Tenis

Ljubo kroz ušicu igle

Ivor Krapac • četvrtak, 01.02.2007.

Ivan Ljubičić preživio je težak izazov u osmini finala PBZ Zagreb Indoorsa. Hrvatski broj jedan i prvi nositelj ostao je na putu prema ponavljanju prošlogodišnjeg naslova u tri seta osmine finala protiv Stefana Koubeka...

Nakon dva sata i 28 minuta velike borbe s prilično raspoloženim Stefanom Koubekom, ali i samim sobom, Ivan Ljubičić ipak je sa 7:6(6), 6:7(5), 6:4 preskočio još jednu prepreku i izborio četvrtfinale zagrebačkog Indoorsa.

Ljevoruki Austrijanac bio je znatno ozbiljnija prijetnja nego u prošlogodišnjem susretu u finalu ovog turnira, no, objektivno, Ljubo će za glavninu problema u današnjem meču moći okriviti samo sebe. Dobrim dijelom susreta bio je prepasivan i ulazio u ritam koji Koubeku puno više odgovara, s velikim brojem nezahtjevnih dugih izmjena s osnovne crte.

O tome kako je izgledao i išao ovaj meč dovoljno govori činjenica da je Ivan samo jednom došao do breaka. Dogodilo se u posljednjem gemu meča, pri Ljubinom vodstvu od 5:4 u trećem setu, a bio je to jedini izgubljeni servis na bilo kojoj strani u današnjem susretu. Naravno, Koubekov servis nije slab i može biti učinkovit na brzoj dvoranskoj podlozi, a dodatne probleme predstavlja činjenica da je Austrijanac ljevak - ali ipak se može napadati češće i kvalitetnije nego je to Ivan večeras radio.

Bio je to težak meč. On je stvarno jako malo griješio, dok sam ja servirao dobro, obojica smo se oslonili na ono što radimo najbolje", komentirao je Ivan: "Nisam baš osjećao lopticu pa nisam mogao pritiskati s crte kako sam htio. No, borio sam se do kraja, završilo je dobro i to je najvažnije."

"Osim tie-breaka drugog seta, kad mi je stao prvi servis, zadovoljan sam kako sam servirao", dodao je prvi hrvatski reket: "Obično je tako kad ne osjećam dobro loptu, uvijek se moram dodatno osloniti na servis."

Možda, ili čak vjerojatno, bi sve išlo lakše da je Ljubičić oduzeo Koubekov servis već u prvom setu, za što je imao dvije vrlo lijepe prilike. Pri zaostatku od 2:1 ljevoruki Austrijanac se spasio nakon 15:40, dok je u desetom gemu izvukao ukupno tri set-lopte, 15:40 i Ivanovu prednost.

Tie-break je donio dobar Ljubičićev start, s mini-breakom prednosti i vodstvom od 4:2, dok nastavak nije bio ni približno tako uvjerljiv. Koubek se prvo vratio, a potom i sam stekao prednost mini-breaka - i tko zna kako bi završilo da pri vodstvu od 5:4 nije pomogao Ivanu dvostrukom pogreškom. Ovako se Ljubo ekspresno vratio, pri zaostatku od 6:5 servis-winnerom spasio Koubekovu set-loptu, pa dobio set Austrijančevim promašenim forhendom pri zaostatku od 7:6.

U drugom setu vidjeli smo samo jednu break-loptu, uz Koubekovo spašavanje već u prvom gemu. Drugi tie-break krenuo je uspješno za Ivana, s ranim vodstvom od 2:0, no ta prednost nestala je nakon maratonskog trećeg poena zaključenog Austrijančevom skraćenom loptom na koju Ljubo nije mogao stići. Odluka je, pak, stigla Koubekovim mini-breakom kod 5:5.

Za konačnu presudu čekali smo do završnice posljednjeg seta. Ljubičić je pri vodstvu od 5:4 dovršio posao nakon još malo pomoći svojeg suparnika - Koubek je kod 15:30 servirao dvostruku, a kod 15:40 poslao u mrežu nezahtjevni forhend iz sredine terena i time okončao ovaj gotovo dva i pol sata dugi maraton. Sretno za Ivana, ali i sve koji brinu o ovom turniru...

"Samopouzdanje se dobiva pobjedama, a ne igrom", rekao je Ljubo u pogledu unatrag: "Nisam briljirao, a pobijedio sam, tako da sad idem dalje s dodatnim samopouzdanjem... Ovo mi je vjerojatno bio najlošiji meč s osnovne crte u ove dvije godine u Zagrebu, ali sam svejedno i takav dobio solidnog Koubeka."

Težak meč u tri izjednačena seta ostavio je na Ivanu i ponešto tragova umora, no, kako je objasnio, to nije utjecalo na njegov izbor udaraca u završnici meča, kad je nekoliko puta probao skratiti poene: "Nakon što dva sata i 15 minuta nije išlo s dužim izmjenama osjetio sam da bi bilo korisno nešto promijeniti, umor tu nije bio presudan."

Sutrašnje četvrtfinale u 16,10 sati donosi ogled sa Šveđaninom Thomasom Johanssonom, koji je u posljednjem meču dana pri vodstvu od 6:3 i 1:0 prošao predajom Danielea Braccialija zbog ozljede ramena. Bit će to njihov sedmi međusobni susret, a trenutni omjer je na 3-3, uz Ivanove pobjede u posljednja tri dvoboja.

"Znam kako treba taktički odigrati protiv njega, no jedno je znati, a drugo to izvesti na terenu", najavio je Ljubo novi sudar sa Šveđaninom: "Ako će servirati najbolje što zna, uzalud priprema i taktika, neće biti lako..."

PBZ Zagreb Indoors, 1.2.2007., osmina finala: Ljubičić (Hrvatska, 1) - Koubek (Austrija) 7:6(6), 6:7(5), 6:4, T. Johansson (Švedska) - Bracciali (Italija) 6:3, 1:0, predaja Braccialija.

Parovi, četvrtfinale: Erlich/Ram (Izrael, 1) - Kerr/Skoch (Australija/Češka) 6:7(5), 7:5, 10:7, Kohlmann/Waske (Njemačka) - Allegro/Santoro (Švicarska/Francuska, 3) 7:6(5), 7:6(3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!