Zimski sportovi

Götschl do pobjede u spustu iznenađenja

Nikola Božić • subota, 13.01.2007.

Umjesto planirane superkombinacije, najbolje svjetske skijašice vozile su danas spust i to nešto skraćeniju verziju. No, unatoč ovakvim uvjetima, vidjeli smo vrlo zanimljivu utrku i nekoliko ugodnih iznenađenja…

Za razliku od jučer, danas su skijašice u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseu imale idealne uvjete za skijanje. Iako se danas trebala voziti supekombinacija, vodstvo natjecanja odlučilo je žrtvovati nedjeljni superveleslalom, pa se tako danas vozio spust, a sutra će se voziti superkombinacija predviđena za danas. Osim navedenih promjena, vodstvo natjecanja se odlučilo skratiti stazu, te se može reći da je današnji spust kombinacija superveleslaloma i spusta za superkombinaciju.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Spust je otvorila mlada Švicarka Dominique Gisin. Nakon njezinog nastupa teško je bilo prosuditi kakva joj je vožnja uspjela. Na oko, vozila je prilično brzo, bez pogrešaka, no da bi se mogla uvrstiti na sam vrh nitko nije mogao predvidjeti. Upravo to se i dogodilo. Mlada je Švicarka uspjela sačuvati vodstvo sve do nastupa domaće skijašice Renate Goetschl. Iskusna Austrijanka, tako, nije dozvolila još veću senzaciju. Veliku prednost, od pola sekunde nakon 2/3 staze, uspjela je sačuvati do samog cilja te slavi svoju 41. pobjedu u Svjetskom kupu. Pobjeda je mogla otići i u ruke Juliji Mancuso da nije bilo posljednjeg skoka, kada je Amerikanka izgubila ravnotežu te izgubila prednost koju je imala tokom cijele staze. Treće mjesto i zaostatak od 30 stotinki zasigurno nije razočaravajući rezultat za Amerikanku.

Za još jednu senzaciju pobrinula se mlada Austrijanka Maria Holaus. U svojem prvom nastupu u Svjetskom kupu, Holaus osvaja četvrto mjesto, što je dakako veliko iznenađenje i za samu Austrijanku. Izjednačenje najboljeg rezultata ove sezone uspio je Francuskinji Ingrid Jacquemod, na kraju peto mjesto i zaostatak manji od sekunde. Odličan pothvat Francuskinje budući da ima velikih problema sa ozljeđenim koljenom. Šestim mjestom, Švicarka Nadia Styger zaokružuje odičan dan Švicarki koje imaju još tri skijašice unutar prvih deset (iznenađenje na osmom mjestu Tamara Wolf)

Najbolja spustašica ove sezone, Amerikanka Lindsay Kildow odlično je počela, velika prednost u gornjem dijelu staze, no u srednjem dijelu Amerikanka gubi ravnotežu u lijevom zavoju te pada i odustaje. Kildow je ipak uspjela zadržati prednost u poretku spusta budući da je imala veliku bodovnu zalihu iz prethodnih utrka. Vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Austrijanka Marlies Schild jedanaestim je mjestom još povećala prednost u odnosu na Nicole Hosp.

Današnjom pobjedom Goetschl se približila vodećoj u poretku spusta na samo 15 bodova zaostatka. Sutra se u Altenmarktu vozi superkombinacija, kada bismo trebali vidjeti još jedno uzbudljivo natjecanje

Altenmarkt-Zauchense, spust, rezultati:
1. R.Goetschl (AUT) 1:19,32
2. D.Gisin (SUI) +0,23
3. J.Mancuso (USA) +0,30
4. M.Holaus (AUT) +0,71
5. I.Jacquemod (FRA) +0,87
6. N.Styger (SUI) +0,93
7. A.Paerson (SWE) +1,02
8. T.Wolf (SUI) +1,22
9. S.Berthod (SUI) +1,33
10. F.Aufdenblatten (SUI) +1,40

Svjetski kup, ukupni poredak:
1. M.Schild (AUT) 821
2. N.Hosp (AUT) 708
3. K.Zettel (AUT) 562
4. R.Goetschl (AUT) 541
5. L.Kildow (USA) 448
6. A.Paerson (SWE) 444
7. J.Mancuso (USA) 434
8. T.Poutiainen (FIN) 358
9. M.Kirchgasser (AUT) 343
10. S.Zahrobska (CZE) 340
13. A.Jelušić (HRV) 286

Poredak u spustu (nakon pet utrka):
1. L.Kildow (USA) 340
2. R.Goetschl (AUT) 325
3. J.Mancuso (USA) 266

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!