Tenis

Novi sustav "challengea" u Australiji

Deni Kirinčić • srijeda, 27.12.2006.

Uz sve promjene koje će doći na svoj red u 2007. godini, čelnici Australian Opena objavili su još jedan novitet u sistemu izazova, tzv. challengea koji su se pokazali kao promjena vrijedna hvale...

Promjena u sistemu izazova se odnosi samo na posljednji, tj. odlučujući set (kod muškaraca to je peti set, a kod žena treći). Naime, kada oba igrača dođu do 6:6 u odlučujućem setu (u kojem nema tie breaka), izazovi se poništavaju i ponovo se počinje ispočetka sa dva nova izazova, bez obzira koliko je igrač imao u dosadašnjih 12 gemova, tj. vraća se na dva izazova, kao na početku seta.

Promjena neće biti u dosadašnjem sustavu izazova za svaki set koji nije odlučujući. Svaki igrač dobiva dva challengea po setu i jedan dodatni za tie break, bez mogućnosti za prijenos challengea iz seta u set.

Promjena u odlučujućem setu stupa na snagu svakih 12 gemova sve dok se ne dobije konačni pobjednik. Promjena je dobila pozitivne kritike s obzirom da igrač dobiva više od dvije prilike za izazov u odlučujućem setu u kojem je svaka loptica bitna.

Australian Open počinje 15. siječnja i traje do 28. siječnja. Za nagradu od nevjerojatnih 20 milijuna AUD-a boriti će se preko 500 igrača, a samo pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji će dobiti 1.281.000 AUD-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!