Tenis

Miran dan u Melbourne Parku

Branimir Korać • srijeda, 17.01.2007.

Treći dan glavnog turnira Australian Opena, manje-više samo donosi potvrdu onog što se znalo i uoči početka turnira. Favoriti nastavljaju s uvjerljivim igrama i prolaze nove prepreke prema završnici turnira. Danas su u akciji bili kod tenisača Roger Federer i Andy Roddick i obojica su pokazali zašto ih se smatra glavnim favoritima za naslov. Još jednom uvjerljivom pobjedom istaknuo se i Novak Đoković...

Novak Đoković projurio je u treće kolo pokraj Feliciana Lopeza. Nakon što je održao lekciju u prvom kolu Nicolasu Massuu, Đoković je s lakoćom izborio pobjedu i protiv Lopeza koji je bio opasan samo u drugom setu. Imao je Lopez u drugom setu kod 5:5 i break loptu, no nije ju iskoristio. Prije toga Đoković je ispustio servis za set, ali kod 6:5 nadoknadio je taj trenutak dekoncentracije i uzeo set sa 7:5 novim breakom. U prvom i trećem setu Lopez je bio posve inferioran. Posebice slabo igrao je na mreži gdje ga je Đoković s lakoćom probijao.

Prvi tenisač svijeta Roger Federer rutinski je odradio posao protiv veterana Jonasa Björkmana. Šveđanin je bio svjestan kako ne može ništa očekivati protiv Federera stoga je dosta vremena provodio zabavljajući prisutne u Rod Laver Areni. Pokušavao je nemoguće, igrati dosta voleja, a to je Federer s lakoćom svojim poznatim pasovima rješavao i bez velikog utroška energije prošao u treće kolo. "Posebno je neugodno igrati protiv 'starijih' igrača kao Björkman jer imaju niz trikova kojima ti mogu otežati meč. Bio sam stoga vrlo oprezan, opdigrao jako dobar meč, a to mogu zahvaliti ponajviše svom servisu. Protiv Južnjija će biti jako teško, riječ je o jako dobrom tenisaču, ali dalje nema laganih protivnika. Svaki je težak na svoj način", rekao je nakon meča Federer.

Iznenadio je Tajlanđanin Danai Udomchoke odličnom igrom i pobjedom nad 24. nositeljem Juanom Carlosom Ferrerom. Udomchoke je tijesno dobio prva dva seta dok se Ferrero vratio u trećem i smanjio na 2:1. Meč se prelomio početkom četvrtog seta kada Ferrero ne koristi 0:40 za rani break i u slijedećem gemu gubi servis što daje krila Tajlanđaninu koji odlazi do pobjede.

Dobru formu potvrdio je David Ferrer pobjedom protiv vremešnog Šveđanina Thomasa Johanssona. Ferrer je slavio u četiri seta osvojivši sva tri seta s po 6:2. Stvaralačku krizu imao je tek u drugom setu koji je Johansson uzeo u 13. igri.

Mihail Južnji svladao je u tri seta Yen-Hsun Lua, ali nije to bio lagan posao za Rusa. Imao je Lu niz prilika, čak 12 break lopti tijekom meča, ali za razliku od 25. nositelja nije ih iskoristio.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon što je u Kooyongu pružio jak otpor Rogeru Federeru i porazio Ivana Ljubičića, Radek Štepanek je umalo doživio šok u drugom kolu Australian Opena. Sunarodnjak Lukas Dlouhy imao mu je 2:0 u setovima, ali nakon što je Dlouhy visoko poveo, Štepanek je shvatio da mora igrati punim angažmanom i uspio je preokrenuti meč.

Odličan meč odigrao je Andy Roddick protiv Marca Gicquela. Francuz nije bio nimalo bezazlen protivnik, dapače, odigrao je vrlo dobro, u određenim dijelovima meča i odlično, ali Roddick je u velikoj formi. Servis mu je funkcionirao savršeno, s osnovne linije strpljivo je gradio poene i kažnjavao rijetke pogreške Gicquela.

Richard Gasquet s lakoćom je eliminirao Amerikanca Amera Delica u tri seta. Delic je u cijelom meču skupio tek sedam gemova i nije bio ravnopravan protivnik odličnom Francuzu.

Poslastica dana bio je, posve neočekivano, dvoboj Marata Safina i izraelskog kvalifikanta Dudija Sele. Sela je tri sata igra najbolji tenis u životu, imao Safina na konopcima, ali nije završio posao. Nervozni Safin četiri seta poklanjao je Izraelcu poene, ali je i Sela pogađao neke udarce za koje se i sam čudio kako mu ulaze. Kod prednosti od 2:1 u setovima i 6:5 u četvrtom setu, imao je 15:30 na servis Safina, svega dva poena dijelila su ga od najveće pobjede u karijeri. No kod 30:30 počela je kiša, a nakon prekida ništa više nije bilo isto. Safin je u tie-breaku dobio četvrti set i u petom odigrao na najvišoj razini te pomeo Izraelca sa 6:0

Tenisači, drugo kolo:
Đoković (Srbija, 14) - F. Lopez (Španjolska) 6:2, 7:5, 6:1, Federer (Švicarska, 1) - Björkman (Švedska) 6:2, 6:3, 6:2, Udomchoke (Tajland) - Ferrero (Španjolska, 24) 7:6,(0), 7:5, 4:6, 6:1, Arthurs (Australija, WC) - Fleishman (SAD, Q) 6:7(5), 6:1, 6:4, 6:4, Ferrer (Španjolska, 16) - T. Johansson (Švedska) 6:2, 6:7(5), 6:2, 6:2, Južnji (Rusija, 25) - Lu (Tajvan) 7:5, 6:4, 6:4, R. Štepanek (Češka, 20) - Dlouhy (Češka) 4:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:4, Fish (SAD) - Mahut (Francuska) 7:5, 6:4, 3:6, 6:4, Roddick (SAD, 6) - Gicquel (Francuska) 6:3, 7:6(4), 6:4, Gasquet (Francuska, 18) - Delic (SAD) 6:1, 6:2, 6:4, Hrbaty (Slovačka, 22) - Spadea (SAD) 5:7, 6:4, 6:4, 6:3, Safin (Rusija, 26) - Sela (Izrael, Q) 6:3, 5:7, 4:6, 7:6(4), 6:0, Querrey (SAD, WC) - Serra (Francuska) 6:3, 6:4, 6:3, Robredo (Španjolska, 7) - Melzer (Austrija) 6:1, 6:3, 6:3, Baghdatis (Cipar, 11) - Monfils (Francuska) u tijeku.


Svetlana Kuznjecova prva je dovršila posao trećeg dana Australian Opena. Protivnica joj je bila domaća igračica s pozivnicom Monique Adamczak, a treća nositeljica nije imala nikakvih problema. Za točno sat vremena igre slavila je s lakih 6:1, 6:2 jakim udarcima s osnovne linije slomivši otpor 246. igračice svijeta koja je prezadovoljna i plasmanom u drugo kolo te nastupom u Rod Laver Areni.

Češka kvalifikantica Sandra Zahlavova "izvukla" je pet gemova protiv Njemice Anne Lene Grönefeld. Najbolja njemačka igračica povela je s 4:0, ali i dozvolila povratak Zahlavovoj na 4:4. No nakon toga igrala je samo Grönefeld koja do kraja meča gubi tek jedan gem i prolazi u drugo kolo.

Španjolska veteranka Virginia Ruano Pascual ubilježila je 6:2, 6:2 poraz od Jelene Janković. Janković igra sjajno i nastupima u Melbourneu najavljuje brzi ulazak u sam vrh svjetskog tenisa, među deset najboljih. Ruano Pascual je zaprijetila u drugom setu kada je povela s 2:0, ali to je bilo sve od nje, nakon toga Janković je pojačala ritam i završila priču kako se i očekivalo.

Patty Schnyder u susretu s velikim brojem pogrešaka na obje strane svladala je 16-godišnju Amerikanku Madison Brengle. Brengle je u turnir ušla s pozivnicom popunjavajući kvotu američkih sudionika i ubilježila je pristojan poraz 6:3, 6:4 od renomiranije protivnice koja je napravila čak 38 neforsiranih pogrešaka.

Rezultatski lagan prolaz upisala je i Daniela Hantuchova protiv francuske tinejdžerke Alize Cornet. Francuskinja se odlično držala u prvom setu koji je potrajao 45 minuta, ali u nastavku meča nije izdržala i sa 6:1 izgubila drugi set te se oprostila od turnira.

Elena Bovina nakon brojnih problema s ozljedom vraća se tenisu, ali u Australian Openu zapela je već u prvom kolu. Doduše nije imala niti sreće sa ždrijebom jer je već na početku igrala protiv sve bolje Kineskinje Li Na koja je na kraju slavila u dva seta. Bovina je imala prilika, ali je previše griješila i pobjeda je otišla na stranu Kineskinje.

Vera Zvonareva prevladala je početnu nervozu i na kraju svladala 33-godišnju Izraelku Tziporu Obziler. Iskusna Izraelka u susret je ušla kao potpuni autsajder i to je "opravdala" vrlo brzo. Zvonareva, ipak nešto teže od očekivanja, prolazi dalje.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U ruskom dvoboju Dinara Safina prošla je Ekaterinu Bičkovu. Prvi set donio je "muke po Safinoj" obzirom da se Bičkova odbijala "predati" i tek u tie-breaku Safina je izborila prednost. Drugi set Bičkova više nije pružala tako jak otpor i deveta nositeljica uspijeva proći dalje.

18. nositeljica Marion Bartoli završila je put na ovogodišnjem Australian Openu već u drugom kolu. Mlada Bjeloruskinja Viktorija Azarenka odigrala je sjajan meč, posebice u prvom setu, i odnijela pobjedu za 70 minuta 6:0, 7:5.

Za manje od sat vremena uz svega tri izgubljena gema u treće kolo prošla je Nadia Petrova. Gisele Dulko uspjela je samo dokazati kako je miljama od prave forme što Ruskinja nije propustila kazniti i, zanimljivo, tek u trećem međusobnom dvoboju doći do prve pobjede.

Nakon teške pobjede nad Karolinom Šprem, Maria Kiriljenko mučila se i s Julijom Vakulenko. Ponovno je Ruskinja izgubila prvi set, ali kvalifikantica iz Ukrajine nije uspjela dovršiti posao i izbaciti iz turnira 26. nositeljicu. No Kiriljenko razloga za zadovoljstvo nema jer će teško nešto više napraviti s ovakvom igrom.

Francesca Schiavone u odnosu na prošlu godinu igra daleko slabije. Talijanka je u vrlo lošoj formi što je iskoristila Lucie Safarova i slavila sa 6:3, 6:3. Da stvar po Schiavone bude gora, niti Safarova ne bilježi briljantna izdanja, i ona se dosta traži, ali u ovom dvoboju je bila puno bolja.

Zato problema s formom nema Shahar Peer koja već duže vrijeme igra izvrsno. U drugom kolu nije imala nikakvih problema protiv Amerikanke Medilen Tu i izgubila je tek tri gema, sva tri u prvom setu.

Neočekivano tri seta igrala je Elena Dementijeva protiv Njemice Müller. Dementijeva je tek u trećem setu pronašla pravu igru i tu dionicu dobila sa 6:0 za konačno slamanje Njemice. Ponovno je Dementijeva imala velikih problema sa servisom, napravila je čak 16 dvostrukih pogrešaka i kada se tome dodaju 54 neforsirane pogreške, ne čudi što se toliko mučila.

Druga nositeljica Amelie Mauresmo nije imala problema protiv mlade Ruskinje Olge Pučkove. Puno iskusnija i još uvijek daleko kvalitetnija Francuskinja ispustila je tek četiri gema, a meč je završila s pet uzastopnih gemova nakon što je Pučkova uz break imala 2:1.

Tenisačice, prvo kolo:
Harkleroad (SAD) - Yuan (Kina) 6:3, 6:0, Grönefeld (Njemačka, 17) - Zahlavova (Češka, Q) 6:4, 6:1, Schnyder (Švicarska, 8) - Brengle (SAD, WC) 6:3, 6:4, Hantuchova (Slovačka, 15) - Cornet (Francuska, Q) 6:4, 6:1, Paszek (Austrija, Q) - Bremond (Francuska) 6:1, 6:4, N. Li (Kina, 19) - Bovina (Rusija) 6:4, 6:3, Dominguez Lino (Španjolska) - Rolle (SAD, Q) 6:3, 6:4, Zvonareva (Rusija, 22) - Obziler (Izrael) 6:3, 6:4, Safina (Rusija, 9) - Bičkova (Rusija) 7:6(5), 6:1, S. Peng (Kina) - Klepač (Slovenija, Q) 6:3, 4:6, 6:1, Fedossova (Francuska, WC) - Castano (Kolumbija) 7:5, 6:4, Loit (Francuska) - Rezai (Francuska) 6:3, 4:6, 6:3.

Drugo kolo:
Kuznjecova (Rusija, 3) - Adamczak (Australija, WC) 6:1, 6:2, Janković (Srbija, 11) - Ruano Pascual (Španjolska) 6:2, 6:2, Azarenka (Bjelorusija) - Bartoli (Francuska, 18) 6:0, 7:5, Petrova (Rusija, 5) - Dulko (Argentina) 6:1, 6:2, Kiriljenko (Rusija, 26) - Vakulenko (Ukrajina, Q) 4:6, 6:3, 6:4, Safarova (Češka) - Schiavone (Italija, 14) 6:3, 6:3, Peer (Izrael, 16) - Tu (SAD) 6:3, 6:0, Camerin (Italija) - Vesnina (Rusija) 4:6, 6:3, 8:6, Birnerova (Češka) - Schruff (Njemačka) 6:2, 2:6, 6:2, S. Williams (SAD) - Kremer (Luksemburg, Q) 7:6(4), 6:2, Dementijeva (Rusija, 7) - Müller (Njemačka) 7:5, 3:6, 6:0, Golovin (Francuska, 20) - Ondraškova (Češka) 6:2, 6:0, Jakimova (Bjelorusija) - Sugiyama (Japan, 23) 6:2, 2:6, 10:8, Srebotnik (Slovenija, 21) - Benešova (Češka) 7:6(0), 6:7(6), 6:1, Mauresmo (Francuska, 2) - Pučkova (Rusija) 6:2, 6:2, Vaidišova (Češka, 10) - Sequera (Venezuela) 6:2, 6:1.

Tenisači, parovi, prvo kolo:
Healey/Smeets (Australija/Australija) - H.T. Lee/K. Kim (Južna Koreja/SAD) 6:1, 7:6(5), Hanley/Ullyett (Australija/Zimbabve, 4) - Peya/Phau (Austrija/Njemačka) 4:6, 7:5, 6:2, O. Rochus/Vliegen (Belgija/Belgija) - Garcia/Prieto (Argentina/Argentina) 6:4, 3:6, 7:6(2), Ramirez Hidalgo/Roitman (Španjolska/Argentina) - Azzaro/Volandri (Italija/Italija) 6:3, 6:3, Bryan/Bryan (SAD/SAD, 1) - Coelho/Jones (AUS/AUS) 6:1, 6:1, Moodie/Perry (Južna Afrika/Australija, 13) - Greul/Mayer (Njemačka/Njemačka) 6:4, 6:4, Kubot/Marach (Poljska/Austrija) - Clement/Llodra (Francuska/Francuska, 16) 6:4, 6:7(2), 6:2, A. Martin/Starace (Španjolska/Italija) - Goldstein/Thomas (SAD/SAD) 3:6, 7:6(5), 7:5, Santoro/Zimonjić (Francuska/Srbija, 6) - Kendrick/Reynolds (SAD/SAD) 7:5, 7:5, Mertinak/Pala (Slovačka/Češka) - Horna/Lapentti (Peru/Ekvador) 6:3, 7:5, Pavel/Waske (Rumunjska/Njemačka) - Almagro/Verdasco (Španjolska/Španjolska) 6:1, 7:6(1), Aspelin/Haggard (Švedska/Južna Afrika, 11) - Dancevic/Malisse (Kanada/Belgija) 4:6, 7:6(7), 7:5, Auckland/Huss (Velika Britanija/Australija) - Kohlschreiber/Koubek (Njemačka/Austrija) 7:6(5), 6:7(6), 7:5.

Tenisačice, parovi, prvo kolo:
Sun/Sun (Kina/Kina) - Foretz/Jans (Francuska/Poljska) 6:2, 6:4, Black/Huber (Zimbabve/Južna Afrika, 3) - Vanc/Rodionova (Rumunjska/Rusija) 6:4, 6:4, Arvidsson/Uhlirova (Švedska/Češka) - Navratilova/Sromova (Češka/Češka) 6:3, 6:4, Hingis/Kuznjecova (Švicarska/Rusija) - Husarova/Janković (Slovačka/Srbija, 15) 7:5, 6:1, Raymond/Stosur (SAD/Australija, 1) - Grandin/Pin (Južna Afrika/Francuska) 6:1, 6:3, Loit/Pratt (Francuska/Australija) - Ruano Pascual/Suarez (Španjolska/Argentina, 4) 3:6, 6:1, 7:5, Grönefeld/Shaughnessy (Njemačka/SAD, 7) - Kanepi/Smashnova (Estonija/Izrael) 7:5, 4:6, 6:0, Bovina/Kudrjavceva (Rusija/Rusija) - Morariu/Stubbs (SAD/Australija, 9) 6:3, 6:3, Li/Peng (Kina/Kina) - Musgrave/Wheeler (Australija/Australija) 6:1, 6:4, Gajdosova/Stewart (Slovačka/Australija) - Dominikovic/Ferguson (Australija/Australija) 6:4, 6:3, Daniilidou/Woehr (Grčka/Njemačka, 16) - Hsieh/Li (Tajvan/Kina) 3:6, 6:4, 6:3, Chan/Chuang (Tajvan/Tajvan) - Fedak/Perebiynis (Ukrajina/Ukrajina) u tijeku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!