Tenis

Gonzo održao lekciju Rafi

Branimir Korać • srijeda, 24.01.2007.

Fernando Gonzalez odigrao je u četvrtfinalu Australian Opena možda najkvalitetniji meč u karijeri. Izvrsni Čileanac potpuno je izludio Rafaela Nadala i iznenađujuće lako ga eliminirao slavivši u tri seta. U polufinalu će igrati s Tommyjem Haasom...

Haas i Davidenko ponudili su pet setova vrlo dobrog tenisa, na kraju i iznimno napete završnice, a sretniji je bio Haas koji je imao više hrabrosti i uz spašenu meč loptu došao do polufinala Australian Opena.

U posve izjednačenom prvom setu presudila je jedna lopta. Kod 4:3 Davidenko je ušao u krizu na servisu, Haas je to iskoristio i sa 6:3 uzeo set. Do 2:2 u drugom setu borba je bila posve izjednačena, a onda Haas ulazi u "crnu rupu" dok Davidenko maksimalno podiže igru. Treći nositelj radi seriju od čak 10:1 i uzima drugi i treći set bez ikakvih problema. Krajem prvog seta Haas je zatražio liječničku pomoć zbog problema s bedrenim mišićem, no kasnije se to nije pokazalo kao neka veća smetnja.

Vezane vijesti

U četvrtom setu na terenu je posve "novi" Haas, Davidenko igra vrlo nervozno i Haas nakon 2:1 uzima četiri gema u nizu za set 6:1. U tom setu Davidenko nije niti jednom uzeo svoj servis, previše je forsirao i posve razigrao Nijemca.

Od samog starta odlučujućeg seta Davidenko radi veliki pritisak na servis Haasa, a kod 2:1 dolazi i do breaka. No ponovno je prenervozan što Haas koristi i vraća izgubljeni servis te ostaje u meču. Da je kojim slučajem Davidenko poveo sa 4:1, teško bi se Haas kasnije vratio i toga je bio svjestan.

Novo krizno razdoblje za Haasa dolazi kod 5:4 kada u svom servis gemu radi dvije dvostruke pogreške, Davidenko ima 30:40 i meč loptu na drugi servis, ali bekhend retern završava u mreži. Haas se spašava, poravnava na 5:5 i u slijedećem gemu koristi pogreške Davidenka te radi break za 6:5. Na servisu za meč dolazi do 40:15, prvu meč loptu Davidenko spašava uz pomoć hawk eyea, a drugu šalje van terena i Nijemac prolazi u polufinale.

Šest dvostrukih servis pogrešaka više, 12 neforsiranih pogrešaka više, tri winnera manje, ali bez obzira na statističke pokazatelje, Haas prolazi u polufinale gdje će igrati s boljim iz meča Rafaela Nadala i Fernanda Gonzaleza.

"Vrlo težak meč, vratio sam se uz pomoć navijača koji su mi bili velika podrška. Nisam pobornik hawk eyea, ali mi je drago da sam meč loptu realizirao na regularan način. Protivnik u polufinalu? Apsolutno svejedno, gledat ću meč, ali znam da su obojica u velikoj formi tako da nemam neku želju", rekao je Haas nakon meča.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Uslijedio je dvoboj dana, meč Fernanda Gonzaleza i Rafaela Nadala koji je po svemu opravdao epitet poslastice dana. Gonzalez igra u briljantnoj formi, izbacio je Hewitta, potpuno nadigrao odličnog Blakea i Nadal je bio svjestan kako ga očekuje strašno težak posao. Taktika je bila vrlo jednostavna - igrati što dublje na bekhend Gonzaleza i što manje mu dozvoliti upotrebu najjačeg udarca - forhenda.

Taktika je "držala vodu" tek u početnoj fazi prvog seta kada je rezultat još bio potpuno izjednačen, a onda Gonzalez briljantno odigrava gem kod 2:2 i radi break. Na 4:2 Čileanac ponovno uzima servis Nadalu i bježi na nedostižnih 5:2 te uzima set sa 6:2. U tim trenucima bilo je očito kako mu danas Nadal ne može parirati, a glavni razlog toga bio je sjajan forhend koji nije izdao 12. nositelja i s njim je pogađao gdje i kako je htio.

Ništa se posebno u igri nije promijenilo niti u naredna dva seta. U drugom setu Nadal odmah u prvom gemu gubi servis i samo jednom prijeti Gonzalezu breakom i to kod 4:3 kada Gonzalez ipak spašava break loptu.

Ogromna prednost od 2:0 u setovima nije sputala Gonzaleza koji nastavlja sjajnom igrom i u trećem setu. Nadal je pokušavao nešto promijeniti, igrati agresivnije prema mreži, ali ništa mu nije uspijevalo. Kada je kod 22 izgubio ponovno servis, bilo je jasno kako će Gonzalez u polufinale. Za kraj i po drugi put u trećem setu radi break te šalje jasnu poruku Haasu tko je favorit u polufinalnom dvoboju.

Griješilo se vrlo malo. Nadal je imao 18, a Gonzalez 16 neforsiranih pogrešaka, ali jasna je razlika bila u winnerima kojih je Gonzalez ostvario čak 38, a Nadal tek 13. Nadala ostaviti na tek 13 winnera u tri seta je ravno čudu, a Gonzalezu je to uspjelo i apsolutno zasluženo ide dalje. Srijeda je tako bila crni dan za drugo i trećeg nositelja...

Australian Open, tenisači, četvrtfinale:
Haas (Njemačka, 12) - Davidenko (Rusija, 3) 6:3, 2:6, 1:6, 6:1, 7:5, Gonzalez (Čile, 10) - Nadal (Španjolska, 2) 6:2, 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!