Tenis

Finale prije finala

Branimir Korać • srijeda, 24.01.2007.

Posljednji četvrtfinalni dvoboji tenisačica na Australian Openu donijeli su maratonske mečeve uz više pogrešaka nego kvalitetnog tenisa. Polufinalistice su očekivane, Maria Šarapova i Kim Clijsters, iako nisu oduševile četvrtfinalnom izvedbom...

Prvi četvrtfinalni dvoboj igrale su Maria Šarapova i njezina sunarodnjakinja Ana Čakvetadze, susret u koji je Šarapova ušla s jasnom ulogom favorita, ali je u pobjedi 7:6(5), 7:5 izgledala prilično nesigurno s prevelikim brojem pogrešaka što na njezinu sreću Čakvetadze nije znala iskoristiti. Slabije rangirana Ruskinja ima razloga za žaljenjem, prvi set je držala u ruci, ali posao nije znala dovršiti.

Šarapova je ozbiljno visila u završnici prvog seta, prvo kod 3:2 gubi servis, ali se odmah vraća, a servis gubi i kod 4:3, no Čakvetadze na servisu za set ponovno djeluje prepasivno i prva nositeljica se vraća u igru. Oba puta Šarapova je gubila servis zbog velikog broja neforsiranih pogrešaka, a na break lopte je servirala dvostruke servis pogreške. U tie-breaku Čakvetadze u dva navrata ima mini break, no niti to ne koristi i Šarapova sa 7:5 u tie-breaku uzima prvi set.

Vezane vijesti

U pauzi između dva seta Čakvetadze uzima liječnički time out zbog bolova u ramenu te u drugi set ulazi pomalo "ohlađeno" što Šarapova koristi za bijeg na 2:0. Međutim Čakvetadze se tada budi i vraća izgubljeni servis te dolazi do breaka kod 3:3 koji ne uspijeva zadržati. Kod 6:5 za Šarapovu, Čakvetadze se suočava s novim pritiskom na koji nema odgovor i nakon više od dva sata igre Šarapova prolazi u polufinale sa 7:6, 7:5.

41 neforsirana pogreška Marije Šarapove u meču u kojem je ona bila ta koja je vodila igru i uz malo više preciznosti i malo manje nervoze mogla je puno ranije dovršiti posao. "Znala sam da će to biti težak dvoboj, Ana je bila vrlo koncentrirana i posve u meču, a ja sam imala dodatnih problema sa žuljevima. U polufinalu će biti teško i ako želim u završnicu moram igrati puno preciznije", rekla je nakon meča Šarapova.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ništa manje pogrešaka nije viđeno niti u slijedećem dvoboju u kojem je Kim Clijsters uspjela svladati Martinu Hingis. Dva potpuno različita lica Clijsters u ovom meču - u prvom setu bila je posve neprepoznatljiva, činilo se kako će teško do pobjede, ali u nastavku meča mnogo koncentriranija i bolja od Martine Hingis.

Meč je otvoren vodstvom Clijsters 2:0 nakon čega počinje nizati neforsirane pogreške koje Hingis naplaćuje velikim preokretom i odlaskom na 4:2. Set je završen u istom stilu, kod 5:3 Clijsters u svom servis gemu poklanja poene Švicarki i sa 6:3 gubi set.

Preokret u igri dolazi nakon što Clijsters u drugom setu breakom dolazi do 3:2. Do tada Hingis propušta dvije break lopte što Clijsters kažnjava i ima break. S tim oduzetim servisom uz bučno navijanje s tribina poraslo joj je samopouzdanje i na kraju uzima drugi set. Na početku drugog seta Hingis radi break, ali Clijsters odmah uzvraća i dominira do kraja seta. Konačno pronalazi igru u potpunosti, manje griješi te na kraju ipak zasluženo prolazi dalje.

"Izgledalo je ružno u prvom setu, borila sam se s neforsiranim pogreškama, ali u takvoj situaciji kada vam ništa ne ulazi, morate se samo boriti, ništa drugo ne možete. Kada sam počela pogađati teren, sve mi se vratilo i uspjela sam doći do pobjede. Bilo je divno igrati protiv Martine koja je strašno napredovala u posljednjih godinu dana", rekla je vidno iscrpljena Clijsters nakon meča.

Australian Open, tenisačice, četvrtfinale:
Maria Šarapova (Rusija, 1) - Ana Čakvetadze (Rusija, 12) 7:6(5), 7:5, Kim Clijsters (Belgija, 4) - Martina Hingis (Švicarska, 6) 3:6, 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!