Automoto

Tko će preživjeti švedski led?

Hrvoje Bošnjak • četvrtak, 08.02.2007.

Monte Carlo je tri tjedna, milijune dolara u zlatu, platini i silikonima udaljen od nas. Ukoliko ste tip za fine francuske asfaltne ceste, volite mediteranski tople luke, ne sviđa vam se snijeg i led, a zima vam je već od samog pogleda na padaline u Lici, onda ovo nije reli za vas...

Naime, stari aerodrom, temperature dobrano ispod nule, ceste koje su u stvari samo prolazi izdubljeni kroz debelo napadali snijeg, te automobili koji razvijaju 300 ks, a voze na "čavlericama" koje nisu šire od guma na standardno opremljenoj "peglici", samo je površinski opis ovog relija.

Ove godine, švedski reli nije jedini ledenosniježni reli sezone, obzirom da već nakon tjedan dana slijedi njegov brat blizanac u Norveškoj. A prema prvim pokazateljima, odnosno na shakedownu u četvrtak, Subaru je pokazao da je izuzetno brz WRC automobil, pa makar ga ne vozio Skandinavac. Chris Atkinson danas je bio brži od svih prvih vozača ostalih top ekipa, uključujući i od svog, Pettera Solberga.

Ove godine čeka nas 20 brzinaca, od čega dvije superspecijalke, napravljene za gledatelje u Karlstadu na početku i kraju relija. Kao i svake godine, favoriti su svakako brojni skandinavski vozači kojima je snijeg i led prirodno okruženje, kad već nema šljunka, ovisno o hladnoći pojedinog godišnjeg doba.

Dakle, prošlogodišnji pobjednik Marcus Grönholm, timski kolega Mikko Hirvonen, Daniel Carlsson, Petter Solberg, Gigi Galli, ne, čekajte, on nije Skandinavac, ali je dovoljno lud da dobije državljanstvo bilo koje skandinavske države i bez poznavanja jezika i povijesti. Sve ovo su samo neka imena s dovoljno velikim šansama da u datim okolnostima uzmu pobjedu na ovoj "smrzotini".

Nadam se da nikog nismo slučajno izostavili iz liste mogućih pobjednika. Osim Sebastiena Löeba, koji je, naravno, već pobijedio u ovom reliju koji traži skandinavski led u žilama, sige umjesto živaca, i brzinu gimnastičara na spravi, a sve to pri 120 na sat u zaleđenom zavoju. Neka klizanje počne, pa makar i bez vječne nam Milke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!