Nogomet

Kolumbija prekršila dogovor

Maja Giljanović • utorak, 19.12.2006.

Kolumbijski nogometni savez (FCF) najavio je vlastitu kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva 2014. godine...

Vijest koju je objavio Luis Bedoya, predsjednik saveza, svojevrsno je iznenađenje jer unatrag tri godine Kolumbijci su se pridružili ostatku južnoameričkih nacionalnih nogometnih saveza i najavili podršku Brazilu (jedinom koji je zasad i službeni kandidat) koji se, s obzirom na FIFA- ine rotacije u dodjeli domaćinstava, nakon 2010. te afričkog kontinenta (JAR) praktički trebao natjecati sam sa sobom.

Prevrat se mogao nazrijeti u lipnju kada je Predsjednik Uribe javno izrazio želju de se i Kolumbija ravnopravno uključi u utrku. Potpredsjednik saveza Francisco Santos stoga je marljivo spremao ponudu te po objavi vijesti izrazio sigurnost u organizacijske sposobnosti Kolumbije: "Puno je posla pred nama, ali mi to možemo. Nemamo stadione ni potrebnu infrastrukturu, ali s podrškom državnog vrha, sve je moguće".

Kolumbija je, inače, trebala organizirati SP 1986., ali se uslijed financijskih problema povukla manje od dvije godine prije starta te ju je zamijenio Meksiko. 2001. FCF je ugostio Copa Americu (i pobijedio), ali ni to natjecanje nije prošlo bez problema. Naime, zbog sigurnosnih razloga je prvotno zakazani termin bio odgođen što se primjerice nije svidjelo Argentincima koji su odustali od natjecanja.

Južna Amerika je posljednji put domaćin SP bila 1978. u Argentini, a Brazil se nada svojoj drugoj prilici da ugosti najbolje reprezentacije svijeta nakon što su organizirali SP 1950.

Predsjednik FIFA- e, Sepp Blatter puše i na hladno te je već najavio da će ukoliko se južnoameričke kandidature ne pokažu ozbiljnima domaćina SP 2014. godine potražiti na drugoj adresi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!