Tenis

Ivan ponovno neslomljiv!

Ivor Krapac, Igor Jurišić • subota, 03.02.2007.

Ivan Ljubičić nastavlja pobjednički niz na PBZ Zagreb Indoorsu! Prvi hrvatski reket i dalje je bez poraza na zagrebačkom dvoranskom turniru, a nova žrtva je u današnjem polufinalu bio Rus Mihail Južnji. Kao i u prethodna dva Ivanova nastupa, ponovno je bilo vrlo napeto...

Ljubo je izdržao još jedan težak izazov, barem podjednako ozbiljan kao u osmini finala protiv Stefana Koubeka i jučerašnjem četvrtfinalu protiv Thomasa Johanssona, kad je za pobjedu također trebao tri seta. Danas je slavio s 2:6, 6:3 i 7:5, a na putu do finala dostigao je i okrenuo zaostatak od 4:2 u odlučujućem setu.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Već sam početak meča dao je naslutiti da je Ivan značajno podigao svoju razinu igre u odnosu na prethodne dane. Južnji je bio pod konstantnim pritiskom u svoja prva dva servis gema, a kod 2:1 za Ivana je morao i spašavati break loptu. Nažalost, već u sljedećem gemu Ivan ulazi u probleme na svom servisu i na 30:30 za Južnjog suci mu čisti servis dosuđuju aut. Južnji je ponuđenu priliku objeručke iskoristio i agresivnom igrom došao do prvog breaka u meču. Do kraja prvog seta Ivan se više nije opravio. Uslijedio je još jedan break za Južnjog i miran servis gem za zaključenje prvog seta s uvjerljivih 6:2.

Vezane vijesti

Početak drugog seta donio je nove probleme za našeg tenisača. Južnji dolazi do nove dvije break lopte, a publici je posebno dah zastao na prvoj, kada je lob udarac Južnjog završio milimetar u autu. Nakon, što je preživio ovaj servis gem, Ivan je značajno podigao razinu igre i sada je Južnji bio taj koji je morao spašavati svoje servise. Pri rezultatu 3:2 za Ivana, Južnji je prokockao 40:15 na svom servisu i spasa više nije bilo. Ivan je iskoristio svoju jedinu break u tom setu i odjurio do 6:3 i izjednačenja na 1:1 u setovima.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Treći set ovog dvoboja pretvorio se u pravi triler. Ponovno je publici zastao dah, kada je Južnji oduzeo Ivanu servis bez izgubljenog poena za 4:2 u trećem setu. Njegova radost, međutim, nije bila dugog vijeka, budući da mu je Ljubo uzvratio istom mjerom već u sljedećem gemu. Naš igrač je pri tom imao svesrdnu pomoć ruskog igrača, koji je na break-lopti dvostrukom servis pogreškom znatno olakšao posao našem najboljem igraču.

U sljedeća dva gema igrači su bez većih problema držali svoje servise, a onda nova drama. Južnji prvo dolazi na 0:30 i dva poena od pobjede na Ivanov servis, no usljedila su dva odlična servisa za 30:30. Tada se zbio možda i ključni trenutak meča. U jednoj izmjeni linijski sudac sudi aut Južnjom, a glavni poništava njegovu odluku. To je značilo novi prvi servis za našeg Ljubičića, prilika kakvu igrač njegovog kalibra ne ispušta. Uslijedila su dva as servisa za poravnanje na 5:5 i pritisak se preselio na stranu Južnjog. Bilo je to preveliko breme za ruskog igrača, na svoj servis gem nije osvojio niti jednog poena i Ivan je došao do svog servisa za pobjedu. Taj dio posla je rutinski odradio i bez izgubljenog poena uzima svoj servis za konačnih 2:6, 6:3, 7:5.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Marcos Baghdatis bio je uspješan u prvom subotnjem polufinalu singla. Drugi nositelj je sa 6:4 i 6:3 prekinuo niz Austrijanca Alexandera Peye, koji je do glavnog ždrijeba stigao iz kvalifikacija i proživljavao najuspješniji tjedan karijere na ATP turnirima.

Cipranin je odlučio pokazati tko je gazda u ovom meču već u prva tri gema, uz odličnu igru, rani break i bijeg do startnih 3:0. Peyi je trebalo nekoliko minuta da u potpunosti uđe u meč, a kad mu je to uspjelo postao je znatno opasniji.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Pri zaostatku od 3:1 vratio je break minusa (uz Baghdatisov nezgodan pad na ruku na break-lopti, koji srećom nije ostavio veće posljedice), a u nastavku se držao u egalu sve do servis-gema pri zaostatku od 5:4, kad je favorit pritisnuo, uzeo break i time zaključio prvi set.

U drugoj dionici sve su razriješila prva tri gema. Drugi nositelj ponovno je stekao rani break prednosti i vodstvo od 3:0, no ovog puta nije popustio kao u prvom setu. Break u drugom gemu, u kojem je okrenuo Austrijančevih 40:0, pokazao se presudnim za završetak ovog posla.

Peya je odigrao vrlo solidno i potvrdio da nije slučajno došao do ovog polufinala, no drugopostavljeni Cipranin, prošlogodišnji finalist Australian Opena, ipak je bio razinu iznad. Kad god je trebalo, pronašao je svoje najbolje udarce...

PBZ Zagreb Indoors, 3.2.2007., polufinale: Ljubičić (Hrvatska, 1) - Južnji (Rusija, 4) 2:6, 6:3, 7:5 (UŽIVO), Baghdatis (Cipar, 2, WC) - Peya (Austrija, Q) 6:4, 6:3.

Parovi, polufinale: Čermak/Levinsky (Češka, 4) - T. Johansson/Lindstedt (Švedska) 7:6(4), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!