Nogomet

"Manjima više, većima manje"

Zoran Zdelar • ponedjeljak, 29.01.2007.

Francuz Michel Platini nakon što je odabran za predsjednika Uefe najavio je i provedbu svojih izbornih obećanja. Platini smatra kako previše klubova iz snažnih europskih liga sudjeluje u europskim natjecanjima i to namjerava ispraviti u korist onih manjih i slabijih država...

S 27 glasova članica država Uefe Francuz Michel Platini odabran je za novog predsjednika krovne europske nogometne kuće možda ponajprije zahvaljujući najavi tijekom izborne kampanje da će omogućiti bolji razvoj i status klubova iz slabijih državnih prvenstava na teret onih velikih, što mu je osiguralo brojne glasove malih.

Da Platini to obećanje namjerava uistinu i ispuniti potvrdio je i nakon izbora, a taj novi odnos u europskim natjecanjima trebao bi biti u službi od 2009. godine. Španjolski, engleski i talijanski klubovi već su počeli zbrajati iznose koji bi im tim potezom trebali nedostajati na računu.

"Moramo napraviti balans između država s velikim klubovima i onima nešto manjima iz slabijih prvenstva. Englezi, Španjolci i Talijani trenutno u Ligi prvaka sudjeluju s četiri kluba, od čega dva ulaze izravno u natjecanje, a to namjeravam smanjiti na tri kluba.", objasnio je Platini. Tu najavu među prvima je osudio trener Manchester Uniteda, Alex Ferguson, kazavši da bi se u tom slučaju ta mjesta trebala dati slabijim država čime bi pala kvaliteta natjecanja, možda ne uzevši u obzir kako bi interes za takvim natjecanjem stoga mogao i znatno porasti upravo u tim slabijim državama, koliko je to još moguće s obzirom na trenutnu popularnost Lige prvaka.

No, Platini se ne zamara previše žalbama iz europskih velikana s obzirom da radi za dobrobit samog nogometa, kako kaže. Michel smatra kako treba ulagati i u obrazovanje nogometnih stručnjaka iz manjih država. "Znatnim iznosima pomažemo rad brojnih malih nogometnih saveza, ali mislim da bi korisnije od toga bilo pozivati trenere iz država poput recimo Gruzije na europske kongrese ili ih pozvati da kao gosti sudjeluju u radu francuskih nogometnih akademija na dva tjedna i sve to na račun Uefe.", otkrio je Platini samo jedan od svojih brojnih planova i namjera.

Prema svemu sudeći, tijekom slijedeće četiri godine mogle bi nas očekivati velike promjene u europskom, ponajprije klupskom, nogometu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!