Košarka

Bez prava na pogrešku, derbi u Tel Avivu

Bruno Blumenschein • srijeda, 14.02.2007.

Prva selekcija je završila, a 16 najboljih momčadi Europe traži put prema četvrtfinalu. Za najbolje to je put na kojem nemaju pravo na pogrešku, a za ljubitelje košarke to je put ispunjen odličnom košarkom i derbijima u svakom kolu Top 16 Eurolige...

Dva tjedna su najbolji euroligaši imali priliku za pregrupiranje i pripremu za Top 16 u kojem se traži osam najboljih koji nastavljaju put prema Ateni. Među njima su tri hrvatska trenera, dok su na parketu Andrija Žižić (Olympiakos), Nikola Vujčić (Maccabi Tel Aviv), Zoran Planinić (Tau Ceramica), Nikola Prkačin (Efes Pilsen) i Barcelonin dvojac Roko Ukić i Mario Kasun.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Prvi dan utakmica Top 16 donosi gostovanje Joventuta u Moskvi kod CSKA, koja je dovela prvog čovjeka reprezentacije Venezuele Oscara Torresa. Tako će Rudy Fernandez imati još teži zadatak u pokušaju velikog iznenađenja nakon poraza u polufinalu španjolskog Kupa.

Puno izjednačenije bi trebalo biti u Rimu i Beogradu gdje igraju Lottomatica i Pau Orthez, odnosno Partizan i Olympiakos. Bit će zanimljivo vidjeti može li Jasmin Repeša doći do novog uspjeha nakon ulaska u društvo najboljih u posljednjim trenucima, dok veliki test čeka Pinija Gershona, koji protiv Partizana neće biti zadovoljan ničim osim pobjedom.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Drugi dan prvog kola donosi derbi u Tel Avivu između Maccabija i Tau Ceramice, ali će izostati obračun hrvatskih trenera. Ukoliko Nikola Vujčić ne bude na razini zadatka, uz raspoložene suigrače, španjolska momčad, koja ima dužu klupu i Luisa Scolu, koji je u sve boljoj formi.

Grupa F donosi oglede u Ateni i Barceloni u kojima će Panathinaikos protiv Efes Pilsena i Barcelona protiv Prokoma biti veliki favoriti. Iskusni Željko Obradović na klupi grčke momčadi će zasigurno pritisnuti svoje igrače kako bi izbjegli prošlogodišnji start uz tri uzastopna poraza nakon čega su se izvukli upravo preko pobjeda nad Efes Pilsenom. Barcelona je i dalje bez Kasuna, ali Juan Carlos Navarro bi trebao pokrenuti svoju momčad dovoljno barem za uspjeh protiv Poljaka.

Prolaz uz magični dodir Pepe Sancheza mogao bi se pokazati za Unicaju kao velika stvar ukoliko iskoriste povoljan ždrijeb. Međutim, ukoliko je suditi po formi iz španjolskog Kupa u kojem su uvjerljivo poraženi od Barcelone, Benetton na Malagi nije bez šansi. Velike apetite čelnih ljudi, košarkaši Dinama iz Moskve će pokušati zadovoljiti već ja gostovanju u Grčkoj kod Arisa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!