Nogomet

Konačno Lyon, Leko u "ljepotici"

Maja Giljanović • nedjelja, 11.02.2007.

Večerašnjom pobjedom peterostruki se uzastopni prvak vratio starim navikama te uoči sutrašnje utakmice Lensa vratio 14 bodova prednosti, ali je 24. prvenstveno francusko kolo ipak obilježio Steve Savidan, četverostruki strijelac u pobjedi svog Valenciennesa...

Lavovi sa Gerlanda su konačno pobijedili. Daleko od toga da su briljirali, ali tri boda su tri boda. U goste Houllierovoj momčadi stigao je zahuktali Lorient (tri uzastopne pobjede) za kojeg Jallet u trećoj minuti promašuje stopostotnu prigodu. Kazna stiže već u šestoj kada Fred prima od Coupeta degažiranu loptu te spektakularnim udarcem s 30 metara svladava Rioua. U 11. Squillaci umalo podebljava vodstvo, a u 34. gostima izjednačenje za dlaku donosi Cacapa nespretnom reakcijom na Gignacov udarac. U drugom poluvremenu vrijedi izdvojiti tek 68. minutu i Juninhov slobodan udarac koji, međutim, prolazi tik uz okvir gola.

U prvom susretu kola PSG je na svom Parku prinčeva u sjajnoj utakmici ubilježio zlata vrijednu pobjedu nad Lekinim (igrao svih 90 minuta) Monacom. Domaćini su znali da u slučaju njihovog današnjeg neuspjeha te trijumfa Nantesa protiv Valenciennesa upadaju u zonu ispadanja pa su od samog starta krenuli odlučno po sva tri boda protiv protivnika kojem je dosadašnja statistika igara u Parizu pružala nadu u povoljan rezultat. Monegažani, naime, nisu poraženi već četiri godine, a ubilježili su u povijesti čak 15 pobjeda, šest remija te samo 11 poraza.

PSG je iako pomalo u šoku nakon teške ozljede Yepesa (Kolumbijac je otpisan do kraja sezone) startao odlično, golom već u petoj minuti. Nakon tri uzastopna kornera, Rothen je uposlio Dianea (zanimljivo, strijelca i pobjedonosnog gola u već davno ubilježenoj posljednjoj prvenstvenoj pobjedi svoje momčadi). Monaco je uzvratio preko Leke, međutim, udarac hrvatskog reprezentativca je završio tek kornerom gostiju. Banideova momčad je krenula odlučno po izjednačenje, Monsoreau prijeti dvaput, ali Landreau čuva vodstvo (dragocjeno budući je prvo PSG-a nakon starta studenog i 12. kola). A da za razliku od Lensa tom prigodom, Monaco danas neće preokrenuti rezultat dalo se naslutiti u 35. minuti kada Roma sam sebi u sudaru s Monsoreauom postiže gol.

U nastavku Plašil odlično puca s 22 metra pod samu prečku, ali je Landreau ponovno na mjestu i sada čuva prvo dvostruko vodstvo svoje momčadi još od devetog kola. U 50. Piquionne ipak smanjuje nakon što se lopta nespretno odbila od Armanda. U 57. Meriem sjajno prolazi Rozenhala i Mendyja, ali prečka spašava već svladanog domaćeg vratara. U 76. najveću prigodu za izjednačenje propušta iz jedanaesterca dosuđenog nakon prekršaja nad Pinom Piquionne kojeg Landreau odlično čita i baca se na pravu stranu. 83. donosi olakšanje domaćim navijačima: Koller smeta Romi kojeg iz slobodnog udarca svladava Gallardo. Dvije minute potom Rodriguez pogađa za sigurnost pobjede, a konačnih 4:2 u 87. postavlja Koller.

Statistika nije išla u prilog Saint-Etiennea uoči gostovanja kod Auxerrea; naime, gosti na Abbe Deschampsu nisu slavili još od 1988. Uz to, domaćin je ove sezone pokleknuo samo protiv Marseillea i Le Mansa. S druge strane, pak, St Etienne nije izgubio u gostima još od sredine prosinca (Marseille) i treći su najuspješniji gostujući napad lige (16 golova). Fernandezovu momčad u vodstvo dovodi Akale. Bjelokoščanin je u 19. minuti precizan te svojim šestim ovosezonskim golom trasira put ka pobjedi. Međutim, u 23. Gomis umalo izjednačava rezultat, ali sjajno reagira novopečeni francuski reprezentativac, 20-godišnji Kaboul. Janot u 28. čuva gostima nadu nevjerojatnom paradom ispred Jelena, a u 74. izjednačenje donosi Moussilou svojim prvim pogotkom ove sezone.

Dva aspiranta na pozicije koje iduće sezone vode u Europu, Rennes i Nancy, podijelili su bodove u utakmici u kojoj domaćin može žaliti za propuštenim prigodama u prvom poluvremenu: u 17. prijeti Sorlin, 22. Cheyrou, a u 26. domaćin se buni nakon nedosuđenog jedanaesterca nakon prekršaja na Melchiotu. U nastavku Correinu momčad u vodstvo dovodi Kim. Brazilac u 56. koristi nesporazum Edmane i Mensaha, a izjednačenje deset minuta potom onemogućuje Gregorini obranivši spektakularan pokušaj loba Utake. Rješenje utakmice mogao je u 82. osigurati Gavanon, a njegovu nepreciznost u 86. nakon kiksa koristi Utaka te svojim četvrtim ovosezonskim pogotkom postavlje konačnih 1:1.

Posljednjeplasirani Sedan je na gostovanje kod Le Mansa stigao ohrabren prošlotjednom gostujućom pobjedom (jedinom u dosadašnjem dijelu prvenstva), ali je domaćin znao da bi mu šesta pobjeda na njegovom Leon Bolleeu donijela proboj u gornji dom tablice. Već u četvrtoj minuti sjajnu prigodu ne koristi Samassa, ali grešku ispravlja deset minuta kasnije te "jedan-na-jedan" svladava Trevisana. Prednost pred Marinom u 18. čuva odličnom reakcijom Pele, a poravnanje stiže Jobovom realizacijom jedanaesterca dosuđenog nakon prekršaja nad Boutaboutom.

Alžirac je, međutim, u 62. isključen; istina, glupavo je reagirao udarivši protivnika nakon nedosuđenog faula, ali izravni crveni čini se prestogom sučevom odlikom. Le Mansu je trebalo niti deset minuta da iskoristi brojčanu prednost. Najprije je Romaric u 67. vratio Hantzovu momčad u vodstvo neobranjivim udarcem sa 20 metara da bi u 73. minuti Grafite odlučio pitanje pobjednika. U trećoj minuti nadoknade još jedan Alžirac, Ouadah, iz slobodnog udarca postavlja konačnih 3:2.

Lille je stigao u Toulouse po osvetu za poraz u prvom dijelu prvenstva (jedini domaći neuspjeh Puelove momčadi) i proboj na drugu poziciju. Deset dana uoči dvoboja osmine finala Lige prvaka s Manchesterom, međutim, Lille je pružio vrlo slabu partiju i zasluženo je poražen. Odluka je stigla prije samog isteka susreta u kojem je domaćin dominirao promašivši par izglednih prigoda (Mansare dvaput te Elmander), a najveća šansa gostiju bio je Obreniakov slobodan udarac u 62. minuti. U drugoj minuti sudačke nadoknade nakon loše intervencije gostujuće obrane Bergougnouxov oštar udarac se odbija od kapetana Tafforeaua te vara Sylvu za radost rasprodanog Municipala.

U izravnom dvoboju dviju momčadi s dna ljestvice vrlo važnu pobjedu je upisala Nice. Potvrda dobre forme Antonettijevih igrača stigla je u trećoj minuti nadoknade prvog poluvremena u kojem je domaćin dominirao, ali bez izglednijih prigoda. Do Laslandesova udarca na Koneovu asistenciju i zasluženog vodstva. U 54. Nivet sam pred Llorisom propušta izjednačiti, a tri minute kasnije Laslandes je ponovno strijelac. Okruglih 3:0 postiže u 77. minuti Ederson.

Utakmicu najbogatiju golovima odigrali su Nantes i Valenciennes u možda i ključnom susretu za rasplet na dnu tablice. Kanarinci su se hrabrili povratkom Bartheza ni ne slutivši potop koji ih je očekivao nakon 90 tužnih minuta na La Beaujoireu. U 18. minuti najbolji strijelac lige Savidan dovodi goste u vodstvo kojeg odmah potom brani Penneteau ispred Pieronija, a isti je igrač zamalo neprecizan i u 34. minuti. U 49. Dufresne asistira, a Savidan podebljava prednost svojim jedanaestim ovosezonskim pogotkom.

U 63. Payet zbog grubog starta s obje noge na Traoreu zarađuje izravni crveni, a Valenciennesova dobitna kombinacija iz prethodne akcije je ponovno precizna: Savidanov hat-trick. U 75. dvostruki asistent je i strijelac (Savidan dodavač), a u 80. Rumunj Keseru sjajnim udarcem s 30 metara smanjuje rezultat. U 86. Guillon postavlja koliko-toliko prihvatljivih 2:4 samo da bi u četvrtoj minuti nadoknade sjajni Savidan dotukao Eovu momčad svojim četvrtim (!) pogotkom.

U preostalim susretima 24. kola sutra se sastaju Lens i Sochaux, te Bordeaux i Marseille.

Le Championnat, 24. kolo, rezultati: PSG - Monaco 4:2, Lyon - Lorient 1:0, Auxerre - Saint Etienne 1:1, Le Mans - Sedan 3:2, Toulouse - Lille 1:0, Nice - Troyes 3:0, Rennes - Nancy 1:1, Nantes - Valenciennes 2:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!