Nogomet

Lyon uhvaćen na spavanju

Maja Giljanović • srijeda, 24.01.2007.

Paris SG Paula Le Guena nalazi se u iznimno teškoj situaciji. Poražen je u ovom kolu na gostovanju kod Lillea i ušao u opasnu zonu. Iznenadio je Bordeaux gostujućom pobjedom kod Lyona...

Parižani su u trećem susretu pod vodstvom novog trenera upisali i prvi poraz na gostovanju kod čevrtoplasiranog Lillea. Momčad Claudea Puela je dominirala cijelim tijekom utakmice, a najbliže su vodstvu u prvom poluvremenu stigli u 36. minuti kada Rozenhalov pokušaj loba uspješno vadi Landreau. U 39. opasan je i Odemwingie, a odlučujući trenutak utakmice, nakon gostujućeg promašaja kada Kalou zamalo svladava Sylvu, stiže u 75. minuti golom Makouna glavom. U drugoj minuti sudačke nadoknade Frau na Gallardov slobodan udarac propušta izjednačiti i donijeti tužnim gostima barem bod.

Snažni vjetrovi promjena pušu, pak, na Velodromeu. Očekuje se dolazak novog gazde Jacka Kachkara, ali i doslovce jer se pred praznim tribinama utakmica Marseillea i Auxerra odigrala pod udarima vjetra od preko 100 kilometara na sat. Gledatelja, inače, nije bilo zbog navijačkog incidenta na listopadskom gostovanju u Nici na kojem je vatrogasac pogođen bengalkom izgubio dva prsta. Treću prvenstvenu pobjedu zaredom osigurao je ključni igrač OM-a Frank Ribery koji nakon oporavka od ozljede igra u senzacionalnoj formi. Susret je, doduše, otpočeo šansom Jelena u sedmoj minuti nakon koje, međutim, Ribery tek minutu potom sa 25 metara hvata Sorina na krivoj nozi. U 16. minuti Auxerre uzvraća preko Poljaka koji koristi Cheyrouov ubačaj i postiže svoj četvrti gol u zadnjih pet utakmica. U 38. Ribery koristi nesmotrenost Grichtinga te vraća domaćina u vodstvo. Najveću šansu za izjednačenje propušta Cheyrou, a osmu pobjedu u deset odigranih utakmica na svom stadionu zapečaćuje Taiwo u 88. minuti.

Sochaux je nakon teškom mukom izborene pobjede u kupu protiv petoligaša dočekao Sedan i očekivao sva tri domaća boda s obzirom da se radi o momčadi s najgorom gostujućom bilancom u ligi (dva remija te sedam poraza). Međutim, unaprijed upisani bodovi ne postoje. Sedan je iznenađujuće poveo u 21. minuti sjajnim golom Joba koji isprve neobranjivo reagira na ubačaj Boutabouta. Domaćin uzvraća šansama N´Dawa u 36. te Quercije u 45. koji pogađa tek Regnaultovu prečku. U 62. Perrinova momčad konačno izjednačava golom Alvara s preko 25 metara. U 67. prednost gostima umalo vraća Belhadj, a najveću prigodu veprova propušta realizirati Amalfitano koji je iz voleja zamalo neprecizan te sjajna utakmica završava ipak zasluženom podjelom bodova.

I Nice i Toulouse ušli su u međusoban ogled tražeći sva tri boda: domaćini za bijeg iz opasne zone, a gosti za povratak u borbu za mjesta koja osiguravaju plasman u euro-kupove iduće sezone. Toulouse je stigao nakon dva uzastopna prvenstvena remija (Lyon, PSG), a optimizam im je svakako podgrijavala činjenica da je Nice momčad s daleko najgorim napadom lige (15 golova u 20 kola). Antonettijeva je momčad na samom startu u 3. minuti uprkala vodstvo: Congre rušenjem Konea osigurava Laslandesu najstrožu kaznu koju, međutim, u svom debiju za prvu momčad ljubičastih brani mladi vratar Benvegnu. U 25. stiže kazna: Elmander koristi neuspješno Vahiruino dodavanje Abardonadu i doostiže, pokazat će se, odlućujući gol. Nice pobjedu nije ubilježila još od kraja listopada (Marseille 2:1), a osigurati pobjedu gosti propuštaju u 43. preko Siriexa te u 60. kada Kamerunac Emana uprskava sjajnu akciju Baupove momčadi.

Najdosadnija utakmica večeri odigrana je na Nungesseru gdje je Valenciennes ugostio Le Mans. U dvoboju momčadi iz sredine ljestvice, gosti su stigli nakon eliminacija u oba kupa te u samoj završnici domaćinima oteli bod. Valenciennes je poveo u 39. kada Roudet neobranjivim udarcem svladava Pelea, a konačnih 1:1 postavlja u 88. minuti Brazilac De Melo.

Monaco Jerka Leke (igrao cijelu utakmicu) protivno stanju na terenu u prvom poluvremenu upisao je iznenađujući poraz. Momčad s Azurne obale je, naime, propustila brojne prigode: Kolleru u 2. te 4. minuti brani Pouplin, opasan je i Leko iz slobodnog udarca, a Rennes se praktički nije sastao s loptom. Međutim, u drugom dijelu iz prve iole opasnije situacije Bretonce u vodstvo dovodi Briand. Do kraja utakmice Yaya Toure se pretvara u istinskog tragičara propustivši tri stopostotne šanse: u 61., 65. i 78. minuti kada je bio i najbliži izjednačenju, ali sa same crte spašava Bourillon. Točku na i zato u 79. postavlja Didot.

Lorient je ugostio Lens koji je stigao po sva tri boda kako bi obranio poziciju koja vodi direktno u Ligu prvaka ispred zahuktalog Marseillea. Međutim, stvari kreću naopako u 27. kada Kovačević zarađuje izravni crveni zbog divljačkog prekršaja na Le Penu (ozlijeđen morao napustiti travnjak). U 48. višak igrača i trkačku nadmoć koristi Saifi i svladava Itandjea. U 60. Gignac je umalo neprecizan, a prigodu da ipak svojoj momčadi osigura u ovoj situaciji dragocjeni bod propušta u u 75. minuti bivši Lorientovac Keita.

Derbi začelja odigrali su Troyes i Nantes uoči kojeg je bilo jasno da ukoliko domaćin ubilježi pobjedu od dva razlike PSG upada u zonu ispadanja. Kanarinci su stigli s nizom od četiri susreta bez poraza te su najavljivali svoju tek drugu gostujuću pobjedu. Troyes je, s druge strane, četiri utakmice zaredom bez pobjede. U 20. minuti Amzine glupavo ostavlja domaćine s igračem manje kada udarivši Rossija zarađuje izravni crveni, međutim Rossi tek pet minuta kasnije još gluplje biva i sam isključen. U 28. Matouidi umalo svladava Bartheza, ali bivšu reprezentativnu jedinicu spašava stativa. U 41. sudac velikodušno dosuđuje najstrožu kaznu za Troyes, ali Nivetov jedanaesterac Barthez sjajno kroti. Vrlo vrijednu pobjedu ipak u 87. osigurava Sanz na preciznu asistenciju Lachuera, a Troyes ima i sreće jer Norbertov pokušaj u drugoj minuti sudačke nadoknade prolazi zamalo pokraj vratnice.

U posljednjoj utakmici večeri stiglo je i iznenađenje kola. Naime, na Gerlandu je Lyon poražen! od ekipe Bordeauxa. U susretu koji je poslužio kao najava finala liga kupa koji je na rasporedu krajem ožujka, momčad trenera Ricarda nanijela je, nakon Toulousea, i drugi ovosezonski poraz domaćinu. Žirondinci su poveli već u 3. minuti Francijinom realizacijom kaznenog udarca kojeg je prekršajem na Darchevilleu skrivio vratar Vercoutre. Houllierova je momčad u prvom dijelu uglavnom prijetila iz Juninhovih slobodnih udaraca, ali je Brazilac neprecizan u 13., 18. te 22. minuti. Šokantnih 2:0 nakon samo pola sata igre, pak, postavlja svojim trećim ovosezonskim pogotkom Micoud. U 47. opasan je Fred, ali Rame sigurno brani. U 55. pokušava i Malouda, a nadu u postizanje pogotka podgrijava ulazak Milana Baroša koji je primjerice za reprezentaciju Češke upisao čak 30 golova u 53 nastupa. Smanjenje vodstva stiže u 64. minuti kada na maestralno izvedeni Juninhov slobodnjak odlično reagira Fred, a prigodu za brzinsko izjednačenje propušta novopridošlica iz Aston Ville samo minutu potom. U 76. Rame nevjerojatnom obranom Juninhovog pokušaja čuva vodstvo, a ne popušta ni u 79. kada brani udarac Crisa glavom. Po isteku devedesete, muk na Gerlandu: prvi ovosezonski domaći poraz, drugi prvenstveni poraz zaredom, ali praktički potpuno nebitan jer prednost peterostrukog uzastopnog prvaka Francuske je tolika da si mogu priuštiti i pokoje posrtanje u već riješenom prvenstvu.

Rezultati, 21. kolo:
Marseille - Auxerre 3:1, Lille - PSG 1:0, Lorient - Lens 1:0, Sochaux - Sedan 1:1, Nice - Toulouse 0:1, Valenciennes - Le Mans 1:1, Monaco -Rennes 0:2, Troyes - Nantes 1:0, Lyon - Bordeaux 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!