Nogomet

Saint Etienne uhvaćen na spavanju

Maja Giljanović • nedjelja, 04.02.2007.

Najveće iznenađenje 23. kola francuskog prvenstva priredila je posljednje plasirana ekipa Sedana koja je u gostima preokrenula zaostatak s poluvremena i u konačnici slavila na teško osvojivom Geoffroy Guichardu...

Drugi najbolji domaćin lige je znao da u susretu sa slabašnim Sedanom nema pravo na kiks ukoliko želi potvrditi euro-ambicije. Međutim, već je 3. minuta i prečka Marina nagovijestila moguće probleme. Domaćin je ipak poveo u 9. minuti kada prvi napadač Saint Etiennea nakon odlaska Piqionnea (Monaco) Gomis pogađa za očekivanih 1:0. Gosti umalo izjednačuju u 42., ali Boutabout petlja sam pred Janotom.

Zato u 48. Job domaćem vrataru ne ostavlja ni mrvu šanse. Ponovno preuzimanje vodstva u 60. ne donosi Gomis, a kazna stiže u 72. kada Marinov udarac u vlastitu mrežu skreće Diatta za prvu gostujuću pobjedu Pasqualettijeve momčadi.

Derbi sjevera odigrali su na Nungesseru Valenciennes i Lens. Domaćin je tražio pobjedu kako se ne bi doveo u poteškoće s obzirom na tek četiri boda koja ga dijele od zone ispadanja dok su gosti, s druge strane, najavljivali sva tri boda i izbijanje na drugu poziciju na tablici. Lens je krenuo opasnije te u 20. bilježimo dobar pokušaj Biševca, novopridošlice iz Zvezde. U 28. Carriere koristi slabu reakciju obrane Valenciennesa nakon Demontova ubačaja iz kornera i glavom loba istrčalog Penneteaua.

Strašan pritisak gostiju u finišu poluvremena rezultira u sudačkoj nadoknadi podebljanjem vodstva. Keita, naime, koristi još jedan poklon obrane domaćina i osigurava Gillotovoj momčadi sigurnu prednost. U 61. Savidan smanjuje iz jedanaesterca, a tri minute poslije izjednačenje ne donosi Haddad. Valenciennes dominira, ali Savidan i Hassli su neprecizni za razliku od Jemmaae koji u četvrtoj minuti nadoknade postiže konačnih 1:3.

Vrijednu pobjedu upisala je Nice na svom terenu protiv Bordeauxa. Gosti su unatoč brojnim izostancima (Darcheville, Dalmat, Jurietti) najavljivali pobjedu i iskupljenje nakon prošlotjedne sramotne kup-eliminacije od četvrtoligaša dok su domaćinu tri boda nasušno trebala. Na krilima inspiriranog bivšeg Laslandesa, Nice je stigla u vodstvo u 12. minuti. Ederson, naime, koristi nesmotrenost Fauberta za slavlje ispunjenih tribina Stade du Raya.

U 26. Brazilac oduzima loptu na centru te sjurivši se prema Rameu krasnim udarcem sa 20 metara podebljava vodstvo. U 36. Micoud smanjuje na Chamakhovu asistenciju. U drugom dijelu Antonettijeva momčad zadovoljna čuva prednost, a najveće prigode za izjednačenje ne koriste Micoud u 85. iz slobodnog udarca te Mavuba u sudačkoj nadoknadi vremena.

Nancy i Toulouse su odigrali mali derbi sredine ljestvice u kojem je domaćin u vodstvo stigao već u 12. minuti golom Curbela nakon snažnog udarca Hadjija. Gosti, neporaženi u nastavku sezone (dvije pobjede i dva remija) umalo izjednačuju, ali je Emana zamalo neprecizan. U 43. Fortune, pristigao iz Utrechta, ne koristi stopostotnu šansu za podebljanje prednosti Correine vrlo napadački orijentirane momčadi.

Izostanak najboljeg Toulousovog igrača Elmandera (pet golova i pet asistencija) itekako se osjetio u igri gostiju, a da stvar bude još gora pobrinuo se u 54. Čeh Fort (stigao iz praške Slavije) drugim žutim odnosno crvenim kartonom. U 75. premoć Nancyja rezultira podebljanjem prednosti kada Fortune glavom pogađa mrežu Doucheza. Ljubičasti u drugoj minuti nadoknade postižu tek počasni pogodak. Gregorinija, naime, svladava Bergougnoux.

Lekin Monaco (igrao cijelu utakmicu, zaradio žuti karton) je u dvoboju renomiranih, ali nisko pozicioniranih momčadi slavio nad Auxerrom. Momčad s Azurne obale se nakon dva uzastopna poraza uzdala u novopridošlu akviziciju Piquionnea u nadi da će nakon pune četiri godine svladati Fernandezovu. Najbolje šansu gostiju ne koristi Kahlenberg u 35. iz slobodnog udarca, a Monaco stiže u vodstvo niti minutu kasnije kada Gakpe spretno hvata Sorina na krivoj nozi.

U 62. Mignot je nesmotreno skrivio najstrožu kaznu, a svoj osmi pogodak sezone te prvi u novom dresu postiže Piquionne. U 90. Akale smanjuje rezultat, a prigodu da u posljednim trenucima susreta domaćinu nezasluženo otkinu bod ne koristi Cheyrou.

Sochaux i Rennes su odigrali možda i najdosadniju utakmicu prvenstva u kojoj je Perrinova momčad produžila niz na sada već četiri utakmice bez pobjede. Iz cijelog susreta vrijedi izdvojiti tek pokušaje Slovenca Birse u 18. i 24. minuti te N´Dawov udarac u 43. kojeg zaustavlja Pouplin. Bretonci su zasigurno zadovoljniji bodom nakon razočaravajućih eliminacija iz obaju kupova kojim ostaju u igri za plasman u Europu iduće sezone.

Le Mans je, pak, odlično krenuo na gostovanju kod Lorienta. Crveno-žuti, naime, prijete preko Samasse u 30., Bangoura i Sessegnon u 33. te 34. su opasni, ali raspoložen je domaći vratar Audard. Kapitulaciju povratnik nakon tromjesečnog oporavka od ozljede ipak potpisuje u 45. kada Grafite sjajnim lobom dovodi goste u zasluženo vodstvo. Hantzova je momčad, međutim, u nastavku susreta potpuno nadigrana. Izjednačenje, sretno, stiže u 53. Fischerovim nespretnim auto-golom, a potpuni prokret u korist domaćina donosi u 88. minuti Marlet na milimetarski točan Jalletov ubačaj iz kornera.

Lille je u susretu s Nantesom tražio revanš za prošlotjednu eliminaciju u osmini finala kupa (na samom isteku nadoknade drugog produžetka), ali u blijedoj partiji bilježimo tek dvije prigode iz prvog poluvremena. Čak su gosti umalo stigli u vodstvo u 8. minuti, ali Payetov udarac nakon Sylvina kiksa sa same gol-crte brani Schmitz. Domaćin najveće prigode propušta u 28. te 39 minuti.

Nakon što je prevario Heurtebisa, Odemwingie je zamalo neprecizan, a Barthezovu zamjenu na vratima kanarinaca spašava i prečka. U nastavku Puelova je momčad potpuno bezidejna, a gosti se zadovoljavaju bodom koji im, međutim, ne donosi bijeg iz zone ispadanja.

Sutra se u preostale dvije utakmice sastaju Troyes i Lyon te Marseille i PSG.

Le Championnat, 23. kolo: rezultati: Valenciennes - Lens 1:3, St Etienne - Sedan 1:2, Nice - Bordeaux 2:1, Nancy - Toulouse 2:1, Monaco - Auxerre 2:1, Lorient - Le Mans 2:1, Sochaux - Rennes 0:0, Lille - Nantes 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!