Ostali sportovi

S Amerikancima u prvu sezonu američkog nogometa

Igor Petrinović • srijeda, 28.02.2007.

Trenutno jedini hrvatski klub američkog nogometa Zagreb Thunder predstavio je novi projekt i najavio početak svoje prve natjecateljske sezone. Ohrabreni dolaskom novog glavnog trenera Siniše Štefanovića i američkim pojačanjima Seanom Craigom i Edwardom Kulicem, "Gromovi" su utemeljili neslužbeno natjecanje pod nazivom RECORD u kojem se nalazi još pet momčadi. Prva utakmica na igralištu u zagrebačkom naselju Prečko je već ove subote (3. ožujka, u 13h), i to protiv Belluno Grifona, ekipe američkih marinaca iz zračne baze Aviano u Italiji.

"Povećanje entuzijazma za američkim nogometom dovelo nas je do igranja prve pune sezone", rekao je u najavi prve natjecateljske sezone na presici u zagrebačkom hotelu Antunović, predsjednik kluba Denis Geto. "Imamo momčad od preko 60 aktivnih igrača plus pojačanje iz inozemstva u igračkom i trenerskom smislu."

Za Thundere će ove godine u planiranih 10 utakmica zaigrati tri igrača koja su aktivno igrala u ligama na Sjevernoameričkom kontinentu, a oni će ujedno pomoći i u trenerskom pogledu. "Malo smo gledali ekipe u regiji i nitko nema četiri vrhunska trenera kao mi. To je jako dobar temelj i nadamo se da ćemo ekipe koje imaju već četiri-pet godina iskustva s ovakvim trenerima i još par pojačanja dostići već za godinu ili dvije", optimističan je predsjednik kluba.

Slika 1 od 2.

Uz glavnog trenera Štefanovića, Kanađanina rođenog u Hrvatskoj i bivšeg profesionalnog igrača američkog nogometa u Kanadi, u klub su došli i quarterback Craig - bivši QB američkog sveučilišta Southern Mississippi, te Kulic - svestrani igrač i bivši kicker američkog sveučilišta Townson. Ipak, oni predvode momčad kojoj je najveća boljka veliko neiskustvo. 70 posto igrača još nije igralo utakmicu, a ostalih 30 posto je odigralo dvije utakmice u listopadu kada su Thunderi organizirali međunarodni turnir pod imenom Crobowl 2006.

Drugo izdanje ovog turnira u planu je i za 2007. godinu, kao i pokušaj dodatne popularizacije sporta. To uključuje pokušaj osnivanja novih klubova u Hrvatskoj, kao i projekt "Flag footballa", američkog nogometa bez kontakta primjenjiv za sve uzraste, pogotovo one najmlađe.

A da zamišljeni projekti imaju veliki potencijal dokaz su i posljednja četiri mjeseca u kojima se, što zbog dobre medijske popraćnosti Crobowla 2006, a što zbog prijenosa NFL-a na Z1 televiziji, broj zainteresiranih za igranje praktički udvostručio. Tako sada ovaj klub koji je osnovan prije točno dvije godine, prisiljen je organizirati tzv. Tryout, odnosno novačenje igrača provjerom fizičkih sposobnosti.

"Sada na svakom treningu imamo barem 35 igrača, što je donedavno bilo nezamislivo. Došlo nam je 25 novih igrača, a sezona će nam dobro doći i da bi animirali nove igrače te entuzijaste koji će pomoći u organizaciji kluba", tvrde Thunderi koji su zbog popularizacije sporta spremni igrati i u drugim hrvatskim gradovima. "Imamo puno velikih projekata, treba oformiti puno toga, počevši od saveza. No prvi cilje je afirmacija i oformljivanje momčadi."

To bi Zagreb Thunderu, nadaju se, omogućilo da već sljedeće sezone zaigraju u puno jačim europskim ligama, prvenstveno Ligi američkog nogometa jugoistočne Europe (SELAF). No, prije toga, trebaju se dokazati u RECORD ligi počevši s utakmicom protiv američkih marinaca. Tjedan dana kasnije (10. ožujka) ugostit će austrijsku momčad Styrian Stallions, a 7. travnja igra se prva gostujuća utakmica protiv Nagykanisza Demonsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!