Nogomet

"Neće nam smetati odlazak Jerteca i Pokrivača"

Tanja Vučić • ponedjeljak, 05.02.2007.

Nogometaši Varteksa završili su pripreme u Međugorju. Tijekom boravka u Hercegovini, Varaždinci su odigrali četiri prijateljske utakmice i to s Dravom Ptuj 0:0, Širokim Brijegom 4:1, ruskim Kamazom 1:4, te s Troglavom 1:1. O očekivanjima u nastavku prvenstva, mogućnostima "krojača" i ostalim pitanjima vezanim za igru Varaždinaca, razgovarali smo s trenerom Varteksa Zlatkom Dalićem ...

Gospodine Dalić, kako ste zadovoljni dosad odrađenim pripremama Varteksa?

"Prezadovoljni smo s dosadašnjim pripremama i uvjetima u Međugorju. Varteks je prvi put na pripremama ovdje, ali ne i posljednji. Rezultati iz dosadašnjih priprema nisu toliko ni važni koliko je važna igra i da ona bude onakva kakvu hoćemo imati u nastavku prvenstva. Nadam se da ćemo ove godine uspješno završiti prvenstvo."

Prije Međugorja, odradili ste pripreme u Poreču, jesu li se već neki igrači nametnuli među prvih jedanaest?

"Uglavnom, sve je proteklo u redu. Nitko nije siguran za mjesto među prvih 11. Na igračima je da se igrom i zalaganjem nametnu i održe. Meni je drago da smo dobili kvalitetu i da imamo širi izbor igrača i dulju klupu i to je ono što mene veseli. Problem je taj što smo ostali bez dva važna igrača, Pokrivača i Jerteca, koji su otišli u Dinamo, a došlo je šest novih koji se moraju uklopiti u sastav, u ambijent i zbog toga su nam bile važne pripreme van Varaždina, da se uklopimo i zaista se ne mogu požaliti ni na što."

Varteks je oslabljen odlaskom tandema Jertec - Pokrivač. No, u klub su stigla šestorica igrača među kojima su najzvučniji Šimić i Semler. Je li Varteks izgubio ili dobio u ovom prijelazom roku?

"Mi smo naučili na odlaske igrača iz kluba. Ljetos je otišlo osam igrača i to onih najboljih. U posljednjem Kup-susretu protiv Rijeke samo su njih trojica iz prve momčadi nastupila. Moramo bez onih koji su otišli. Došli su kvalitetni igrači koji su kvalitetom ravnopravni njima i to su igrači koji mogu dostojno zamijeniti one koji su otišli. Nadam se da nećemo imati većih oscilacija u igri i, po meni, odlazak Jerteca i Pokrivača neće toliko znatno utjecati na to da će Varteks biti slabiji. Očekujem boljeg Varteksa, agresivnijeg i iskusnijeg jer smo doveli iskusnije igrače u klub."

Obzirom na dolazak novih igrača u klub, koliko će se to odraziti na koncepciju igre Varteksa? Hoće li biti promjena u sustavu igre?

"Morat ćemo popraviti fazu obrane koja je bila slabija, primili smo puno golova i na tom dijelu ćemo raditi. Promijenili smo sistem igre, prešli smo na četiri igrača u zadnjem redu s ciljem da budemo čvršći i da imamo više igrača u fazi obrane, jer, koliko god igrali napadački nogomet, ipak je teško zabiti pogodak. Ostajemo pri svojoj igri, sistemu, napadačkoj igri i uvijek će nam biti cilj dati gol više od protivnika. Imamo agresivnost, nekoliko iskusnijih i dobrih igrača i nikako Varteks neće biti lošiji, nego bolji."

U nastavak prvenstva ulazite s pete pozicije. Za trećeplasiranim Zagrebom zaostajete samo četiri boda.

"Mi nemamo nikakav imperativ rezultata ove godine. Ispali smo iz Kupa i to je naša greška, naš kiks. Ove sezone želimo stabilizirati momčad i na ljeto krenuti s jačim igračima i kvalitetnim pripremama za prvenstvo."

Kako komentirate zimski prijelazni rok i kupovinu vodećih klubova, Dinama i Hajduka?

"Dinamo i Hajduk su svijet za sebe. No, dok god nema jakoga Varteksa, Rijeke, Zagreba, Osijeka nema ni jake hrvatske lige. To je naš osnovni problem. Ova dva kluba su u odnosu na sve nas moćna u svim segmentima i onda mi ne možemo njima parirati i zbog toga nema one potrebne kvalitete u hrvatskoj ligi. Oba kluba su dobra, jaka, moćna i imaju odlična pojačanja i bit će velika borba za prvo mjesto. Mi ostali klubovi borit ćemo se za to treće mjesto i to je sudbina i realnost u ovom trenutku."

Komu dajete prednost za osvajanje titule, Dinamu ili Hajduku?

"Dinamo je u prednosti tri boda i ta je prednost značajna. Mislim da će se u ožujku sve riješavati, i prvenstvo i Kup. Igrat će se derbi u Maksimiru, tu su dvije utakmice u polufinalu Kupa i bit će jako zanimljivo."

Kao član stručnog stožera U-21 reprezentacije, kako ocjenjujete nastup Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo?

"Samo riječi pohvale na račun izbornika Bilića i momaka. No, ima još dosta do kraja, nije sve gotovo i trebamo biti oprezni i pametni, nikako ne ispustiti prednost i privesti te kvalifikacije uspješno kraju", zaključio je Zlatko Dalić.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!