Rukomet

Mađarski Nagyatad domaćin EBT Mastersa

Sportnet • subota, 23.12.2006.

Na sastanku održanom 15. prosinca 2006. godine u Stockholmu (Švedska) za vrijeme Europskog prvenstva u rukometu, Izvršni je odbor Europske rukometne federacije (EHF) odlučivao i o domaćinu (organizatoru) završnog, tzv. Masters turnira europskog Toura u rukometu na pijesku (Masters EBT) za 2006. godinu koji se treba odigrati od 1. do 4. lipnja 2007. godine…

Postojale su dvije kandidature - po jedna mađarska i španjolska. Izvršni se odbor EHF odlučio prihvatiti mađarsku kandidaturu i tako je Nagyatad, gradić blizu hrvatsko-mađarske granice dobio priliku organizirati ovaj prestižni turnir.

Nakon Salerna (Italija) u 2004., Suancesa (Španjolska) u 2005. i Paralije (Grčka) u 2006. godini, Nagyatad je četvrti po redu organizator EBT Masters turnira. Nagyatad nije nepoznat našim ekipama, jer su BHC "Golden Balls", "Rmpalije", "Libra Tehničar" i WBHC "Kontesa Nera" tamo igrale jedan od turnira Srednjoeuropske lige u tijeku 2005. godine. Igrališta rukometa na pijesku lijepo su uređena (ima ih 2) i nalaze se u sklopu Toplica (s izvorima tople vode) s nekoliko bazena koje su vrlo posjećene.

Izravni plasman na Masters EBT 2006 i pravo na pozivnicu EHF ostvarile su sljedeće ekipe:

muški

1. Balonmano Playa Hummel Barbate (Španjolska) Bez ikakvog razmišljanja, najkvalitetnija španjolska ekipa rukometa na pijesku do sada je sudjelovala na posljednja dva Mastersa osvajajući drugo (2005.) i treće (2006.) mjesto i bez sumnje je jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka 2007. godine.

2. BHC Let Cepelin - Toma Soft (Hrvatska) Jedna od najkvalitetnijih hrvatskih muških ekipa u rukometu na pijesku, prisutna na našoj sceni (pod različitim imenima) od samog početka igranja rukometa na pijesku kod nas - od 2002. godine pa do danas. Sudjelovali su do sada samo na prošlom Mastersu (2006.) i osvojili osmo mjesto. Ako dođu kompletni, mogli bi mnogima pomrsiti račune i ući u borbu za medalje.

3. BHC Easy-Rider (Mađarska) Europski ih je rukomet na pijesku pomnije upoznao u 2006. godini kada su igrali nekoliko turnira izvan Mađarske i redovito osvajali visoka mjesta u poretku. Bit će im ovo prvo sudjelovanje na Mastersu, ali ako su u 2006. godini pobjeđivali prvo i drugoplasirane s grčkog Mastersa, sigurno nisu loši. Zasigurno, jedan od protivnika kojeg se treba čuvati.

4. Calderon Summer (Grčka) Bili su sudionici Mastersa u Grčkoj (2006.) osvojivši tamo deveto mjesto. Učili su i postajali sve bolji kako je turnir odmicao, ali teško je "preko noći" popeti se za barem dvije stepenice u kvaliteti i doći u borbu za medalje.

5. RSZ Akademie Goppingen (Njemačka) Najveća nepoznanica od svih ekipa koje su izborile izravan plasman na Masters turnir, međutim, činjenica da su osvojili više bodova od SandDevils Minden i njihov visok plasman u njemačkom prvenstvu u rukometu na pijesku, zasigurno ih stavlja u kandidate za gornji dio poretka.

6. BHC Kralovo Pole (Češka) Iako su u svim dosadašnjim Masters turnirima osvajali pravo na izravnu pozivnicu, sudjelovali su jedino na prvom Mastersu u Salernu i osvojili posljednje mjesto. Zasigurno su najjači češki klub ali ne može se sa sigurnošću reći da će ove godine prihvatiti poziv i sudjelovati na Mastersu koji im je praktički na domak kuće. Ako prihvate sudjelovanje, mogu biti vrlo opasan protivnik.

7. BHC Tulln (Austrija) Vrlo kvalitetna ekipa koja zna igrati rukomet na pijesku. Nemojmo se zavarati pa ih prihvatiti na način na koji razmišljamo o austrijskom dvoranskom rukometu. Makar do sada nisu sudjelovali na Masters turnirima, bit će, zasigurno, tvrd orah svim protivnicima.

8. ekipa s pozivnicom organizatora Za ovo mjesto ima, sigurno je, nekoliko kandidata. Organizator će moći birati između dvije mađarske ekipe koje su igrale finale prošlog Mastersa u Grčkoj (Credit Suisse ili Letenye-Hyundai) koje nisu ostvarile izravan plasman na Masters a svojom kvalitetom i načinom igranja zaslužuju, bez ikakvog zbora, igrati na tom turniru.

Za očekivati je da će u muškoj konkurenciji biti 10-12 ekipa, pa prema tome šanse imaju i neke od ostalih ekipa koje su visoko u poretku EBT 2006 (npr. naši BHC Golden Balls i BHC Popescu, njemački SandDevils Minden, srpska Peščana Oluja i dr.)

žene

1. Team G-Sola (Španjolska) Najkvalitetnija španjolska ženska ekipa, osvajač četvrtog mjesta u Grčkoj, 2006., sigurno će doći u Nagyatad. Stalno u vrhu poretka EBT, vrlo čvrsta ekipa, sigurno jedan od kandidata za najviše mjesto u poretku Mastersa EBT.

2. Trešnja Club (Hrvatska) Jedna od najkvalitetnijih hrvatskih ekipa konačno je izborila izravan plasman na Masters EBT. S podosta državnih reprezentativki i ona je jedan od sigurnih kandidata za plasman na podij i osvajanje jedne od medalja.

3. Trahomakedones (Grčka) Nastup u Paraliji, 2006., bio im je prvi izlazak na međunarodnu scenu, a od višeg plasmana od petog mjesta dijelilo ih je samo neiskustvo i jedna-dvije pogreške u igri. No, za očekivati je da će, ako im zaigraju reprezentativke, namučiti sve svoje protivnice.

4. Playadettes Luzern (Švicarska) Višestruke prvakinje Švicarske u rukometu na pijesku, kao reprezentacija su nastupale na posljednjem prvenstvu Europe u Njemačkoj. Još 2003. godine počele su igrati u EBT i sigurno (ako nastupe na Mastersu) će igrati jednu od glavnih rola.

5. Beach Girls (Mađarska) Osvajačice naslova Srednjoeuropske lige 2005. godine, osvajačice trećeg mjesta u Grčkoj, najbolje plasirana mađarska ženska ekipa u EBT 2006., sve to, uz nekoliko reprezentativki Mađarske, dovoljno govori da je to jedan od velikih favorita za osvajanje naslova prvakinja na EBT Mastersu.

6. Flying Kangaroos (Njemačka) Ovogodišnje prvakinje Njemačke, do sada nisu sudjelovale na Masters turnirima i teško je o njima nešto reći, ali ako imamo na umu da su nadjačale sve dosadašnje njemačke sudionice Mastersa, teško bi bilo reći da su loše. Zaista, najveća nepoznanica.

7. WBHC Kontesa Nera (Hrvatska) - prošlogodišnje prvakinje Jedina ekipa koje nastupala na sva tri dosadašnja Masters turnira i jedina ekipa koja je s njih donijela medalje- drugo mjesto u Salernu, 2004. i naslovi prvakinja u Suancesu, 2005. i Paraliji, 2006. Šest njenih igračica ima srebrnu medalju s 3. prvenstva Europe u rukometu na pijesku (Turska, 2004.). Jedan od evidentnih kandidata za borbu za najviši plasman.

8. ekipa s pozivnicom organizatora Domaćin ovdje može birati između "svoje" ekipe Nagyatad-Hyundai ili drugoplasiranih s prošlog i pretprošlog Mastersa, ekipe Ferrecirk.

Za očekivati je da će u ženskoj konkurenciji biti isto tako 10-12 ekipa, pa prema tome šanse imaju i neke od ostalih ekipa koje su visoko u poretku EBT 2006 (npr. naš WBHC PMF, njemački MTV Wisch i XXS-Team, turski Waterside i dr.)

No, prije odlaska na EBT Masters, svim je klubovima preostalo riješiti ono, redovito, najteže - 2000 eura depozita kao garanciju da će se ekipa pojaviti na turniru.

Do sada Hrvatski rukometni savez (HRS) nije imao sluha za ekipe koje su nastupale na Masters turnirima (za razliku od njemačkog, španjolskog, grčkog, turskog i inih rukometnih saveza) i iz sredstava (novca) koji ima kod EHF izdvojio novac kao depozit na drugi EHF račun i tako pomogao ekipama da ne moraju same pronalaziti novac (taj se depozit vraća nakon što ekipa nastupi na Masters turniru), pa je za očekivati da ni u ovom razdoblju (makar po prvi put imamo tri ekipe izravno plasirane na Masters i makar je Hrvatska najuspješnija država u EBT) neće biti drugačije.

Šteta, jer takav, maćehinski, odnos na sebi su osjetili ŽRK Sloga B (jednom, 2004. godine), BHC Golden Balls (jednom, 2005. godine), BHC Let Cepelin-Toma Soft (jednom, 2006. godine) i WBHC Kontesa Nera (sva tri puta, od 2004. do 2006. godine), a u Hrvatsku su donijeli 2 naslova prvakinja i po jedno drugo i treće mjesto s do sada održana tri EBT Masters turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!