Automoto

Norveška zima, pogon na sva četiri, čavle u gume i deri

Hrvoje Bošnjak • četvrtak, 15.02.2007.

Ukoliko ste mislili da je u Švedskoj bilo zima, Norveška će dokazati da planine oko Lillehamera vrlo brzo pretvaraju gumu u plastiku, rashladnu tekućinu u želatinu i uzburkaju krv gledatelja bez obzira na smrznuti, mrtvi i jalovi okoliš, dokle god WRC zvijeri prolaze uz njih brzinom od oko stotinu kilometara na sat, bez obzira na zasljepljujući snijeg i led koji izaziva strahopoštovanje…

Novi reli u kalendaru, treći za motore svih natjecatelja A8 grupe, a drugi za njihove karoserije, do sada najteži za prognozirati. Braća Solberg, poglavito Henning, norveške uzdanice naš su tip za visoka mjesta u konačnom poretku.

Uz njih, i cijelo čudo ostalih skandinavskih vozača koji se na snijegu osjećaju kao prosječan vozač na autocesti A1 i to kad nema ljetnih gužvi. Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen, Daniel Carlsson, Toni Gardemeister... Svi oni ovaj put imaju veliku šansu za pobjedu. Kao i aktualni svjetski prvak Sebastien Löeb.

Vezane vijesti

Norveški reli, treba reći, dosta je sporiji i tehnički zahtjevniji od švedskog mu brata, te vozači dosta brzinaca prolaze i kroz planinske dijelove, velike prirodne uspone i padove, i ovaj puta neće pobijediti samo sirova brzina i podešenost automobila, već i vozačka snalažljivost i prilagodljivost u svakom pogledu.

Pratite nas sljedeća tri dana, probat ćemo opisati i zimu, i buku, i zavijanje vukova, i stenjanje automobilskog ovjesa, sve do panegirika novoovjenčanom kralju Norveške. WRC kralju mislimo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!