Košarka

Unics i Crvena zvezda uvjerljivo dalje

Hrvoje Rafaelić • utorak, 13.02.2007.

U većini slučajeva prednost iz prve utakmice osmine finala Uleb kupa pokazala se kao dovoljna za mjesto u četvrfinalu. Najbliži preokretu bili su Gran Canarija i Snaidero. Odličnu predstavu pružila je momčad Unicsa na domaćem terenu protiv Hemofarma, a u dobroj igri nije zaostajala niti Crvena zvezda protiv Khimkija...

Nakon što su u prvoj utakmici osmine finala slavili u gostima sa 17 poena razlike, Unics je i na domaćem terenu potvrdio nadmoć nad srpskim Hemofarmom. U trećoj četvrtini imali su prednost od 30 poena (77:47) da bi na kraju utakmice slavili s 31 poenom razlike. Sveukupno su bili bolji od Hemofarma za 48 poena!

Najbolji kod domaćina bili su Jarod Cameron Stevenson (24 poena, četiri skoka), Duško Savanović (11 poena, osam skokova) i Jerry McCullough (10 poena, četiri asistencije). Kod Hemofarma briljirao je Vanja Plisnić s 26 poena i devet skokova, ali ostatak momčadi je podbacio te nitko nije upisao dvoznamenkasti učinak u poenima, iako se mora napomenuti kako je Hemofarm već duže vrijeme u problemima zbog ozljeda glavnih igrača.

Khimki je na poluvremenu gubio s četiri poena razlike (37:41) od Crvene zvezde za koju je u početnih 20 minuta Milan Gurović ubacio 13 poena, a Vuk Radivojević 10 poena. Krajem treće četvrtine gosti su povećali prednost na 16 poena da bi na kraju slavili s 27 poena razlike. Gostujućom pobjedom, Crvena zvezda se drugu godinu u nizu plasirala u četvrtfinale Uleb kupa. Gurović je utakmicu završio s 21 poenom i pet skokova dok se Radivojević zaustavio na 12 poena, tri skoka i pet asistencija. Igor Milošević pomogao je s 13 poena, šest asistencija i tri skoka. Veći poraz svoje momčadi ublažio je Maciej Lampe s 20 poena i sedam skokova. Dvojac Ademola Okulaja i Kelly McCarty ubacili su svaki po 14 poena.

U dosta izjednačenom dvoboju, Rytas je početkom drugog poluvremena anulirao vodstvo Snaidera iz prve utakmice od tri poena da bi na kraju slavio s pet poena razlike i plasirao se u četvrfinale Uleb kupa. Nije sve bilo tako jednostavno za domaćina koji je morao stizati malu, ali pokazalo se neugodnu prednost Snaidera. Gosti iz Udina mogli su se plasirati dalje u četvrtfinale, ali nisu uspjeli pogoditi tricu u posljednjem napadu. Najbolji kod Lietuvosa bili su Lamar Kareem Rush (19 poena, pet skokova) i Janis Blums (10 poena, šest skokova). Odličnu obranu odigrao je Matt Nielsen s 12 skokova (10 u obrani). Jerome Allen je s 24 poena i četiri skoka predvodio Talijane. Od ostalih igrača nitko nije postigao dvoznamenkasti broj poena.

Izraelski Hapoel se pobjedom u gostima kod Ventspilsa plasirao u daljnje natjecanje Uleb kupa. Momčad Hapoela predvodio je Amerikanac Mario Austin sa 22 poena i sedam skokova. Ništa lošiju utakmicu nije odigrao niti njegov sunarodnjak Timothy Bowers koji je ubacio 18 poena uz 10 skokova za double-double učinak. Bivši Cibonaš Jurica Golemac u igri je proveo 30 minuta, a za to vrijeme ubacio je pet poena uz sedam skokova i asistenciju. Kod Ventspilsa dvoznamenkasti učinak imali su samo Dalron Johnson (10 poena, devet skokova) i Dušan Jelić (15 poena, 10 skokova).

FMP je skoro cijelu utakmicu stizao prednost Canarije da bi na kraju ipak uspio pobijediti sa šest poena razlike. Domaćini su se zahvaljujući Zoran Ercegu (23 poena, četiri skoka) i Aleksandru Rašiću (11 poena, pet asistencija) plasirali u četvrtfinale Uleb kupa. Kod Canarije solidno su odigrali Marcus Norris (16 poena, pet skokova) i Jimmie Hunter (10 poena, tri skoka, četiri asistencije).

U francuskom okršaju Nancyja i Strasbourga nije se samo igralo za prestiž već je pobjeda donosila prvog francuskog predstavnika u četvrtfinalu Uleb kupa ikada. Pobjedu je, kao i u prvom susretu ova dva rivala, odnio Strasbourg. Gostujuću momčad predvodio je MVP prvog kola osmine finala Chuck Eidson Jr. s 25 poena, šest skokova i šest asistencija. Pomoć je imao u suigračima Haimu Nissimu (15 poena, tri skoka) i Rashalu Sandersu (13 poena, pet skokova). Kod Nancyja odlično je odigrao Darnell Cedrick Banks, koji je za 37 minuta na parketu ubacio 20 poena uz četiri skoka.

Talijanski Montepaschi imao je prednost iz prve utakmice od 17 poena. Slavili su i u drugoj utakmici, ali ovaj put sa znatno manjom razlikom. Lonny Baxter predvodio je svoju momčad sa 17 poena (šut za dva 6-7). Rimantas Kaukenas zaustavio se na 13 poena dok je Joseph Forte ubacio 12 poena uz četiri asistencije. Momčad grčkog PAOK-a predvodio je Dimitros Karitoulos s 15 poena i četiri skoka.

Madriđani su na domaćem terenu ugostili njemačku Albu. Iako su imali +9 iz prve utakmice, nisu se previše opustili te su i u uzvratu slavili. Alba se u Berlin vraća sa samo 57 poena, a trećinu poena ubacio je dvojac William Avery (11 poena, 10 skokova) i Nicolaj Simon (12 poena). Momčad Reala predvodio je Raul Lopez s 15 poena. Po 12 poena ubacili su Blagota Sekulić i Charles Smith dok je naš Marko Tomas za 23 minute provedene na parketu ubacio devet poena uz pet skokova i dvije asistencije.

Uleb kup, 13. veljače, osmina finala:
FMP - Gran Canaria 70:64 (2-0)
Ventspils - Hapoel 62:73 (0-2)
L. Rytas - Snaidero 65:60 (1-1)
Khimki - Crvena zvezda 76:93 (0-2)
Unics - Hemofarm 95:64 (2-0)
Montepaschi - PAOK 80:77 (2-0)
Nancy - Strasbourg 74:86 (0-2)
Real Madrid - Alba 73:57 (2-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!