Nogomet

Romi tek bod, Inter nastavlja s pobjedama

Ivana Spahija • nedjelja, 21.01.2007.

U 20. kolu talijanske Serie A Inter je ubilježio novu pobjedu svladavši u derbiju Fiorentinu s 3:1. Prednost nad Romom nakon ovog kola narasla je na 11 bodova obzirom da su Rimljani odigrali tek 1:1 na gostovanju kod nepredvidljivog Livorna. Budanova Parma upisala je minimalnu pobjedu protiv Torina pogotkom mladog Rossija koji se pokazuje kao veliko pojačanje momčadi s Tardinija...

Druga utakmica po važnosti u ovom kolu je ona u kojoj su se susreli Inter i Fiorentina. Utakmica od koje se očekivalo mnogo doista je i ponudila mnogo, od početnog šoka za Inter do potpunog preokreta i velike pobjede crno-plavih. Već u petoj minuti Fiorentina je došla u vodstvo zahvaljujući golu majstora Tonija. Bio je to jedan od njegovih tipičnih prodora u kojem je nakon centaršuta Liveranija glavom pospremio loptu u mrežu Tolda. Ovaj pogodak Interu je značio još samo veći pritisak na obranu gostiju i traženje prilike za izjednačenje. U 19. minuti susreta Stanković je nakon dodavanja Adriana pogodio mrežu Fiorentine za 1:1. Od tog trenutka inicijativa je prešla na stranu crno - plavih koji su krenuli u lov na vodeći pogodak. To im se ostvarilo samo pet minuta kasnije kada je Adriano zamijenio ulogu sa Stankovićem i nakon njegovog dodavanja sa više od 20 metara udaljenosti pogodio za 2:1. Tri minute kasnije uzvratili su gosti preko Tonija, ali njegov udarac je skinuo Toldo. Uslijedilo je razdoblje Interove dominacije sa nekoliko bljeskova Fiorentine na suprotnoj strani, od kojih je najupečatljiviji bio pad Daniellija ispred Tolda na što je sudac svirao prekršaj na vrataru. Drugo poluvrijeme obilježili su igrači Intera kojima kao da vodstvo od 2:1 nije značilo mnogo, i dalje su u prostoru Fiorentine tražili priliku za pogodak. U 74. minuti, nakon dodavanja Stankovića, Ibrahimović je uputio udarac prema vratima Freya koji je taj udarac uspio odbiti, ali na vlastitu nesreću odbio ga je natrag do Ibrahimovića koji je ovaj put bio siguran i pospremio loptu u mrežu za vodstvo Intera od 3:1. Tim rezultatom je utakmica i okončana, ovo je ukupno 17. Interova pobjeda i sudeći po svemu scudetto je već na putu prema Milanu.

Drugoplasirana Roma je u Livornu tražila priključak za vodećim Interom čekajući eventualni kiks crno-plavih za smanjenje bodovne razlike među njima. Kiksali su oni, ponovno, nakon prošlotjedne sramote kod kuće protiv Messine, Rimljani ni ovaj put svojima navijačima nisu ponudili razloga za zadovoljstvo. Ovaj put remizirali su s Livornom koji se nalazi tek na 12. mjestu na ljestvici, utakmica je privedena kraju rezultatom 1:1. Susret je započeo dominacijom Rome, u 12. minuti Tottijev udarac je blokirala obrana Livorna, a na visini zadatka je bio i domaći vratar Manitta. Roma je preko Tottija i Mexesa probijala obranu domaćina i pogodak je visio u zraku. U 22. minuti pao je i pogodak, ali ne u mrežu Livorna, već u mrežu Rome. šokantno otvaranje utakmice za goste, dosuđen je jedanaesterac nad Lucarellijem koji je bio ometan u šesnaestercu. Upravo on je bio strijelac vodećeg pogotka za Livorno iako je izvođenje najstrože kazne morao ponoviti. Gosti iz Rima nastavljali su s pritiskom, Chivu je bio u prilici poravnati rezultat na 1:1, ali njegov udarac je skinuo odlični Manitta. Ni Mancini ovaj put nije bio precizan, njegov udarac u 39. minuti završio je pokraj gola. Nedugo nakon toga Wilhelmsson je pao u šesnaestercu Livorna, ali sudac je pokazao da se igra nastavlja. Drugo poluvrijeme Rimljani su krenuli silovito, znajući da nemaju s čime kalkulirati. Taddei je zajedno s Tottijem opsjedao prostor Livorna, ali uvijek su braniči domaćih bili na mjestu i zaustavljali njihove udarce. Sredinom drugog poluvremena kad se već pričinjavalo da će Roma kući otići bez bodova, u 74. minuti nakon odličnog dodavanja Wihlelmssona, Il capitano Totti je izjednačio na 1:1. Iako su se trudili, igrači Rome nisu pronalazili put prema vratima Livorna te je utakmica završena remijem. Sam kraj utakmice obilježio je crveni karton Tottija, kojeg je isprovocirao jedan igrač Livorna te je Totti neprimjereno reagirao i prije kraja susreta je poslan u svlačionicu.

Susret između Catanije i Cagliarija završio je minimalnom pobjedom gostiju od 1:0. Već u osmoj minuti susreta gosti su došli u vodstvo, nakon prekršaja počinjenog nad Suazom sudac je pokazao na bijelu točku, a sam Suazo je bio siguran strijelac za vodstvo Cagliarija od 1:0. Deset minuta kasnije slična se situacija dogodila na suprotnoj strani, vratar Cagliarija Fortin u prostoru je srušio Spinesija, ali sudac je na zahtjeve za najstrožom kaznom samo odmahnuo rukom. Catania je nakon primljenog gola tražila šansu za izjednačenje, Fortin je u nekoliko navrata morao intervenirati, ali mreže su ostale netaknute. Cagliari se s ova tri boda smjestio na 13. mjesto na ljestvici dok je Catania ostala osma.

Utakmica u Sieni gdje je gostovao Chievo završila je pobjedom Siene od 2:1. Gosti su u vodstvo došli sredinom prvog poluvremena kada je u 25. minuti Brighi sa ruba šesnaesterca pospremio loptu u mrežu domaćina. Kako to već biva nakon primljenog pogotka, i Siena je krenula u potragu za izjednačenjem. Drugo poluvrijeme započelo je pritiskom napadača Siene na gostujućeg vratara Sicigniana, ali bez uspjeha. Taj im se pritisak isplatio u 62. minuti, nakon dodavanja Cozze, Antonini je matirao Sicigniana i vratio rezultat na početak. Niti dvije minute nakon toga, Portanova je glavom doveo domaćine u vodstvo. Siena se ovom pobjedom učvrstila na sredini ljestvice, dok Chievo pomalo kreće prema dnu, trenutno se nalazi na 16. mjestu.

Empoli je kod kuće svladao Sampdoriju rezultatom 2:0. Prvo poluvrijeme završilo je bez pogodaka iako je Empoli imao premoć na terenu te nekoliko vrlo dobrih šansi koje je zaustavila obrana gostiju. Do vodstva su domaćini došli u 55. minuti susreta, Sala je uklizao ispred Vanucchija, a sudac je bez oklijevanja dosudio najstrožu kaznu. Saudati je bio spretan, poslao je Sampdorijina vratara Zottija na suprotnu stranu i pogodio za vodstvo Empolija od 1:0. Nakon tog pogotka igra se primirila, većinom se igralo po sredini terena uz tek nekoliko blijedih prilika sa jedne i druge strane. U 87. minuti Matteini je nakon slaloma kroz gostujuću obranu matirao Zottija za vodstvo i konačnu pobjedu Empolija od 2:0.

Parma je kod kuće napokon došla do pobjede i do vrijedna tri boda koja će je možda spasiti od ispadanja iz lige. Tijekom cijele utakmice dominirali su domaćini, Igor Budan je već u osmoj minuti imao izvrsnu priliku dovesti Parmu u vodstvo, ali je bio neprecizan. Uz Budana, novopridošlica iz Manchester Uniteda, Rossi se također iskazao udarcima koje je uputio prema vratima Taibija. Rossijeva upornost mu se isplatila u 75. minuti, prošao je tri braniča Torina i uputio neobranjiv udarac prema mreži gostiju. Ovo je mladom napadaču bio debi u dresu Parme, a kada je u 85. minuti zamijenjen, sa stadiona je ispraćen uz ovacije. Torinesi su bili gotovo neprimjetni tijekom susreta i kući se vraćaju bez osvojenog boda. Parma se trenutno nalazi na 18. mjestu ljestvice, još uvijek u zoni ispadanja.

Udinese je kod kuće došao do sva tri boda i pobjedom od 1:0 nad Messinom učvrstio se na sedmom mjestu na ljestvici. Na stadionu u Udinama igrači su imali problema s pregledom terena zbog guste magle te se od igre doslovno nije vidjelo ništa. Pobjedu domaćinima jedinim je pogotkom donio Iaquinta u 78. minuti susreta nakon dodavanja Zapate. Messina je nakon ovog poraza potonula prema dnu te se trenutno nalazi na 18. mjestu.

Serie A, 20. kolo:
Livorno - Roma 1:1, Inter - Fiorentina 3:1, Catania - Cagliari 0:1, Siena - Chievo 2:1, Udinese - Messina 1:0, Empoli - Sampdoria 2:0, Parma - Torino 1:0, Lazio - Milan 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!