Zimski sportovi

Borssen slavila, Ana korak do postolja

Branimir Korać, Nikola Božić • petak, 29.12.2006.

Još jedan sjajan nastup Ane Jelušić! U slalomu u Semmeringu Ana je izjednačila rezultat karijere i završila kao četvrta. Malo je nedostajalo da Ana stane i na pobjedničko postolje, Marlies Schild napravila je ogromnu pogrešku u drugoj vožnji, ali ipak ušla u cilj kao treća. Do prve pobjede u karijeri došla je Šveđanka Therese Borssen...

Therese Borssen senzacionalna je pobjednica teškog slaloma voženog u austrijskom Semmeringu. Nakon prve vožnje, Šveđanka je bila na drugom mjestu, no do pobjede je došla zahvaljujući ponajprije velikoj pogrešci Marlies Schild u donjem dijelu staze. Ovo joj je prva pobjeda u Svjetskom kupu. Vodeća nakon prve vožnje Schild, odlučno je krenula u drugu vožnju te je nakon prolaznog vremena još povečala prednost u odnosu na Borssen. Austrijanci su već počeli slaviti četvrtu pobjedu zaredom, no nekoliko desetaka metara prije cilja, Schild radi veliku pogrešku zbog koje je umalo i odustala, te se na kraju mora zadovoljiti trećim mjestom. Ispred Schild uspjela se smjestiti Kathrin Zettel sa zaostatkom od 25 stotinki za današnjom pobjednicom.

Ani Jelušić je nakon odličnog petog mjesta u prvoj vožnji uspio još bolji nastup. Na stazu je krenula napadački, bez ijedne pogreške u gornjem dijelu, može se slobodno reći da joj je uspio najbolji gornji dio u karijeri. U donjem dijelu staze Ana gubi dio prednosti, no to joj je svejedno bilo dovoljno za uvjerljivo preuzimanje trenutnog vodstva. Nakon nje na stazu je izašla Tanja Poutiainen, no već nakon prvog prolaznog vremena bilo je jasno da je bezopasna za Anu. Tanja u donjem dijelu staze radi veliku grešku i odustaje, te se tada pojavila nada da Ana može do svojeg prvog postolja u karijeri. No, nažalost, ostale skijašice na vrhu nisu podbacile, osim donekle Schild, te tako Ana ima priliku ostvariti željeno postolje pred domaćom publikom, 4. siječnja na Sljemenu.

Tešku utrku su obilježila i odustajanja nekih od ponajboljih slalomašica, a tu prije svih treba spomenuti Nicole Hosp, Michaelu Kirchgasser koje su odustale u prvoj, te Annemarie Gerg u drugoj vožnji. Zanimljivo je spomenuti i prve bodove u povijesti za Srbiju na utrkama Svjetskog kupa, za to je zaslužna Jelena Lolović. Anja Paerson se nije pojavila na startu današnjeg slaloma zbog ozljede koljena na jučerašnjem veleslalomu. Informacije govore da ozljeda nije teška te bi Šveđanka trebala nastupiti već na Sljemenu.

Današnjim trećim mjestom Schild je preuzela vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa, prednost u odnosu na Hosp i Zettel je 57 bodova. Pobjednica današnjeg slaloma Borssen je skočila na drugo mjesto u slalomskom porettku, dok je Schild zadržala vodstvo. Sljedeća utrka je na rasporedu 4. siječnja kada će Sljeme ugostiti najbolje slalomašice.

Slalom, Semmering:
1. Therese Borssen (SWE) 1:55.15
2. Kathrin Zettel (AUT) +0.25
3. Marlies Schild (AUT) +0.42
4. Ana Jelušić (HRV) +0.83
5. Chiara Costazza (ITA) +1.58
6. Maria Pietilae-Holmner (SWE) +2.16
7. Veronika Zuzulova (SVK) +2.46
8. Sarka Zahrobska (TCH) +2.90
9. Nina Loeseth (NOR) +3.51
10. Sanni Leinonen (FIN) +3.93...

Svjetski kup-ukupni poredak:
1. M.Schild (AUT) 597
2. N.Hosp (AUT) 540
3. K.Zettel (AUT) 540
4. R.Goetschl (AUT) 441
5. L.Kildow (USA) 435
6. A.Paerson (SWE) 386
7. J.Mancuso (USA) 329
8. M.Kirchgasser (AUT) 282
9. T.Borssen (SWE) 252
10. I.Jacquemod (FRA) 242
17. A.Jelušić (CRO) 161

Poredak u slalomu (nakon četiri utrke):
1. M.Schild (AUT) 360
2. T.Borssen (SWE) 252
3. K.Zettel (AUT) 235
5. A.Jelušić (CRO) 158

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!