Nogomet

Kako su igrali...

Hrvoje Rafaelić • srijeda, 07.02.2007.

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Norvešku u Rijeci s 2:1. Nekoliko naših reprezentativaca dokazalo je da su u odličnoj formi dok je nekolicina utakmicu odradila onako kako i sam naziv kaže - prijateljski. Obrana nam je odigrala odličnu utakmicu ne dopustivši Norvežanima prilazak našem golu dok je najbolji dio momčadi bila sredina. Napad je na krilima Mladena Petrića srušio divove u obrani gostiju...

Stipe Pletikosa (1) - naša hobotnica na vratima reprezentacije djeluje dosta sigurno. Nakon što je u Šahtaru na pripremama dobio solidnu minutažu, Pletikosa djeluje prilično uvjerljivo. Iako nije imao previše posla u ovoj utakmici, svoju prolaznu ocjenu dobio je obranom jedan na jedan taman prije počasnog gola gostiju.

Dario Šimić (2) - kapetan je odigrao kapetanski. Osim malih problema s Carewom na početku utakmice, Dario je više nego odlično odradio svoj posao. Britak u duelima, brz na lopti i čvrst u skoku. Vođa na terenu te odličan oslonac mladom Ćorluki i neiskusnom Vejiću.

Slika 3 od 3.
Foto: Sandro Donda

Vedran Ćorluka (5) - još jedna odlična predstava mladog Dinamovog braniča kojemu je pozicija u obrani ipak ona prirodna. Liverpoolov Riise se nije previše vidio u ovoj utakmici jer je suradnja sa Srnom na desnoj strani hrvatske obrane odlično funkcionirala. Osim što je odlično odradio zadatke u obrani, Vedran je nekoliko puta dokazao svoje napadačke potencijale ubacivši nekoliko korisnih lopti za naše napadače.

Marko Babić (8) - Babić je napokon dočekao da pod Bilićevom palicom dobije nešto više od prolazne uloge u momčadi. Izbornik ga je gurnuo u obranu na lijevu stranu i - pogodio. Marko je pokazao da mu igranje lijevog beka nije strano, osim što je više nego solidno odradio zadatke u obrani, asistirao je i za gol Petrića.

Boško Balaban (9) - Boško je napokon dočekao pljesak na Kantridi, ali ne zbog pretjerano dobre igre koliko zbog zalaganja. Možda je i bilo premalo lopti u njegovom smjeru, ali osim nekoliko dodavanja prema svojim suigračima nije se nametnuo kao ozbiljan kandidat za kockastu devetku. Moglo je i trebalo je bolje.

Darijo Srna (11) - naše desno krilo ponovno podjeća na onog Srnu iz ere Cice Kranjčara. Rastrčan, prodoran, odličan u duelima, brz, dribler, ubacivanja, asistencije. Ne to nije opis Ronaldinha - to je dobar stari Srna. Osim što je u tandemu s Ćorlukom potpuno zaustavio Riisea, stigao je i nekoliko puta ugroziti vrata gostiju.

Hrvoje Vejić (13) - što reći o našem obrambenom braniču o kojemu nemamo niti jedne jedine bilješke koja bi mogla umanjiti njegov značaj u današnjoj utakmici? I vrapci na grani znaju da Vejić nije klasa Roberta Kovača, ali sve dežurne kritičare Hrvoje je ušutkao današnjim nastupom na Kantridi. Odličan u svim duelima u zraku, odličan u zaustavljanju Carewa i Solskjaera. Jednostavno briljantna predstava Tomskovog igrača.

Slika 1 od 1.
Foto: Sandro Donda

Luka Modrić (14) - Luka je danas pretrčao kilometre i kilometre, ali to ga nije spriječilo da u 90. minuti asistira Eduardu koji ne uspijeva pogoditi gol. Odličan u svim duelima, nevjerojatno dobar u oba pravca, obrambenom i napadačkom, Modrić je jednostavno dokazao da je zaslužio mjesto u hrvatskoj reprezentaciji. "Mali milijun" puta prekidao je gostujuće akcije, a odmah potom hitro kretao prema protivničkom golu. Nagrada je stigla nakon asistencije Kranjčara kada Luka povisuje rezultat na 2:0.

Jerko Leko (16) - nije lagana zadaća zamijeniti kapetana reprezentacije na delikatnom mjestu kao što je zadnji vezni. Iako je na početku utakmice pokazao malu nervozu, u liku Jerka Leke dobili smo igrača koji može dostojno zamijeniti nezamjenjivog Niku Kovača. Dobre igre iz francuskog prvenstva i momčadi Monaca prenio je u današnju utakmicu u Rijeci. Nekoliko odlično oduzetih lopti, dobar pregled igre i par dobrih lopti prema krilnim igračima, dokaz je da Leko zna i može.

Niko Kranjčar (19) - napokon Niko koji preuzima odgovornost. Iako mu neće proći svaki zamišljeni dribling, iako svaka okomita lopta neće doći do napadača, Niko je bio i ostao igrač poteza. U današnjoj odličnoj predstavi asistirao je za drugi gol hrvatske reprezentacije. Raspoložen za igru, agresivan i pun energije, Kranjčar je odlično ordinirao po lijevoj strani u kombinaciji s Babićem. Posljednjih dvadesetak minuta proveo je u središnjem veznom redu te je s Modrićem čuvao loptu od norveških reprezentativaca.

Mladen Petrić (21) - nekima je dovoljno jedno poluvrijeme da pokažu koliko trenutno vrijede u nacionalnoj momčadi. Nakon predstave koju je pružio protiv Norvežana, Baselov napadač trenutno čvrsto drži mjesto udarne igle hrvatske reprezentacije. Raspoložen, agresivan, raznolikih rješenja, Petrić je dokazao da je trenutno jedan od najboljih hrvatskih napadača. Na asistenciju Babića doveo je Hrvatsku u vodstvo od 1:0.

Igor Budan (15) - kada na klupi imate jednog od vodećih strijelaca Serie A, onda se treba zamisliti kakva konkurencija vlada u napadu Hrvatske. Budan je u pola sata na terenu pokazao da se radi o korektnom igraču spremnom iznenaditi kada se najmanje očekuje. Visok i snažan, nakon jedne duboke lopte odlično je spustio za Eduarda koji ne pogađa iz blizine. Osim te akcije nije se previše vidio, ali za prvi put prolazna ocjena je osigurana.

Danijel Pranjić (20) - Pranja se nije previše naigrao u današnjoj utakmici. Ništa osobito nije pokazao, ali da bi se to dogodilo potrebna je veća minutaža. Kvaliteta nije upitna jer biti standaran član i jedan od najboljih asistenata Heerenveena nije mala stvar.

Slika 2 od 2.
Foto: Sandro Donda

Eduardo Da Silva (22) - možda su razlog današnje lošije Eduardove igre teške pripreme sa Dinamom u Turskoj. Navikli smo na prodore, driblinge, lomljenje suparničkih braniča, ali je danas Eduardov repertoar ostao mizeran. Nekoliko blijedih pokušaja prodora, par isforsiranih udaraca i neodlučnost "krasile" su današnju igru hrvatskog Brazilca. Ne sumnjamo da će, kada dođu kvalifikacijske utakmice, Eduardo biti pravi.

Boris Živković (6) - kao i Pranjić, premalo odigrao za nekakvu ocjenu iako smo dojma da je početnički, zajedno sa Šimićem, ispao kod gola Norvežana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!