Nogomet

Manchester Utd i Chelsea bez konkurencije

Marin Vuković • subota, 10.02.2007.

Liverpoolova serija nepobjedivosti prekinuta je na St. James Parku, što su iskoristili Manchester United i Chelsea, novim pobjedama povećali prednost i nastavili neizvjesnu borbu za naslov prvaka Engleske. Reading je i dalje u nezabilježenoj formi, dok nevoljama West Hama ne vidimo kraja...

Zahvaljujući gripi i prehladi, Manchester United danas se morao odreći usluga svog najboljeg igrača i strijelca Cristiana Ronalda. Na njegovo mjesto uskočio je Ji-Sung Park i već u 24. minuti pokazao se savršenom zamjenom. Nakon ubacivanja Patricea Evre Park je sjajno reagirao i glavom doveo United u vodstvo.

Iako bez Ronalda, United je dominirao travnjakom, prije svega zahvaljujući odličnoj partiji Ryana Giggsa, ali su do prilika za pogodak teško dolazili. Minimalnom prednošću vodeće momčadi Premiershipa ušlo se i u zadnjih deset minuta, a tada je Wayne Rooney asistirao Darrenu Fletcheru za konačnih 2:0 i mirnu završnicu.

Da je Mark Viduka kod rezultata 0:0 s pet metara pogodio mrežu Chelseaja, konačan rezultat susreta na Stamford Bridgeu možda bi bio nešto drugačiji. Kako se to ipak nije dogodilo, londonska momčad upisala je nova tri boda te je i dalje šest koraka iza Manchester Uniteda.

Kao i mnogo puta dosad mrežu gostiju načeo je Didier Drogba i to iz precizno izvedenog slobodnog udarca u posljednjoj minuti prvog dijela. Vodstvo je udvostručeno u 66. minuti autogolom Abela Xaviera, koji je htio najbolje, ali je skrenuo ubačaj Arjena Robbena u vlastitu mrežu. Pogotkom iz još jednog slobodnog udarca Drogba je sedam minuta prije kraja potvrdio uvjerljivu pobjedu domaćih.

U teškim uvjetima na pljuskom natopljenom St. James Parku Newcastle i Liverpool odigrali su vrlo dobru utakmicu, a uvjetima se bolje prilagodila domaća momčad i prekinula niz Redsa od sedam utakmica bez poraza. Po prvi put nakon prelaska u Liverpool protiv svoje je bivše momčadi zaigrao Craig Bellamy. Liverpoolov napadač očito je imao motiv više, što je i potvrdio nakon samo šest minuta igre, kada je ubačaj Jermainea Pennanta pretvorio u vodeći pogodak za goste.

Izjednačujućem pogotku Newcastlea u 27. minuti prethodila je nesvakidašnja pogreška Liverpoolova vratara Josea Reine. Prilikom ispucavanja lopte pogodio je svog suigrača Daniela Aggera, lopta se odbila do Obafemija Martinsa koji prihvaća neočekivani poklon i trese mrežu za 1:1. U 70. minuti John Arne Riise, kojeg smo prije nekoliko dana imali prilike vidjeti na Kantridi, prekršajem u kaznenom prostoru zaustavlja Taylora, a udarac s bijele točke u pobjedu Newcastlea pretvara Nolberto Solano.

Puno se toga moglo vidjeti u susretu Readinga i Aston Ville, iako na prvi pogled imena protivnika ne obećavaju atraktivan dvoboj. Reading je u posljednje vrijeme u sjajnoj formi, već pet utakmica u Premiershipu neporažen, te se potpuno ravnopravno uključio u borbu za neko od europskih natjecanja, čak i Ligu prvaka. Aston Villa i dalje je u problemima, u parnim kolima pobjeđuju, a redovito gube u neparnim.

U dominantnom stilu Reading je započeo i susret protiv Ville, te došao do ranog pogotka preko Stevea Sidwella u 16. minuti. U tim trenucima Reading je goste iz Birminghama doslovno držao zarobljenima unutar šesnaesterca, prilike su se redale svake minute, ali bez novog pogotka. Ipak, do kraja prvog dijela Villa uspijeva uspostaviti ravnotežu, a u nastavku doći i vrlo blizu izjednačujućeg pogotka. To se na kraju ipak nije dogodilo, pa je Reading u sudačkoj nadoknadi još jednim golom Sidwella produžio seriju bez poraza na šest utakmica.

Ne nazire se kraj mizernim partijama West Hama, koji od 17. prosinca prošle godine i neočekivane pobjede nad Manchester Unitedom jednostavno ne može do tri boda. Da situacija bude gora, danas su na Upton Parku izgubili susret protiv Watforda. Ako vam nije jasno zašto je to tako loše, recimo samo da je Watford jedina momčad koja u dosadašnjem tijeku prvenstva nije slavila u gostima, jedina momčad protiv koje je West Ham i na kladionicama slovio za favorita, te jedina momčad kojoj niti jedan sudac nije dosudio jedanaesterac. Do ovoga kola.

Watford je tako do svog prvog trijumfa u gostima stigao u 12. minuti. Antoine Ferdinand skrivio je jedanaesterac, a mrežu s 11 metara pogodio Darius Henderson. Kako nevolja nikad ne dolazi sama, u završnici utakmice Hammersi su dobili priliku spasiti barem bod, ali je Marlon Harewood s bijele točke promašio cijela vrata i tako zaključio još jednu tragediju na Upton Parku.

Nakon remija s Liverpoolom u gradskom derbiju, Everton se vratio pobjedama te je na Goodison Parku s minimalnih 1:0 svladao Blackburn. Najbolju čestitku za svoj rođendan poklonio si je Andrew Johnson, pogodivši za pobjedu domaćih već u desetoj minuti susreta.

Tottenham je odlično krenuo u Sheffieldu i već u drugoj minuti pogotkom Jermainea Jenasa došao u vodstvo. Činilo se da će Spursi bez većih problema ugrabiti tri boda, ali nogomet je popularan upravo zbog neočekivanih preokreta. Sheffield United je počeo igrati i u 27. minuti Rob Hulse glavom izjednačuje rezultat. Potpuni preokret stiže u nastavku. U šesnaestercu gostiju srušen je Stephen Quinn, a s bijele točke nemilosrdan je Phil Jagielka i tri boda ostaju na Bramall Laneu.

Niko Kranjčar se opet nije naigrao, menadžer Harry Redknapp u današnjem mu je susretu s Manchester Cityjem dodijelio tek posljednjih 20-ak minuta u kojima je Portsmouth ipak uspio doći do pobjede. Pompey je poveo ranim golom Pedra Mendesa već u petoj minuti. Nesretni Mendes nije dočekao kraj prvog poluvremena, budući da je morao biti zamijenjen zbog ozljede.

City je u 62. minuti došao do izjednačenja preko Corradija, ali nije uspio doći do boda. Nwankwo Kanu je ušao s klupe u istoj minuti kada i naš Kranjčar te šest minuta prije kraja pogodio za konačnih 2:1.

Premiership, 27. kolo, 10.02.2007:
Reading - Aston Villa 2:0, Chelsea - Middlesbrough 3:0, Everton - Blackburn 1:0, Manchester United - Charlton 2:0, Newcastle - Liverpool 2:1, Sheffield United - Tottenham 2:1, West Ham - Watford 0:1; Portsmouth - Manchester City 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!