Zimski sportovi

Može li Paerson obraniti zlata?

Nikola Božić • subota, 03.02.2007.

U nedjelju, 4. veljače, najbolje svjetske skijašice superveleslalomom započinju borbu za medalje na 39. Svjetskom prvenstvu. “Snježne kraljice” nema, no naša reprezentacija definitivno nije bez izgleda za jedno od odličja...

Ukoliko će vremenske prilike to dozvoliti, najbolje svjetske skijašice ovu nedjelju kreću u borbu za medalje na Svjetskom prvenstvu koje se održava u švedskom Äareu. Na posljednjih nekoliko Svjetskih prvenstava nemalo puta su nas iznenadile neke od skijašica, pa je stoga vrlo nezahvalno prognozirati pobjednicu nedjeljnog superveleslaloma.

U svakom slučaju, prema prikazanoj formi u posljednjih nekoliko utrka, najrealnije izglede za najsjajnije odličje ima Austrijanka Renate Götschl. Austrijanka još uvijek nema zlatnu medalju u ovoj disciplini, najbolji rezultat joj je srebro sa Svjetskog prvenstva održanog u Vailu 1999. godine. Ovo joj je zadnja prilika za zlato u ovoj disciplini, budući da se Austrijanka namjerava uskoro oprostiti od aktivnog skijanja.

Iako joj je ovo tek drugo Svjetsko prvenstvo, a sa prvog prvenstva nema medalju, Amerikanka Lindsey Kildow biti će velika prijetnja za Götschl. Pobjedom u posljednjem superveleslalomu uoči Svjetskog prvenstva, Amerikanka potvrđuje vrhunsku pripremljenost i spremnost na osvajanje jednog od odličja.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Aktualna Svjetska prvakinja u ovoj disciplini je Šveđanka Anja Paerson. Problemi sa ozljedom koljena te problemi sa novom opremom, zadali su dosta problema ovoj vrhunskoj skijašici. Uoči prvenstva ispustila je posljednje utrke kako bi se pripremila za prvenstvo i slobodno možemo reći da bi Paerson mogla iznenaditi.

Od ostalih skijašica treba spomenuti trećeplasiranu u poretku superveleslaloma, Austrijanku Nicole Hosp. Zna se da je Hosp vrhunska tehničarka, no posljednji rezultati nikako ne mogu zadovoljiti Austrijanku. Povratak među najbolje pokušat će ostvariti baš na Svjetskom prvenstvu. Tu je i ovogodišnje otkriće, Amerikanka Julia Mancuso, koja ima zlatnu medalju u veleslalomu sa zadnjih Olimpijskih igara. Dakle, Amerikanka već ima iskustva sa velikih natjecanja te spada među glavne favorite za jedno od odličja u superveleslalomu.

Tina Maze, Ingrid Jacquemod, sestre Fanchini, brojne Švicarke te Kanađanke, ostatak jakih Austrijanki, u sjeni će čekati kiks favorita, no nikad se ne zna, možda baš na Svjetskom prvenstvu pokažu svoj talent i iznenade. Sve u svemu, čeka nas vrlo zanimljiva utrka.

Sličan popis favorita za odličja je i u disciplini koja se vozi tjedan dana kasnije, spustu, s tom razlikom da niti jedna od skijašica neće biti u prilici obraniti zlato. Naime, na posljednjem Svjetskom prvenstvu održanom u Bormiju, Janica Kostelić šokirala je favorizirane spustašice te je uzela prvu od tri zlatne medalje sa toga prvenstva. Od aktivnih skijašica, najbliže Janici bila je Götschl, osvojivši brončanu medalju.

Između superveleslaloma i spusta vozit će se superkombinacija, a u toj disciplini je sve moguće. Popis favoritkinja za odličja je podugačak, a od najvećih treba spomenuti Marlies Schild, vodeću u poretku superkombinacije, a glavnu prijetnju mogla bi imati od Amerikanki Mancuso i Kildow te od kolegice iz reprezentacije Hosp. Ne smijemo otpisati ni Paerson, koja je u prošlosti imala mnogo uspjeha u ovoj disciplini.

Veliko finale Svjetskog prvenstva zaključit će se tehničkim disciplinama, a prvi je na rasporedu veleslalom, u utorak 13. veljače. Izrazitih favoritkinja nema, ovo je možda i najizjednačenija disciplina i za medalje konkurira veliki broj skijašica.

Zlato sa zadnjeg Svjetskog prvenstva brani Paerson, no ovaj put imat će puno više problema u ponavljanju istog. Najveća prijetnja dolazi od Austrijanke Nicole Hosp, koja ove sezone ima pobjedu i jedno drugo mjesto u ovoj disciplini. Opasne su i ostale Austrijanke, Marlies Schild i mlada Kathrin Zettel, koja ima dvije pobjede ove sezone. Iznenađujuća pobjednica zadnjeg veleslaloma u Cortini, Talijanka Karen Putzer, dokazuje da se uspješno vraća nakon duge pauze, te da bi mogla uzeti jedno od odličja.

Julia Mancuso također spada u sam vrh veleslaloma, a ne smijemo zaboraviti ni Slovenku Tinu Maze, te odličnu Finkinju Tanju Poutiainen. Ana Jelušić nema izgleda za osvajanje jednog od odličja, no mogla bi ući u drugu vožnju i ostvariti dobar rezultat.

Zadnja disciplina, ne računajući ekipno natjecanje, je slalom. Ovo je možda i jedina disciplina gdje bi sve osim pobjede Marlies Schild bilo veliko iznenađenje. Austrijanka je u dosadašnjem dijelu sezone jednostavno neuhvatljiva. U šest utrka slaloma, koliko ih je voženo ove sezone, Austrijanka ima pet pobjeda i da nije bilo velike pogreške u Semmeringu, Schild bi imala maksimalan broj pobjeda u ovoj disciplini.

Za ostala mjesta među dobitnicama medalja te eventualnim iznenađenjem za zlatom, borit će se kolegice iz reprezentacije Austrije, Nicole Hosp, Kathrin Zettel te Michaela Kirchgasser. Odlična Šveđanka Therese Borssen također spada u sam vrh favoritkinja za jedno od odličja. Ne smijemo otpisati ni Anju Paerson, iako ima problema sa odustajanjima.

Ova sezona je najuspješnija sezona u karijeri za našu mladu Anu Jelušić. Drugim je mjestom sa sljemenske utrke definitivno dokazala da pripada samom slalomskom vrhu. Može li mlada Riječanka nakon Janice postati i druga Hrvatica sa odličjem sa velikih natjecanja? Nadamo se da može, a odgovor na to pitanje dobit ćemo u petak 16. veljače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!