meta svih svjetskih medija, zato možemo reći, da veće promocije za mladu državu još nije bilo i vjerovatno je još dugo neće biti.

To sa svojim posrednim i neposrednim radom priznavaju i političari. Predsjednik države Milan Kučan je u Amsterdamu gledao utakmicu protiv Španjolske i kad su se reprezentativci vratili u Sloveniju ih je primio, te im čestitao na uspjehu. Zato i nije čudno, da se je pojavio i na proslavi.
"Iznenađenje na EURO 2000, te prošlogodišnji plasman Maribora u Ligu prvaka su uspjesi, koji potvrđuju, da slovenski nogomet ima svoje mjesto i u europskom i u svjetskom mjerilu. To su ispunjena očekivanja mnogih ljubitelja slovenskog nogometa i još dodatno jačaju želju svih Slovenaca, da bi slovenski reprezentativci sa svojim uspjesima još u buduće uspješno promovirali slovenski sport i Slovenije u cjelosti. Siguran sam, da se je sa postignutim rezultatima isplatilo dugogodišnji rad svih i svakog pojedinca u Nogometnom savezu Slovenije, te da će i ubuduće na mlade slovenske nogometaše prenositi znanje, borbenost i prijateljstvo kao temelje slovenskog nogometa. Za vaš dosadašnji rad vam još jednom čestitam, a u buduće vam želim još mnogo uspjeha i sportske sreće.", pisalo je u čestitci koju je napisao Kučan.

Da Slovenija u nogometnom smislu nije više mala, je sa svojim dolaskom dokazao i predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Sepp Blatter, kojeg je prije slavlja u operi primio predsjednik slovenske vlade Janez Drnovšek. Predsjednik FIFA u Ljubljani nije bio "škrt" sa pohvalama na račun slovenskog nogometa: "Riječ malo je za lijepu Sloveniju svakako prava, što se tiče nogometa, moguće ju je promjeniti u malo i uspješno. Slovenski nogomet se može ponašati sa tri velika postignuća, sa nagradom najvećeg napredka na FIFA tablici 1999. godine, sa plasiranjem na EURO 2000 i sa uspjehom Maribora, koji je napravio veliki korak naprijed u europski klubski nogomet. Pozitivni pristup Slovenije na svim područjima nogometne igre, dodaje "šlag na tortu" koju je nogometni savez Slovenije razrezao na proslavi 80. godišnjice postojanja. Dok su pretresi i izrazite promjene u tih osam desetljeća pustile duboke rane na događanja u državi, je slovenski nogomet brzo iskoristio zlatnu priliku, koja se ponudila kad se država osamostalila početkom devetdesetih. Slovenskom nogometu čestitam za sve što je postigao i želim mu uspješnu budućnost. Moram izraziti zahvalnost predsjedniku NZS Rudiju Zavrlu, kao i svim drugim funkcionerima, te svim nogometašima." rekao je Blatter.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!