Ostali sportovi

Nagrađeni najbolji paraolimpijci

Sportnet • četvrtak, 08.02.2007.

Hrvatski paraolimpijski odbor već tradicionalno po deseti puta zaredom organizira Svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Ovom proslavom nagrađujemo samoprijegoran rad športaša s invaliditetom i svih koji svojim radom i djelovanjem doprinose razvoju športa osoba s invaliditetom

2006. godina obilježena je velikim sportskim događajima u sportu osoba s invaliditetom, a jedan od njih su svakako Zimske paraolimpijske igare koje su održane u Torinu, Italija gdje se između 39 zemalja predstavila i Hrvatska reprezentacija u alpskom skijanju.

Slika 1 od 2.

Za Hrvatsku je nastupio Zlatko Pesjak u disciplinama slalom i veleslalom koji je s 19 godina bio jedan od najmlađih sudionika Paraolimpijskih igara.

Također 2006. godinu obilježili su brojni nastupi Hrvatskih sportaša na Svjetskim i Europskim prvenstvima i to u: atletici, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, šahu, šahu slijepih i slabovidnih, kuglanju - slijepi, košarci u kolicima, svjetskom momčadskom kupu za tenisače u kolicima, skijanju, a po prvi puta Hrvatski sportaši nastupili su na Svjetskim prvenstvima u boćanju za osobe s cerebralnom paralizom, sjedećoj odbojci, veslanju, dizanju utega, biciklizmu.

Sjajne rezultate na Svjetskim prvenstvima u atletici i plivanju ostvarili su:
Vedran Lozanov prvo mjesto u disciplini 5000m
Marija Iveković prvo mjesto u skoku u dalj i treće mjesto u bacanju diska
Mihovil Španja treće mjesto u disciplini 100m leđno i četvrto mjesto na 400m slobodno

Od neparaolimpijskih sportova treba izdvojiti osvajanje prvog mjesta u mčadskom natjecanju na Europskom kuglačkom prvenstvu za slijepe i slabovidne športaše, te u pojedinačnoj konkurenciji, dvije zlatne medalje i jedna brončana medalja.

Na Državnoj razini, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora održano je 16 državnih i otvorenih prvenstava na kojima je sudjelovalo preko 1.000 športaša i športašia iz cijele Hrvatske.

Sveukupno u 2006. god. na međunarodnim natjecanjima Hrvatski reprezentativci u seniorskim i juniorskim kategorijama osvojili su 167 medalja od toga 79 zlatnih, 53 srebrne i 35 brončanih.

Svim športašima i športskim djelatnicima, a posebno osvajačima medalja, čestitamo, na ostvarenim rezultatima i dostojanstvenom i uspješnom predstavljanju svoje zemlje na međunarodnoj razini, te im želimo puno sportskih uspjeha u 2007. godini.

1. U Kategoriji "Zaslužni pojedinci za dugogodišnji uspješni rad i razvoj športa osoba s invaliditetom".

Dobitnici su:

Mirjana Ružnjak
Osvajačica je prvog zlata za Hrvatski sport na Međunarodnom maratonu «Venice» 13.10.1991. Sudionik je mnogobrojnih natjecanja u sportu osoba s invaliditetom na kojim je postizala značajne rezultate od kojih je vrijedno za istaknuti sudjelovanje na Paraolimpijskih igrama u Atlanti, Sydney i Ateni, Svjetskim atletskim prvenstvima i igrama u Berlinu, Birminghamu, Lillu i Christchurchu, te Svjetskom prvenstvu u biciklizmu i Mediteranskim igrama u Bariju, Tunisu i Almeriji. Dobitnik je mnogih sportskih nagrada: prvi sportaš s invaliditetom koji je primio Državnu nagradu za sportska postignuća «Franjo Bučar», više puta je nagrađivana za najbolju sportašicu s invaliditetom Grada Pule i Istarske županije. Svojim dugogodišnjim radom u sportu osoba s invaliditetom, postignutim rezultatima, sportskim aktivnostima, radom i marljivošću razvijala je i promovirala sport osoba s invaliditetom. Trenutno je aktivni član biciklističkog kluba «Pula», kao i atletskog kluba Istra Pula i veslačkog kluba Istra Pula gdje nastavlja raditi na promicanju, razvoju i omasovljenju sporta osoba s invaliditetom.

Selma Dobrijević Pili
Rođena je 10.svibnja 1958 godine u Zagrebu. Diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagreb. Trenutno je zaposlena u Centru za odgoj i obrazovanje «Vinko Bek». Od ranog djetinjstva bavi se sportom (gimnastika, plivanje, klizanje). Atletikom za slijepe i slabovidne osobe počela se baviti 1997. godine kada je i osnovana atletska grupa pri centru «Vinko Bek» koja i danas uspješno djeluje. Atletičari koje je trenirala, a danas su u svjetskome vrhu su: Marija Iveković, Vedran Lozanov i Goran Žeželj. U svojstvu trenera bila je sudionik mnogobrojnih Svjetskih i Europskih prvenstava za slijepe i slabovidne sportaše.

Stanko Jerković
Rođen je 18. lipnja 1954 u Splitu. Član je sportskog kluba slijepih «Zagreb» od 1996, a kao njegov predsjednik djeluje od 1997. Svojim radom uspio je ne samo očuvati i kvalitetom uzdići postojeće sportove, nego je uspješno i razvijao i nove, kao što su stolni tenis i pikado za slijepe. U dva mandata djeluje kao član predsjedništva Zagrebačkog športskog saveza invalida. Kao član izvršnog odbora Hrvatskog športskog saveza slijepih uspješno je zajedno s suradnicima organizirao Europsko prvenstvo u kuglanju u Rijeci 2005. godine. Jedanaest godina je aktivni kuglač te je postao nezamjenjivi član reprezentacije u kategoriji B2. Na Europskim prvenstvima u kuglanju u pojedinačnoj konkurenciji osvajač je zlatne i srebrne medalje, a u momčadskoj konkurenciji osvajač je dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje. Kao kuglač izabran je u IBSA(svjetska sportska asocijacija za sporta slijepih i slabovidnih sportaša) komisiju za kuglanje.

2. Dobitnici posebna priznanja su:

Šahovskom klubu slijepih «Polet» povodom 51. godine aktivnosti
Osnovan je 8. siječnja 1956., dakle prije 51 godinu. Kroz klub su prošle stotine slijepih šahista, gdje su naučili ovu plemenitu vještinu i prenosili je diljem Hrvatske i po ostalim republikama bivše Jugoslavije. Klub je odigrao značajnu ulogu u integraciji slijepih osoba u društvo. Članovi kluba ostvarivali su značajne rezultate na međunarodnim natjecanjima: osvajači su 2 zlatne i 5 srebrnih olimpijskih medalja na olimpijskim igrama slijepih šahista, te jedno četvrto i jedno peto mjesto na ekipnim svjetskim prvenstvima. Članovi kluba redovito su Državni prvaci u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Branku Omaziću za izniman doprinos u razvoju atletike osoba s invaliditetom
rođen je 13. svibnja 1953. godine u Derventi, BIH. Diplomira je na defektološkom fakultetu u zvanju profesor defektolog-tiflopedagog. 1974. godine počinje raditi u Zavodu za slijepe «Budućnost» u Derventi, prvo kao odgajatelj, a zatim kao nastavnik tehničkog odgoja. 1983. godine postaje direktor zavoda u kojem ostvaruje uspješne rezultate na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. 1976. godine počinje raditi u atletici s učenicima Zavoda za slijepe «Budućnost» u Derventi. 1981. godine postaje trener - izbornik Saveza slijepih i slabovidnih sportaša Bosne i Hercegovine u atletici i golbalu. Uz to ustrojava sportske aktivnosti iz kojih izrastaju vrhunski sportaši atletičari svjetski rekorderi, te osvajači brojnih medalja na Paraolimpijskim igrama kao i na Svjetskim i Europskim prvenstvima. (Ante Pehar, Refija Okić, Ramo Odžaković) 1997. u suradnji s profesoricom tjelesnog odgoja Selmom Dobrijević Pili pokreće atletiku u centru za slijepe «Vinko Bek» iz kojeg izrastaju danas vrhunski sportaši, te osvajači svjetskih i europskih odličja Marija Iveković, Vedran Lozanom, Goran Žeželj. Atletski je izbornik pri Hrvatskom paraolimpijskom odboru. Osnivač je atletskog kluba za osobe s invaliditetom «Agram» koji je za izvanredne sportske rezultate u 2006 godini dobio najveće Državno priznanje Ministarstva znanosti obrazovanja i športa «Franjo Bučar». U 2006. za svoj rad dobitnik je najvećeg priznanja Zagrebačkog športskog saveza.

Ivanu Kovačeviću za doprinos u razvoju sporta osoba s invaliditetom
Rođen je 1954. godine u Slavonskom Brodu. Jedan je od osnivača Športskog saveza invalida Brodsko posavske županije, te je član izvršnog odbora istog. Također je jedan od osnivača Košarkaškog kluba invalida «Brod». Sudionik je Domovinskog rata i 100% ratni vojni invalid. Aktivno se bavio sportom sve do ranjavanja. Svojim iskustvom i aktivnostima daje veliki doprinos u razvoju, masovnosti i kvaliteti sporta osoba s invaliditetom. U Hrvatskom športskom savezu invalida obnašao je dužnost dopredsjednika saveza, te je u jednom mandatu predstavljao Hrvatski športski savez invalida u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Ivanu Kombolu - dugogodišnji aktivni sportaš
Rođen je 01. listopada 1938 u Bribiru. Član je športsko rekreativnog kluba slijepi «Rijeka». 1966. godine na inicijativu Saveza invalida grada Rijeke započinje se baviti kuglanjem. U to vrijeme započinje i sa treniranjem goalball (igra sa zvučnom loptom, specifična disciplina za slijepe osobe) u Riječkoj udruzi slijepih. Od 1998. godine Ivan Kombol redovni je sudionik svih dosada održanih Europskih prvenstva slijepih kuglača. Na Europskim prvenstvima u pojedinačnoj konkurenciji ostvario je vrijedne rezultate: 2004. godine - brončana medalja 2005. godine - brončana medalja 2006. godine - zlatna medalja U momčadskoj konkurenciji osvajač je dvije zlatne, tri srebrne i jedne brončane medalje na Europskim prvenstvima slijepih kuglača. Najstariji je pobjednik na Europskim prvenstvima slijepih kuglača.

Dobitnici posebnih priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom su:

Marija Mikulić- atletika
Branimir Budetić - atletika
Dino Sokolović - plivanje
Kristijan Vincetić - plivanje

3. U kategoriji za Najuspješnijeg sportaša/momčad u neparaolimpijskim športovima nominirani su:

Kuglačka Reprezentacija slijepih i slabovidnih športaša
Ruža Markešić -članica kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih
Ivan Kombol - član kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih
Zlatko Vučenović - član kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih

U kategoriji za Najuspješnijeg sportaša/momčad u neparaolimpijskim športovima dobitnik je:

Kuglačka Reprezentacija slijepih i slabovidnih športaša
za osvojeno 1. mjesto u momčadskoj konkurenciji na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju održanom u Češkoj Republici. U sastavu reprezentacije bili su: Ivan Kombol, Stjepan Dundek, Ivan Ptiček, Stanko Jerković, Mirko Štajduhar, Vedran Dumenčić

Izbornik: Zlatko Butko
Trener: Miroslav Semeski

4. U kategoriji «Najuspješnija udruga u športu osoba s invaliditetom u RH» nominirane su sljedeće udruge:

Zagrebački športski savez invalida
Športski savez invalida Bjelovarsko - bilogorske županije
Udruga športaša invalida grada Karlovca
Udruga za šport i rekreaciju invalida Zadar
Športski savez osoba s invalidnošću Varaždinske županije

U kategoriji «najuspješnija udruga u športu osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj» dobitnik je:

Zagrebački športski savez invalida:
za 1. mjesto u momčadskoj konkurenciji osvojeno na Državnim natjecanjima u atletici, kuglanju, elektronskom pikadu, šahu, te 2. mjesto na Državnom natjecanju u momčadskoj konkurenciji u stolnom tenisu i streljaštvu - serijska zračna puška.

5. U kategoriji «najuspješniji stručni djelatnik u 2006.» nominirani su:

Mladen Kršek - atletski trener Vedrana Lozanova
Damjan Sedić - atletski trener Marije Iveković
Ivan Ivančić - atletski trener Marije Iveković
Dean Kontić - plivački trener Mihovila Španje
Žarko Valentić - stolnoteniski trener Zorana Križaneca
Mile Čorluka - izbornika sjedeće odbojke
Rajko Samueli Kačić - izbornik streljačke reprezentacije
Zlatko Butko - izbornik reprezentacije slijepih i slabovidnih kuglača

U kategoriji «najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2006. godini» dobitnik je:

Mladen Kršek - trener Vedrana Lozanova , osvajača 1. mjesta u disciplini 5000m na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu održanom u Assenu, Nizozemska. Još za vrijeme trajanja sportske karijere Mladen Kršek počeo se baviti trenerskim poslom (1987. god.), te je iz tog perioda proglašen najboljim atletičarom i atletskim trenerom u gradu Zagrebu. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri stvorio je niz državnih prvaka i rekordera, te atletičara međunarodne klase, među kojima je i Vedrana Lozanova s kojim počinje suradnju 2001. godine i koji već 2003. godine osvaja 3. mjesto na svjetskom prvenstvu za slijepe i slabovidne osobe - 1000m. Kao vrhunac dosadašnjeg trenerskog posla s Vedranom osvajanje je zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Assenu.

6. U kategoriji «Najuspješnije momčadi športaša s invaliditetom Republike Hrvatske» nominirani su:

Streljačka reprezentacija
Reprezentacija sjedeće odbojke

U kategoriji «najuspješniju momčad športaša s invaliditetom Republike Hrvatske za 2006. godinu» dobitnik je:

Streljačka reprezentacija:

za 4. mjesto u disciplini P4 - pištolj slobodnog izbora osvojeno na IPC Svjetskom prvenstvu u streljaštvu održanom u Sargansu, Švicarska.

U sastavu reprezentacije bili su:
Strijelci: Blaž Beljan, Damir Bošnjak, Petar Mihalić
Izbornik: Rajko Samueli - Kačić

7. U kategoriji « najuspješnija športašica s invaliditetom Republike Hrvatske» nominirane su:

Marija Iveković - atletska reprezentativka
Ana Sršen - plivačka reprezentativka

U kategoriji za «najuspješniju športašicu s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2006. godinu» dobitnica je:

Marija Iveković
za 1. mjesto u disciplini skok u dalj, te 3. mjesto u disciplini bacanje diska - kategorija F13 osvojeno na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu održanom u Assenu, Nizozemska.

8. U kategorij « najuspješniji športaš s invaliditetom u Republici Hrvatskoj» nominirani su:

Vedran Lozanov - atletski reprezentativac
Mihovil Španja - plivački reprezentativac
Zoran Križanec - stolnoteniski reprezentativac
Josip Slivar - atletski reprezentativac

U kategoriji « najuspješniji športaš s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2006. godinu» dobitnik je:

Vedran Lozanov
za 1. mjesto u disciplini 5000m - kategorija T12 osvojeno na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu održanom u Assenu, Nizozemska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!