Rukomet

Hrvatska - Rusija: Tko je idući?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 22.01.2007.

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je zacrtano u prvom krugu - i u svom trećem nastupu Pakleni su upisali pobjedu, a iako protiv Rusije nije bilo lako kao protiv Južne Koreje ili Maroka, pobjeda je čista kao suza. Nakon 32:27 protiv Rusa, Hrvatska u drugi krug nosi sa sobom dva boda i puno samopouzdanja nakon sjajnih igara...

HRVATSKA - RUSIJA: 32:27

Stuttgart, Porsche Arena, gledatelja 5900

Suci: Bord i Buy (oba Francuska)

Hrvatska: LOSERT Venio (1 obrana), JERKOVIĆ Dragan (8 obrana),KALEB Nikša, SULIĆ Renato, BALIĆ Ivano 6, LACKOVIĆ BlaŽenko 3, ZRNIĆ Vedran, VORI Igor 5, DŽOMBA Mirza 8, VUKOVIĆ Drago 2, ŠPOLJARIĆ Denis, METLIČIĆ Petar 7, VUKIĆ Ljubo 1, VALČIĆ Tonči.
Izbornik: Lino Červar

Rusija: KOSTIGOV Aleksej 14, TITOV Jevgenij, FILIPOV Vasilij, KRIVOŠLJIKOV Denis, Jevdomikov Jegor 1, KAJNAROV Aleksej, RASTVORCEV Aleksej 5, KAMANJIN Aleksej, ČIPURIN Mihajl 1, KOKŠAROV Eduard 4, KOVALJEV Dimitrij 5, IGROPULO Konstantin 5, IVANOV Vitali 6
Izbornik: Vladimir Maksimov

Sedmerci: Hrvatska 4/4, Rusija 3/4

Isključenja: Hrvatska 4 minute, Rusija 10 minuta

Protiv čvrstih i iskusnih Rusa nije se mogla očekivati bajka kakvu su naši odigrali protiv Južne Koreje, no nije ni bilo tako daleko od toga. Istina, sredinom drugog dijela Rusi su se čak približili na minus dva, no to nije bio plod slabe igre u obrani ili napadu, već jednostavno činjenice da vratari nisu imali svoj dan. Naime, u prvih 40 minuta Losert i Jerković zajedno su skinuli tek tri udarca Rusa, a nakon što se u samoj završnici malo razbranio Jerković Hrvatska je lako odlepršala do pobjede.

Napad nije imao većih problema s Rusijom, iako je Kostigov na golu povremeno bio na visokoj razini. Ruskih 5+1 dobro je zatvorilo Lackovića, ali ne i Balića i Metličića koji su postigli 13 pogodaka. Odličan je još jednom bio Vori, a najefikasniji Mirza Džomba (osam pogodaka) iako je igrao na 'refule'.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

No, krenimo redom. Rastvorcev je otvorio utakmicu pogotkom za 1:0 Rusa što je bilo njihovo jedino vodstvo na utakmici, odmah je uzvratio Balić. Obrana je u prvom dijelu poluvremena izgledala fantastično, Valčić, Špoljarić, Vukić i društvo igrali su jako čvrsto i pobrinuli se da neraspoloženost vratara ne dođe do izražaja. Jedino je probleme radio Rastvorcev koji je zabio četiri pogotka u prvom dijelu utakmice, podjetivši na prezentaciju u Švicarskoj kada je zabio devet.

Usprkos Rastvorcevu Hrvatska je povećavala prednost. Prvo je serijom 3:0 (Balić, Džomba, Metličić) stigla do 7:3, a najviše je bilo plus 6 nakon pogodaka Lackovića i Metličića. Rusi su se uspjeli ponovno približiti na samo minus dva nakon serije 5:1 (Rastvorcev 2, Ivanov, Kaminjin, Igropulo), ali poluvrijeme prolazi u znaku "kockastih" - Vori i Lacković donose 15:11, a poluvrijeme sjajnim golom s 10 metara, u zadnjoj sekundi, zaključuje najbolji svjetski rukometaš, Ivano Balić.

Obrana nije uspjela biti na istom nivou u drugom dijelu, Rusi su shvatili da mogu pucati iz svih pozicija jer naši vratari ne mogu obraniti - ništa. Maksimovljeva momčad dolazi na minus dva prije nego što je Džomba vratio na 19:15, a nakon toga se sve do 50. minute igra gol za golom - Rusi nisu mogli preći granicu od dva razlike, ali se ni Hrvatska nije uspijevala odvojiti.

Konačno, kod 25:23 Jerković počinje skidati ruske šuteve, što napad koristi za odvajanje. Važan pogodak postigao je Metličić s igračem manje za 26:23, potom Džomba i Vukić bježe za 28:24, a utakmica je prelomljena u 55. minuti kada je Balić zaradio isključenje Rastvorceva i sedam metara, s kojih je precizan bio Džomba.

Nakon toga Hrvatska je lako zadržala prednost, a šlag na tortu stavio je Džomba lijepim golom nakon 'cepelina' za konačnih 32:27. Bez obzira na povremene strahove, Hrvatska je odigrala još jednu izvrsnu utakmicu, nadigrala protivnika i pokazala da je u prvom krugu sigurno među najimpresivnijim reprezentacijama prvenstva. Sada je potrebno tu formu prenijeti u nastavak natjecanja, a kako smo u prva dva susreta uspjeli odmoriti najbolje igrače (što do sada nije bio slučaj), nema razloga da ne bude još bolje...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!