Nogomet

Dvoboj ranjenih velikana u središtu pozornosti

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 19.02.2007.

Sudar Bayerna i Reala definitivno je među poslasticama osmine finala Lige prvaka - dva velikana europskog nogometa proživljavaju neočekivanu tešku sezonu, te im je upravo Liga prvaka šansa da tu sezonu spase. U sjeni madridskog spektakla, snage će odmjeriti Celtic i Milan, Lille i Manchester United te PSV i Arsenal...

Real - Bayern

Navikli na dominaciju u domaćem prvenstvu, Real i Bayern proživljavaju neobično tešku sezonu - nižu prosječne rezultate, navijači nemaju razloga za zadovoljstvo, a velika ulaganja (posebno kod Reala) nikako se ne vide na terenu.

Capello je rijetko kada u trenerskoj karijeri bio u tako teškoj situaciji, u Primeri je u posljednje četiri domaće utakmice njegova momčad zabila tek jedan pogodak. Srećom po Real ni Barcelona ne briljira pa zaostatak za liderima nije (pre)velik, no igre madridskog sastava nikome ne ulijevaju povjerenje da bi Real mogao dostići najvećeg rivala.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Talijanski trener sukobio se s nekoliko igrača pa je atmosfera daleko od idealne već dugo vremena, a očito je da ni Capello više nije siguran koji potez je pravi, a koji ne, o čemu svjedoči i udaljavanje, pa ponovno pripajanje momčadi Beckhama i Cassana. U takvoj situaciji, jedini izlaz za Capella je dobar rezultat u Ligi prvaka koja bi mogla biti spas Realove sezone.

S druge strane bit će još jedan velikan europskog nogometa koji nije navikao gledati u leđa drugim bundesligašima. Stoga su Bavarci promijenili i trenera, no Ottmar Hitzfeld za sada se može 'pohvaliti' s dva poraza u tri utakmice, što će reći da ni proslavljeni profesor matematike, koji je osvajao Ligu prvaka s dva kluba (Borussia Dortmund i Bayern) još nije pronašao način za probuditi bavarski 'Hollywood'.

Europa često izvuče najbolje iz Reala i Bayerna, pa se zbog toga može očekivati odličan dvoboj na Bernabeu. Zajedno su ta dva giganta osvojila 13 naslova europskih prvaka, a u međusobnim dvobojima uspješniji je Bayern koji je slavio u devet od 16 utakmica. No, Real je u posljednjih pet sezona dva puta izbacio Bavarce iz natjecanja...

Realu će nedostajati Sergio Ramos kojeg će vjerojatno zamijeniti malo poznati Miguel Torres, a nakon mjesec dana izbivanja u momčad se vraća Roberto Carlos. Očekuje se i start Davida Beckhama, koji je bez obzira na isključenje protiv Betisa u subotu, u posljednje dvije utakmice pokazao da ima svoje mjesto u Realovoj postavi.

Hitzfeld vjeruje da Bayern ima dobre šanse protiv Reala, a da poraz protiv Aachena ne znači baš ništa uoči ovog susreta: "Bit će to potpuno drugačija utakmica. Vidjet ćemo drugačiji Bayern i uvjeren sam da imamo dobru priliku." Jedan od velikana će barem malo poboljšati krvnu sliku nakon dva velika međusobna okršaja, dok će se jednom kriza dodatno produbiti...

PSV - Arsenal

Nizozemska momčad nije previše uvjerljivo krenula u proljetni dio sezone, Koemanova ekipa još traži jesensku formu, a morat će je brzo pronaći želi li adekvatno parirati europskom viceprvaku, momčadi Arsenala. PSV je nakon tri neuspjeha ovog vikenda konačno zabilježio pobjedu u Eredivisie (protiv Heraclesa), a po prvi puta u sedam utakmica momčad iz Eindhovena nije primila pogodak.

Takva forma ne nudi previše razloga za optimizam uoči dolaska Arsenala koji je lani pokazao da zna kako igrati u 'knock-out' fazi natjecanja. Očekuje se da Topnici krenu u formaciji 4-5-1 s Henryjem kao jedinim isturenim napadačem, a Wengerova najveća dvojba je da li u sastav uvrstiti Williama Gallasa koji se vratio u momčad nakon tri mjeseca stanke zbog ozljede. Arsenal još nije izgubio od PSV-a u dosadašnja četiri nastupa, no bez obzira na renome i status favorita Englezima neće biti lako u Eindhovenu - PSV je u prvoj fazi natjecanja pokazao da ima igru za Europu, uostalom, nizozemska momčad to pokazuje godinama. Ipak, teško će preko Henryja i društva...

Celtic - Milan

Dominacija u Škotskoj omogućila je Celticu da se u potpunosti koncentrira na veliki dvoboj protiv Milana koji prolazi kroz kriznu sezonu. Škoti znaju da, ako žele izbaciti Milan, moraju ostvariti pozitivan rezultat na svom stadionu gdje tradicionalno jako teško gube, no protiv sebe će imati jako teškog suparnika.

Bez obzira na puno loših rezultata ove sezone, Milan i dalje ima puno kvalitete i prije svega iskustva u ovakvim utakmicama koje nedostaje Celticu. Svjestan je toga i Shunsuke Nakamura, ključni veznjak Celtica: "Igrao sam protiv njih puno puta dok sam bio u Reggini i čini se gotovo nemogućim pobijediti ih. Iznimno su jaki i imaju puno inteligentnih igrača koji znaju nogomet. Gatusso je poput borbenog psa, Kaka je brz i jak, Dida je po meni najbolji golman na svijetu. Ali mislim da je Milanov ključni igrač Pirlo. Milan će ići dalje ako njega ne zaustavimo."

U Milanu znaju da im je Liga prvaka jedini put do trofeja ove sezone, a do njega će morati doći bez pomoći novog pojačanja Ronalda koji je ovog vikenda zabio dva gola Sieni. Sjajni Brazilac ne može, naravno, igrati za Milan jer je nastupao za Real u ovogodišnjoj Ligi prvaka, a bez njega će napad Milan biti dosta slabiji. Neovisno o tome, Talijani znaju kako igrati u Europu što su dokazali bezbroj puta, dok će se Celtic uzdati u veliku podršku navijača i jednako takvo srce cijele ekipe.. Hoće li to biti dovoljno protiv Milanovog iskustva, saznat ćemo...

Lille - Manchester United

Manchester United vjerojatno je najveći favorit osmine finala u srazu s Lilleom, no Francuzi su lani pokazali da definitivno mogu parirati Crvenim vragovima. Francuska momčad odigrala je bez pogodaka na Old Traffordu, dok je kod kuće slavila s 1:0 i tako pripomogla izbacivanju Uniteda iz Lige prvaka. Manchester je, ipak, ove sezone druga momčad, a kao što potvrđuje izjava Louisa Sahe, u Manchesteru žele osvetu za taj poraz: "Postoji želja u svlačionici da postavimo stvari na svoje mjesto nakon svega što se dogodilo protekle tri sezone. Neću reći da Lille nije igrao dobro protiv nas prošle sezone, ali problem je bio u našim nastupima. Sada igramo puno bolje, svi smo puni samopouzdanja i osjećamo da možemo osvojiti Ligu prvaka."

Alex Ferguson može računati na cijelu postavu, uključujući vratara Van der Sara koji se oporavio od ozljede nosa, pa je takav United definitivno veliki favorit protiv Lillea.

Međutim, ni Francuzi nisu bez ambicija, predvođeni trenerom Puelom svladali su Milan prošle jeseni na San Siru da bi se kvalificirali u drugi krug, a ta utakmica napunila ih je samopouzdanjem. Svjestan je toga i Puel: "Velika razlika u odnosu na prošlu sezonu je promjena mentaliteta. Ove sezone imamo više ambicija i igramo ofenzivnije. Kada smo otišli u Milan, vjerovali smo da možemo pobijediti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!