Nogomet

Bordeaux prvi finalist

Maja Giljanović • srijeda, 17.01.2007.

Žirondinci s obala Atlantika prvi su izborili finale francuskog Liga kupa pobjedom na gostovanju kod Reimsa...

Domaćin Stade de Reims, inače, jedan je od velikana francuskog nogometa. Osnovan tek u 30- ima, uspješniji su i od 50 godina starijeg Bordeauxa. Osvojili su sedam prvenstava, dva kupa, jedan liga kup, a dvaput su igrali i u finalima Kupa prvaka(!) Međutim, zlatno razdoblje je završilo u sedamdesetima nakon kojih tavore u niželigaškim natjecanjima.

Ove sezone, pak, točno na tridesetu obljetnicu posljednja Reimsova plasmana u završnicu jednog francuskog kup-natjhecanja (poraz od Sait Etiennea), momčad trenera Thierry Frogera izborila je, nakon uspješnih eliminacija Monaca (0:0, 4:3 penali) te Rennesa (1:0) najveću utakmicu u novijoj povijesti kluba.

Momčad trenutno na osmoj poziciji druge lige ušla je u susret ohrabrena gostujućim bodom kod prvoplasiranog Metza (2:2) te ugostila Bordeaux, uz Lyon, jedinu momčad aktivnu na sva četiri polja. Momčad trenera Ricarda posljednjih je godina svojevrsni specijalist ovog natjecanja. Naime, 2002. su ga osvojili, a 1997. i 1998. su igrali u finalima te u oba slučaja izgubili nakon jedanaesteraca (Strasbourg, PSG).

Bordeaux je stigao pomalo poljuljan nepredviđenim gubitkom vrijednih domaćih bodova (Lorient 1:1) u subotnjoj prvenstvenoj utakmici čime su nanizali pet susreta bez pobjede. Unatoč izostancima vrijednih Mavube i Fauberta, znajući da im prolaz u finale vjerojatno osigurava dogodine nastup u Europi, Bordeaux se morao obračunati s drugoligašem i njihovim vrloglasnim navijačima.

Prvo poluvrijeme je bilo poprilično slabo, najveću gostujuću prigodu propustio je u 30. Micoud. Nastavak donosi ofenzivniju igru: u 51. neprecizan je Chamakh, ali nekoliko minuta potom vodstvo osigurava Marange. Podebljanje rezultata, pak, stiže Darchevilleovom realizacijom kaznenog udarca dosuđenog nakon prekršaja Baldea na Marokancu. Pred kraj susreta Julietti zarađuje crveni karton, ali domaćini nošeni burnom podrškom navijača te predvođeni aktivnim napadačkim duom Faure - b>Feret uspjevaju tek smanjiti prednost u 89. minuti natjeravši Jemmalija na pogrešku kojom je prevario Ramea.

Drugog finalistu i Bordeauxovog protivnika 31. ožujka na Stade de Franceu, dobit ćemo nakon večerašnjeg dvoboja na Gerlandu u kojem Lyon dočekuje Le Mans.

Reims - Bordeaux 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!