Tenis

Još jedan maraton

Ivor Krapac • petak, 02.02.2007.

Ivan Ljubičić zadržao je nadu u obranu naslova na PBZ Zagreb Indoorsu! Prvi hrvatski reket je u četvrtfinalu zagrebačkog dvoranskog turnira razveselio solidno ispunjene tribine Ledene dvorane Doma sportova tijesnom pobjedom nad Šveđaninom Thomasom Johanssonom...

Ljubo je nastavio seriju u međusobnim susretima s Johanssonom i za dva sata i 46 minuta došao do svoje četvrte uzastopne pobjede i vodstva od 4-3 u ukupnom omjeru protiv iskusnog Šveđanina, koji će krajem ožujka napuniti 32 godine.

Johansson je ovog puta bio vrlo blizu prekidu toga niza, a prvenstveno će pamtiti da je imao tri uzastopne break-lopte pri vodstvu od 4:3 u odlučujućem setu. Ivan je u toj teškoj situaciji okrenuo 0:40 s ukupno tri asa i još dva nevraćena prva servisa, pa nekoliko gemova kasnije dovršio meč u trećem i presudnom tie-breaku, uz ključni mini-break već u prvom poenu.

Vezane vijesti

"U tenisu nema izjednačenijeg meča nego je danas bio", rekao je hrvatski broj jedan nakon pobjede: "Po 116 poena za svakog na kraju, bez break-lopti u prva dva seta, po jedan break na svakoj strani u trećem... Ako bi ikad bio prikladan neriješen rezultat, bilo bi to danas, ovo je bio najizjednačeniji meč kojeg sam igrao."

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Jurišić

Spašavanje 0:40 pri zaostatku od 4:3 u posljednjem setu nije bilo jedino teško što je Ivan morao izvlačiti u ovom susretu.

Bio je to dvoboj jakih servisa (Ivan je završio s 28, a Johansson sa 17 asova) i malo prilika za igrača na reternu, tako da se sve najvažnije dogodilo u tri tie-breaka. Prva dva bila su posebno uzbudljiva.

Šveđanin je oba puta imao rani mini-break prednosti, u prvom 4:1, a u drugom 5:2 i 6:4, no oba puta dao je Ivanu priliku da se vrati. U prvom setu Ljubo je na putu dobivanja tie-breaka iskoristio tek četvrtu set-loptu, dok je u drugom preživio četiri set-lopte i pao na petu, uz Johanssonov presudni mini-break kod 8:8 i as na toj set-lopti.

U trećem setu vidjeli smo i jedina dva današnja breaka. Ivan je u prvom gemu oduzeo Šveđaninov servis, pa odmah potom ispustio svoj i time usmjerio i taj set prema tie-breaku. Do tog ruleta dogodilo se još samo jedno uzbuđenje, već spomenutih Johanssonovih 0:40 u osmom gemu - a to uzbuđenje završilo je sretno za Ivana.

"Nakon 4:3 i 0:40 odigrao sam fenomenalno i to me izvuklo. Početkom trećeg seta sam gubitkom breaka prednosti ipak malo pao", dodao je Ivan, gurnuvši u prvi plan nezaustavljivu seriju jakog prvog servisa pred kraj meča: "Kad tražiš puno ili previše od svojeg najboljeg udarca, obično ne ispadne najbolje, no danas srećom nije bio taj slučaj."

"Kod tih 0:40 sam osjetio da sam blizu poraza, ali na ovakvoj brzoj podlozi se uvijek možeš izvući", zaključio je Ljubičić, a slično mišljenje imao je i njegov današnji suparnik: "Imati 0:40 protiv Ivana ili protiv nekog drugog igrača nije ista stvar, on je kod takvog rezultata uvijek u stanju pronaći svoje najbolje servise."

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Sutra je pred Ljubom polufinalni sudar s ovog tjedna raspoloženim četvrtopostavljenim Rusom Mihailom Južnjim, koji je u četvrtfinalu u dva seta nadjačao Marca Gicquela.

Ako je vjerovati tradiciji, prvi hrvatski reket će u taj meč ući kao naglašeni favorit. U međusobnim susretima vodi s 5-0, no treba dodati da je posljednji ogled, početkom ove sezone u četvrtfinalu Dohe, završio s tijesnih 2:6, 7:6(2) i 7:6(3). Južnji je opasan i Ivan će za pobjedu morati odigrati bolje nego u dosadašnjem tijeku turnira...

"Imam 5-0, no bilo je nekoliko teških mečeva. Jedini lakši je, mislim, bio ovdje prošle godine, no tada se dosta mučio s koljenom i ozljedama", bacio je Ivan pogled prema polufinalu: "Južnji je dobar na forhendu i bekhendu i neće ga biti lako napadati s crte. Servira slabije od Johanssona pa bi mi na reternu trebalo biti lakše, ali reternira bolje i taj dio će sigurno biti teži."

"Nadam se da ću izgledati bolje s osnovne crte, iako mislim da sam se danas i tu popravio", istaknuo je Ljubo: "Ovakva podloga mi je malo prebrza za igru s crte - kada tenisač poput Koubeka ili Johanssona odigra bekhend loptica mi obično padne negdje oko koljena, a to je teško vraćati. S druge strane, moj top-spin suparniku dolazi gotovo idealno, u visini pupka, zbog toga sam danas više pokušavao sliceom."

Možda će za sutrašnje polufinale singla pomoći i dodatan odmor kojeg je Ljubičić uzeo nedugo nakon pobjede nad Johanssonom. Nakon gotovo tri sata borbe, nije ostalo dovoljno snage za nastup u četvrtfinalu parova s Marinom Čilićem, pa su Česi František Čermak i Jaroslav Levinsky bez borbe prošli u polufinale.

"Ispričao sam se Marinu, ali nije bilo energije za parove. Da sam ih igrao, vjerojatno ne bi ostalo ništa za singl... Zahvaljujem Marinu što je bio pun razumijevanja, vjerujem da ćemo to negdje nadoknaditi", dodao je prvi hrvatski reket.

Slika 3 od 4.
Foto: Igor Jurišić

Posljednji meč dana prošao je uz očekivanu pobjedu drugog nositelja Marcosa Baghdatisa. Cipranin je sa 6:2, 6:7(2) i 7:6(5) bio bolji od osmopostavljenog Francuza Arnauda Clementa, a imao je priliku sve riješiti i bez trećeg seta.

Nakon glatkog prvog, u drugom setu Baghdatis je propustio break prednosti i servis za pobjedu kod 6:2 i 5:4, no izvukao se u izjednačenoj završnici posljednjeg seta, s ranim bijegom do 5:0 u tie-breaku. Clement je do kraja stigao priprijetiti smanjenjem na 6:5, dok je sve zaključio Cipraninov neobranjivi prvi servis na njegovu treću meč-loptu.

PBZ Zagreb Indoors, 2.2.2007., četvrtfinale: Ljubičić (Hrvatska, 1) - T. Johansson (Švedska) 7:6(8), 6:7(8), 7:6(4), Baghdatis (Cipar, 2, WC) - Clement (Francuska, 8) 6:2, 6:7(2), 7:6(5).

Parovi, četvrtfinale: Čermak/Levinsky (Češka, 4) - Ljubičić/Čilić (Hrvatska, WC) predaja Ljubičića i Čilića.

Polufinale: Kohlmann/Waske (Njemačka) - Erlich/Ram (Izrael, 1) 7:6(7), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!